Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

V Norsku za polárním kruhem naměřili 12 °C, naproti tomu řecké ostrovy zasypal příval sněhu

Počasí v Evropě v těchto dnech nabízí poměrně netradiční pohled na rozložení teplot. Včera byly v rámci celého kontinentu jedny z nejvyšších teplot kromě Španělska a Itálie hlášeny také na severu Norska a to dokonce za polárním kruhem. Teplota zde odpoledne vystoupila až na 12 °C. Takové hodnoty jsou zde přitom výrazně nadprůměrné. Celá Skandinávie hlásí o 10 °C až 15 °C vyšší teploty, než je obvyklé. Několik stanic na pobřeží Norska dokonce včera zaznamenalo rekordní maximum pro celý leden (ještě nikdy za dobu měření v lednu takové teplo v severním Norsku nebylo). Naposledy se tak vysoké teploty na severu Norska vyskytovaly na začátku října.

Rekordy
Mapa stanic na severu Norska, kde byl včera překonán teplotní rekord, černě jsou označeny původní hodnoty lednových rekordů, které pocházejí z let 2006 a 1993 (na jedné i z roku 1966), zdroj: twitter.com

Rekordní teploty v Norsku jsou v ostrém kontrastu s mrazivým počasím na Balkáně. Zde jsou teploty naopak podprůměrné a sníh napadl dokonce i na některých řeckých ostrovech či v hlavním městě Aténách. Sníh občas v Řecku padá, ale jeho současné množství je neobvyklé. I na pobřeží napadlo od 10 do 30 cm mokrého sněhu. Nejvíce sněhu hlásí zřejmě ostrov Tinos (viz fotografie z neděle). Dnes sněžení pokračuje hlavně na ostrově Euboia a také v oblasti Athén. Hlášeny jsou sněhové bouřky. Na řadě míst byla zcela ochromena doprava a zavřené jsou i školy.

Tinos
Sněhová pokrývka v neděli 23. ledna na řeckém ostrově Tinos, zdroj: tinostoday.gr

Na nedalekém ostrově Andros se dokonce naskytl výjimečný pohled na tornádo (nad mořem) a zasněženou krajinu.