Bitcoin se propadá. Kvůli Ukrajině je nejníže od konce loňského července

Bitcoin, nová kybernetická měna

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. ledna 2022 19:11

Bitcoin dnes oslabuje, dopoledne odepisoval kolem sedmi procent a dostal se pod 34.000 dolarů. Nejznámější kryptoměna se tak ocitla nejníže od loňského 25. července a zhruba 51 procent pod svým dosavadním maximem, na které vystoupala loni v listopadu.

Prudce oslabuje i druhá největší kryptoměna ethereum. Později dvě největší kryptoměny část ztrát smazaly. Za výprodejem aktiv považovaných za riziková jsou podle analytiků zejména obavy, že Rusko napadne Ukrajinu.

Kolem 18:10 SEČ ztrácel bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk 2,4 procenta na 34.350 dolarů. Ethereum ve stejnou dobu odepisovalo kolem 8,3 procenta na 2255 dolarů.

V pětici největších kryptoměn v žebříčku sestavovaném serverem CoinDesk na základě tržní kapitalizace po ethereu následují tether, XRP a Solana. Ve stejný čas z nich posilovalo pouze XRP, a to o 1,7 procenta. Tether stagnoval a Solana odepisovala 13,6 procenta.

Podle analytiků se bitcoin a ostatní kryptoměny v posledních týdnech obchodují v souladu s vývojem na amerických akciových trzích, především pak s indexem technologického trhu Nasdaq. Ten za celý minulý týden ztratil 7,6 procenta. Bitcoin ale pokračoval v pádu i o víkendu, kdy se na akciových trzích neobchoduje.

Americké ministerstvo zahraničí v neděli uvedlo, že nařídilo rodinným příslušníkům diplomatů, aby opustili Ukrajinu. Podle agentury Reuters to je zatím jeden z nejjasnějších signálů, že se američtí představitelé připravují na agresivní kroky Moskvy v tomto regionu. Strach z konfliktu zasáhl akcie po celém světě a zároveň posílil dolar a ropu.

K nervozitě na trzích přispívá i dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed), které začne v úterý. Očekává se, že centrální banka potvrdí připravenost začít zvyšovat úrokové sazby.

Témata: Bitcoin