Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rána budou na východě Česka mrazivá

24. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Česko je stále rozděleno, na západě je tepleji a na východě chladněji. Na východě mohou teploty po ránu spadnout i hluboko pod bod mrazu. Rána budou na východě Česka mrazivá Zdroj fotografie: 123rf

V pondělí a v úterý ráno mohou teploty především na východě Česka spadnout hluboko pod bod mrazu. Proudí sem totiž chladnější vzduch od severovýchodu. Zatímco tedy v pondělí ráno v Čechách se budou ranní minima pohybovat okolo -3 °C, samozřejmě na horách to může být míň především na Šumavě i k -6 °C, na východě bude v průměru o mnoho chladněji. Teploty se zde budou po ránu pohybovat mezi -5 až -8 °C, v údolích ojediněle až k -11 °C. 

Silnější mráz se vyskytuje tam, kde se vyjasní, utiší vítr a vhodný je také výskyt sněhové pokrývky. Během noci se totiž ze zemského povrchu dostává energie v podobě dlouhovlnného záření, a pokud je zataženo, tak se toto dlouhovlnné záření (tedy zářivá energie) v oblačnosti přemění na tepelnou energii a to vede k oteplení. Při jasnu se dlouhovlnné vyzařování nemá kde zachytit, a tedy dochází k intenzivnějšímu ochlazování přízemních vrstev vzduchu.  

Chladné může být na východě také úterní ráno, ovšem míň, než to pondělní. Teploty mohou na východě ojediněle spadnout i k -8 °C. Následně dojde ke změně směru proudění, tím pádem rána ve druhé polovině týdne nebudou už tak chladná. Bude k nám proudit relativně teplejší vzduch od západu až severozápadu a ranní minima tak budou většinou mezi 0 až -5 °C.   



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024