Rusové představili finální nominaci. Chybí 2. nejproduktivnější hráč KHL!

Foto: Instagram russiahockey

24. ledna 2022, 10:50

Marek Hedbávný

Ruský trenér Alexej Žamnov společně s generálním manažerem Iljou Kovalčukem zúžili olympijskou soupisku do finální podoby. Dosud bylo v širším kádru 37 hokejistů, konečný výčet čítá trojici brankářů, osmičku beků a čtrnáctku útočníků.

Zúžení odnesli třeba mladý gólman Jaroslav Askarov, obránci Dmitrij Višněvskij s Šakirem Muchamadullinem nebo útočníci Anton Burdasov, Stanislav Galijev či Vladimir Tkačov.

Rusové si dokonce dovolili nepovolat Andreje Kuzmenka, druhého nejproduktivnějšího hokejistu KHL!

„Máme hráče, které vidíme do prvních dvou formací. Pro třetí a čtvrtou lajnu budeme mít odlišné úkoly. Potřebujeme tedy balanc," vysvětluje škrty produktivních forvardů trenér Žamnov. „Je to krátký turnaj. Budeme spoléhat, že si na něm každý splní svoji část práce. Proto potřebujeme hráče, kteří nám zapadnou do systému, kterým chceme hrát."

„Pro třetí a čtvrtou lajnu budeme mít odlišné úkoly. Potřebujeme tedy balanc."

Podle očekávaní se nedostalo ani na supertalenta Matveje Mičkova, který ve sborné boří letité rekordy. „Je to talentovaný kluk s celou kariérou před sebou a se skvělou budoucností. Doufám, že se bude dál zlepšovat. Ale nyní si nemyslím, že by to pro něj bylo vhodné," uvedl Žamnov na tiskové konferenci. „Život jde dál, určitě bude mít spoustu dalších šancí zahrát si na olympiádě." 

Místo v konečném výběru naopak uhájilo sedm hráčů, kteří vyhráli zlato na posledních hrách v Jižní Koreji: Vjačeslav Vojnov, Jegor Jakovlev, Nikita Nestěrov, Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Nikita Gusev a Vadim Šipačov. Posledně jmenovaný vládne produktivitě KHL: ve 48 zápasech se blýskl fantastickými 67 body!

Jisté rozpaky můžou vyvstat ohledně brankoviště, obrovitý Ivan Fedotov je nicméně svými špičkovými výkony v letošním průběhu Euro Hockey Tour alespoň částečně rozptýlil. 

Defenziva bude stát na Vjačeslavu Vojnovovi, dvojnásobném vítězi Stanley Cupu, jehož zámořskou kariéru ukončila obvinění z domácího násilí. Aktuálně je čtvrtým nejproduktivnějším obráncem v KHL: ve 40 utkáních posbíral 31 bodů. Ještě o dva víc jich má další bek s nemalými zkušenostmi z NHL Nikita Nestěrov.

V útoku jsou jasnými lídry už zmínění Nikita Gusev s Vadimem Šipačovem, velkým jménem je také Arťom Anisimov. Mladou generaci zastupují Sergej Tělegin, Dmitrij Voronkov, Kirill Marčenko a benjamínek Arsenij Gricjuk – všem je 21 let a méně.

Rusové se v základní skupině postupně utkají se Švýcarskem a Dánskem a na závěr je čeká souboj s Českem. Mužská část hokejového turnaje startuje v Pekingu 9. února.

Nominace Rusů na ZOH 2022 

Brankáři:
Alexandr Samonov (Petrohrad), Timur Biljalov (Kazaň), Ivan Fedotov (CSKA Moskva).

Obránci:
Damir Šaripzjanov (Omsk), Arťom Minulin, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk), Alexandr Nikišin (Spartak Moskva), Alexandr Jelesin (Jaroslavl), Nikita Něstěrov (CSKA Moskva), Vjačeslav Vojnov (Dynamo Moskva), Sergej Tělegin (Čeljabinsk).

Útočníci:
Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Pavel Karnauchov, Sergej Plotnikov, Anton Slepyšev (všichni CSKA Moskva), Nikita Gusev, Kirill Marčenko (oba Petrohrad), Arťom Anisimov, Artur Kajumov (oba Jaroslavl), Vadim Šipačov (Dynamo Moskva), Dmitrij Voronkov (Kazaň), Аrsenij Gricjuk, Kirill Semjonov (oba Omsk), Andrej Čibisov (Magnitogorsk).

Foto: Instagram Russia Hockey

Program základních skupin na ZOH 2022

Středa 9. února
9:40 Rusko – Švýcarsko (skupina B)
14:10 Česko – Dánsko (skupina B)

Čtvrtek 10. února
5:10 Švédsko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Slovensko (skupina C)
14:10 USA – Čína (skupina A)
14:10 Kanada – Německo (skupina A)

Pátek 11. února
5:10 Dánsko – Rusko (skupina B)
9:40 Česko – Švýcarsko (skupina B)
9:40 Švédsko – Slovensko (skupina C)
14:10 Lotyšsko – Finsko (skupina C)

Sobota 12. února
5:10 Kanada – USA (skupina A)
9:40 Německo – Čína (skupina A)
14:10 Rusko – Česko (skupina B)
14:10 Švýcarsko – Dánsko (skupina B)

Neděle 13. února
5:10 Slovensko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Švédsko (skupina C)
14:10 Čína – Kanada (skupina A)
14:10 USA – Německo (skupina A)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Pekingu je o 7 hodin více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz