Hlavní obsah

Proti nudě: Letenské prase, Medvědín a s dětmi za Májou

Foto: pop.cz

Foto: pop.cz

Reklama

Smích, objetí, dobré jídlo a zážitky s nejbližšími? To je ideální recept proti nudě i splínu. A my pro vás máme spoustu tipů, kde se vám dostane ode všeho trochu.

Článek

Jedna z lednových pranostik říká: lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Tak vyrazte na pěkně vymrzlou procházku! A nebo víte co? Rovnou na celodenní výlet! Víme, který zámek nabízí i zimní prohlídky, kde o víkendu servírují nejlepší řízky a kam vzít děti, když se chcete stát rodičem roku.

Mezinárodní den objímání

V pondělí byl prý nejdepresivnější den, slunce mnozí už dlouho neviděli, tak se dobrá nálada vyrábí obtížněji. Ale víte co? Dnes to bude jiné! Američané totiž slaví Národní den objímání a není důvod, proč tento svátek vedle dalších jiných nepřebrat. S tím, že se lidé málo objímají a dávají si najevo lásku, přišel poprvé Kevin Zaborney z Michiganu. A navrhnul, že jeden den v roce se na objetí zaměříme. Zafungovalo to, poprvé se oficiálně slavil v 1986 a od té doby se rozšiřuje do celého světa, takže se dá říct, že už jde o svátek mezinárodní. Pojďme si ho tedy užít, objímání dodává pocit bezpečí, podporuje naše fyzické i psychické zdraví.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jedno objetí a kolik radosti přineseFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kam za dobrotami? 

Že se zima lépe snáší s plným žaludkem? Tak to je stará pravda. A ještě lepší je, když to jídlo někdo pro vás připraví.

V Bukovanském mlýně u Kyjova se o víkendu koná Festival řízků, kde ochutnáte ten pravý vídeňský i třeba řízek ze zebry. Mimochodem, víte, kdo vídeňský řízek vynalezl? Kuchař císaře Františka Josefa I. (1830–1916).

Milovníci exotického ovoce mají jistě v diářích poznamenané Africké trhy, které se konají v sobotu v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi.

A tradiční Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu se koná v sobotu v areálu Národního zemědělského muzea na pražské Letné. Řezničtí mistři ukáží, jak s vepřovým masem zacházet, a vy se můžete těšit na dobroty. A čím se takové hody zapíjejí jiným než pivem? Tady si ho dokonce můžete uvařit.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Řízeček jako od císařského kuchaře?Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Zámek Slatiňany

Když se řekne Slatiňany, někdo si vybaví hřebčín, jiní zase místo, kde vyrůstala Helena Vondráčková (74). A proč si sem udělat výlet teď v zimě? Protože je tu krásný zámek, který je nově otevřený po celý rok. Kam vás zavede zimní trasa? Do obnovených interiérů v přízemí, zámecké kuchyně či umývárny nádobí. Nechte se též pozvat do apartmánů, kde kdysi hostil návštěvy kníže z Auerspergu. Kromě prohlídky zámku stojí za to i zámecká zahrada i s tzv. dětským hospodářstvím.

A co v okolí? Můžete se projít v zámeckém lesoparku a obdivovat miniaturní Kočičí hrádek, má hradby vysoké necelý metr a jeho dobývání a objevování ocení hlavně ti nejmenší.

Foto: Profimedia.cz

Zámek je krásný po celý rokFoto: Profimedia.cz

Majaland

Kam vyrazit, když venku fičí? Zkuste nové zábavní centrum Majaland, kde se vyřádí malí velcí. Najdete jej kousek od pražského ruzyňského letiště. Pohádkový svět včelky Máji a jejích kamarádů vás zabaví na spoustu hodin. Čeká tu totiž dvanáct tematických atrakcí, jako např. horská dráha, motýlí kolotoč nebo houpací strom.

A na oběd nemusíte spěchat domů, čeká na vás v místní restauraci, kde je v nabídce pizza, burgery i kuřecí roláda s bramborovou kaší.

Foto: pop.cz

Ano, můžete si během dětského řádění dopřát kávu, ale taky se můžete připojitFoto: pop.cz

Medvědín

Hledáte knížku na sychravé zimní večery, u které se budete smát i plakat a budete mít tendenci neustále všem předčítat celé pasáže? Pak zkuste Medvědín švédského autora Fredrika Backmana. Nejedná se o novinku, ale spíš o knihu, která by vám rozhodně neměla uniknout.

Medvědín je město žijící hokejem. A ničím jiným. Buď hokej hrajete, trénujete, sponzorujete nebo mu fanaticky fandíte. A když je vám náhodou jedno, tak o tom taktně mlčíte. Jinak dostanete... Celé městečko žije od zápasu k zápasu až k tomu nejdůležitějšímu a není čas myslet na svá trápení a starosti. Jenže kdy je vhodná doba říct, že vám hvězda týmu zničila život?

Autor je skvělý vypravěč, nejenže chápe složitou lidskou duši, ale umí ji i představit čtenáři. A vy tak dokážete pochopit i slabosti a chování za hranou zákona...

Foto: Archiv nakladatelství

Medvědín, Fredrik Backman, nakladatelství Host, 399 stranFoto: Archiv nakladatelství

Seriál Veliká

Kateřina Veliká (1729–1796) je reálná historická postava, nejdéle vládnoucí panovnice Ruska. Seriál Veliká na HBO se ale historie nedrží, takže nečekejte doplnění vzdělání. Ale těšte se na humor, satiru a nadčasovost. Autorem scénáře je Tony McNamara (55), který napsal i historický film Favoritka (2018) o královně Anně Stuartovně (1665–1714).

Mladinká německá princezna (Elle Fanning, 23) jede do Ruska uzavřít domluvený sňatek a prožít život zalitý sluncem plný lásky. Manželství s carem Petrem (Nicholas Hoult, 32) je tomu ovšem na hony vzdáleno, ona, milovnice knih a francouzských filosofů, se totiž provdala za idiota. A tak se nakonec rozhodne jej svrhnout a usednout na trůn místo něj.

Foto: Profimedia.cz

Čekala, že v Rusku najde lásku na celý život. Nakonec tu našla životní posláníFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám