BK MLADÁ BOLESLAV

Po nezdaru v Třinci čeká Bruslaře poslední Zlín

24. 1. 2022
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Návrat z izolace a pozměněná sestava senzaci nepřinesly. Přitom start nebyl vůbec špatný, po sedmi minutách Bruslaři vedli o dvě branky. Ovšem tým na špici tabulky ukázal své kvality a zvítězil 7:3. Mladá Boleslav se v úterý 25. ledna pokusí odčinit nepovedený duel, zamíří na dohrávku 42. kola na led posledního Zlína. Podaří se středočeské partě porazit Berany i na potřetí v této sezoně? Úvodní buly je naplánováno na 17:30.

Slibný úvod zahalila prostřední část

Bruslaři na první zápas po karanténě zavítali do Třince. Vstup jim vyšel na výbornou, po trefě Davida Šťastného v přesilové hře a následné teči navrátilce Oscara Flynna vedli v sedmé minutě 2:0. Jenže to bylo na dlouhou dobu od nich vše, Slezané do konce úvodní pasáže srovnali a do závěrečné periody vstupovali už s tříbrankovou rezervou. Na jejím začátku ještě snížil Ondřej Najman, pak už ale domácí Oceláři vše pokryli a dvěma góly zapečetili výhru 7:3.

Lídra se tedy zaskočit nepodařilo. „Nezačali jsme špatně, ale zápas se nám jinak hrubě nepovedl. V oslabení jsme inkasovali čtyři góly, z rychlých protiútoků další dva. To je celkem šest gólů ze sedmi, to je strašně moc. Velice špatně jsme bránili a ztráceli puky ve špatném území. Třinec vyhrál jednoznačně a zaslouženě,“ okomentoval porážku trenér Mladé Boleslavi Radim Rulík.

Zlín na chvostu tabulky

Fakt, že se Zlínu dlouhodobě nedaří, je známá věc. Berani se už několik kol nachází na poslední patnácté příčce, která je strašákem všech extraligových týmů. Pokud se jim nepovede zabrat, opustí nejvyšší českou nejvyšší soutěž. Na bezpečnou třináctou pozici, která by jim zajistila jistotu účastni i v příští sezoně, jim chybí 25 bodů, což není zrovna málo.

V předešlých pěti zápasech zvítězili pouze jednou, a to 3:1 nad předposledním Kladnem. Naposledy se střetli s třetím Dynamem, kterému podlehli 1:4.

Po první třetině nebyl zápas ještě ztracený, Berani prohrávali pouze o gól, rozhodla až prostřední dvacetiminutovka. „Ve druhé třetině byla hra vyrovnaná a my jsme možná měli střelecky navrch, ale trápila nás koncovka. Měli jsme dát kontaktní gól, ale my naopak dva dostali a zápas se začal více výrazně vyvíjet v náš neprospěch. Nevěřili jsme si, a tak to i dopadlo. Za stavu 0:4 to už bylo těžké. Po našich neproměněných přesilovkách byl zápas jasně na straně Pardubic a my nebyli schopni s tím již cokoliv udělat,“ řekl po zápase asistent trenér Zlína Luboš Rob.

Statisticky jim nevychází ani přesilové hry, které mají podle procentuální úspěšnosti nejhorší v lize. Lepší výkony představují v oslabení, kde v porovnání s ostatními extraligovými celky uzavírají desítku a v této disciplíně jsou dokonce lepší než Středočeši.

Nejvíce bodují obránci

Před odchodem do Karlových Varů byl nejproduktivnějším hráčem Zlína Tomáš Mikúš, nyní se v této kolonce objevil obránce Daniel Gazda, který má na kontě 14 bodů (9+5), druhé místo patří útočníku Antonínu Honejskovi (6+7) a následuje ho bek Peter Trška (4+8).

Zlínskou svatyni stráží duo Libor Kašík a Daniel Huf. Do více zápasu zasáhl Kašík, který byl celkem devětkrát zvolen nejlepším hráčem utkání, čímž se v této statistice dostal do TOP3 v celé soutěži a procentuální úspěšností zákroků jedenáctou pozici mezi gólmany. Bilance výher a proher ale nepřeje ani jednomu z maskovaných mužů.

Výměna s Bruslaři a nová akvizice z KHL

Ve čtvrtek 20. ledna oznámily oba týmy společný trejd, který se týkal čtveřice hráčů. Mladou Boleslav opustili obránce Petr Šidlík a útočník Valentin Claireaux, opačným směrem putovali Oscar Flynn a Tomáš Hanousek.

Valentin Claireaux naskočil v novém angažmá hned do první lajny, ale žádný bodový počin nezaznamenal, Petr Šidlík do zápasu s Pardubicemi nenastoupil.

Kromě výměny Berani posílili útočnou řadu. Den před trejdem informovali o příchodu Pavla Makarenka z Vladivostoku. „Naše situace při pohledu do tabulky není dobrá, Kladno nám bodově opět uteklo. Snažíme se mužstvo vhodně posílit a dát mu nový impuls. Zaměřili jsme se na Kontinentální hokejovou ligu, vytipovali jsme si vhodné hráče a vyskytla se možnost angažovat Pavla. Zjistili jsme si reference a poté se dohodli na spolupráci do konce sezony. Věříme, že nám zvedne naší bídnou produktivitu a výrazně se prosadí v koncovce,“ vyjádřil se k nové posile z Ruska sportovní manažer Beranů Martin Kotásek.

Stejně jako francouzský forvard i 27letý ruský útočník si odškrtnul první start ve zlínském dresu v zápase s Dynamem, kde si při své premiéře připsal první bod za asistenci u jediného gólu Beranů.

Ani Berany pandemie neminula

Zlínští informovali o pozitivně testovaných hráčích o dva dny později než Bruslaři a z důvodu pětidenní karantény museli odložit kromě zápasu se Mladou Boleslaví, který byl už byl přesunut z důvodu izolace soupeře, také klání s Plzní a pražskou Spartou.

Vzájemné souboje

V letošním ročníku se týmy potkaly dvakrát a v obou případech byla úspěšnější Mladá Boleslav. Nejprve na zlínském ledě zvítězila 4:0, na domácí půdě pak 3:1. Jak to dopadne tentokrát?

Sestavy z posledního zápasu:

PSG Berani Zlín: Huf – Mamčics, Gazda, Němec, Suhrada, Žižka, Ferenc, Hamrlík – Honejsek, Claireaux, Mallet – Zabusovs, Makarenko, Mikhasenok – Kubiš, Hejcman, Vopelka – Okál, Sedláček, Fryšara.

BK Mladá Boleslav: Růžička J. (Krošelj) – Pýcha, Ševc, Moravec, Pláněk, Bernad, Hanousek, Fillman – Lunter, Raška, Šťastný – Pospíšil, Kotala, Kelemen – Flynn, Najman, Kousal – Eberle, Bičevskis, Stránský.