Arriva autobusy odmítá kritiku odborů o podmínkách řidičů na Moravě

foto Autobusové nádraží - ilustrační foto.

Chrudim - Společnost Arriva autobusy nesouhlasí s kritikou odborů, že řidiči v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji nemají dobré pracovní a sociální podmínky. S odboráři jedná, ke shodě zatím strany nedospěly. ČTK o tom informoval mluvčí skupiny Arriva Jan Holub. Od čtvrtka 20. ledna jsou někteří řidiči na Moravě ve stávkové pohotovosti, skupina Arriva k ní nevidí důvod.

Situace se ve třech krajích podle odborářů zhoršila po fúzi Arriva Východní Čechy a Arriva Morava. Podle nich řidiči nemají k dispozici rozpis práce a nemají například dostatečné bezpečnostní přestávky. Mluvčí skupiny to odmítl.

"Řidiči turnusy k dispozici mají, protože podle nich jezdí a zajišťují tak spojení pro cestující podle platných jízdních řádů. Bezpečnostní přestávky odpovídají platné legislativě. Odborovým organizacím jsme nabídli spolupráci při tvorbě turnusů a možnost podávat podněty k úpravám, což se děje a jejich požadavky zpracováváme," uvedl Holub.

Ke stávkové pohotovosti nevidí skupina Arriva důvod a s odboráři bude dál jednat. Situace pro moravské řidiče se podle Holuba po fúzi naopak zlepšila. "Řidičům jsme navýšili mzdy a mohou si tak vydělat až o 15 procent na hodinu víc než v loňském roce. Naší snahou bylo srovnat mzdové ohodnocení pro moravskou část společnosti, které bylo nižší než ve společnosti Arriva autobusy," řekl Holub.

Jednání budou pokračovat. K základním organizacím se připojil i Odborový svaz dopravy. Kolika řidičů se stávková pohotovost týká, mluvčí Arrivy nevěděl. "Od odborových organizací nemáme informace, kdo se ke stávkové pohotovosti hlásí. Nepřipojily se do ní však všechny organizace a například ta s nejvyšším počtem členů s jejím vyhlášením nesouhlasí," dodal Holub.

Firma ARRIVA autobusy sídlí v Chrudimi, jediným jejím akcionářem je Arriva Transport Česká republika. V Česku skupina sdružuje osm dceřiných společností. Arriva Transport je součástí nadnárodní skupiny, ve které je ovládající osobou Deutsche Bahn Aktiengesellschaft. Skupina Arriva má v Česku podle prezentace na webu 2000 autobusů, 38 trolejbusů, 83 vlaků a zaměstnává více než 3500 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď