Zdroj: Tomeu Canyellas

Moderní, ale využívá lokální tradiční prvky: Slovenští architekti navrhli vilu na Mallorce

25. 01. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Bratislavští BEEF ARCHITEKTI dostali možnost navrhnout vilu na Mallorce. Je moderní, ale využívá lokální tradiční prvky. Patří k nim výrazná kamenná fasáda zhotovená technologií nasucho ukládaných kamenných bloků, která má na Mallorce dlouhou tradici. Od roku 2018 je zapsána jako součást kulturního dědictví UNESCO. Nese však odkaz i na Slovensko.

Architekty oslovil investor už na základě předešlé spolupráce. Jeho představou bylo v nádherném prostředí Mallorky vytvořit slunné středomořské útočiště před deštivými přechodnými obdobími v našich zeměpisných šířkách. Práce architektů začala od nuly – tedy výběrem správného místa a ověřením možností a potenciálu pozemku. „Tento proces nám umožnil nasát atmosféru největšího z Baleárských ostrovů ve Středozemním moři.

Středomořská vila s kamennou fasádou bazénem a prosklením

Kamennou fasádu přerušují štíhlé desky podlaží z prefabrikovaných betonových dílců. Zdroj: Tomeu Canyellas

Mallorka je navzdory mantře o baště masového turismu především nádherná přírodní krajina, sem tam protkávaná kamennými městečky s jasnými hranicemi. Když opustíte město, jste okamžitě v přírodě plné typicky středomořské flóry. Byli jsme fascinovaní původními kamennými domy a specifickou světelnou scénou jejich interiérů, stíněných charakteristickými okenicemi. Už tehdy jsme věděli, že chceme navrhnout dům, který by převyprávěl přesně takovou atmosféru,“ popisuje první setkání s „místem činu“ Rado Buzinkay.

Přečtěte si také:
Co by nemělo chybět letnímu domu na břehu jezera?

Vhodný pozemek hledali rok, vyhrála parcela s borovicemi

Po roce hledání se architektům spolu s investorem podařilo najít pozemek v oblíbené vilové čtvrti, na kterém rostly čtyři velké borovice. Pro investora to byla láska na první pohled. Stavbu bylo samozřejmě nutno řešit v souladu s přísnými místními regulativy. Výsledkem je kompaktní hmota osazená do strmého terénu. Z ní na severní straně „vyřízli“ patio, díky kterému se vila dá příčně provětrat a spodní podlaží je prosvětlené. Ložnice jsou v horním podlaží.

Středomořská vila s kamennou fasádou bazénem a prosklením

Vila je moderní, ale využívá lokální tradiční prvky. Zdroj: Tomeu Canyellas

Důraz na úsporu energií

Pro autory vily nebyla důležitá jen její podoba a funkčnost. Kladli důraz i na energetickou stránku návrhu. „Chtěli jsme minimalizovat období, během kterého je nutné prostor domu klimatizovat. Navrhli jsme proto vícevrstvou fasádu s masivním kamenným obkladem na povrchu. Má výrazný potenciál akumulovat tepelnou energii, a tím pádem pozitivně přispívat k celkové energetické bilanci domu. To platí pro chlazení, ale i naopak pro topení.

Přečtěte si také:
Středomořská vila se po celé své délce otevřela nekonečným výhledům

Použití místního lomového kamene na fasádu je zároveň odkazem na mallorskou vernakulární architekturu. Na celém ostrově najdete tento kámen použitý na původních domech nebo na obyčejných zídkách podél cest,“ vysvětlují autoři návrhu.

Technologie nasucho ukládaných kamenných stěn bez pojiva se na Mallorce nazývá „kámen na sucho“ a má zde tradici, která sahá až do prehistorických dob. Od roku 2018 je zapsána jako součást kulturního dědictví UNESCO.

Luxusná kuchyň ve středomořské vile

Jednoduše řešený interiér dává vyniknout řemeslné práci a na míru vyrobeným prvkům. Zdroj: Tomeu Canyellas

Lomový kámen, beton, hluboko vsazená okna, přirozené větrání

Kamennou fasádu přerušují štíhlé desky podlaží z prefabrikovaných betonových dílců. Určitě si všimněte hlubokých okenních perforací. Zabraňují přehřívání interiéru v letních měsících. Zajímavostí je reinterpretace lokálních okenic.

Středomořský obývací pokoj ve vile s bazénem

Jednoduše řešený interiér dává vyniknout řemeslné práci a na míru vyrobeným prvkům. Zdroj: Tomeu Canyellas

Architekti je promítli do velkoplošných posuvně-sklopných panelů s lehkým dřevěným rastrem, který vytváří zajímavou hru světla a stínu. Důležitým pozitivem stavby je možnost přirozeného větrání komínovým efektem pomocí velkého světlíku umístěného uprostřed domu nad schodištěm.

Jídelna ve středomořské vile s dřevěnými rastrovanými panely

Perforace zabraňují přehřívání interiéru v letních měsících. Zdroj: Tomeu Canyellas

Střídmý interiér zvýrazňuje na míru vyrobený nábytek a řemesla

Jednoduše řešený interiér dává vyniknout řemeslné práci a na míru vyrobeným prvkům. Architekti zapojili i slovenské keramiky. „U lamp nad jídelním stolem jsme neodolali řemeslným zručnostem slovenských keramiků si.li.ceramics & modranska. Všude přítomná intarzie kamenné fasády a tradiční vápenná omítka „estuco de cal“ tvoří svou jemnou nerovností autentickou atmosféru místního koloritu,“ vysvětluje Rado Buzinkay. Vile nechybí nádherný bazén, venkovní sprcha, ve vstupní hale najdete sochu od Štefana Milkova (www.stefanmilkov.com).

Pohodlné sezení u bazénu u středomořské vily

Vhodný pozemek hledali rok, vyhrála parcela s borovicemi. Zdroj: Tomeu Canyellas

Použité materiály

dřevo – nábytek, schodiště, lamely, parkety (pokoje), podhled (accoya), plot, okenice

nerez – výtah, kuchyň, exteriérový grill

kov – uliční plot, zábradlí exteriér

lokální kámen – fasáda

kámen – podlaha, umyvadlo (hlavní koupelna), koupelny

pohledový beton – atiky

Přečtěte si také:
Funkcionalistická vila s výhledem

Casa Fly

architektonický ateliér: beef architekti

autoři – architekti: Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Ján Šimko

spolupráce na interiéru: Helena Kučerová

spolupráce: lokální architekt 3de3arquitectes

lokalita: Mallorka, Španělsko

zastavěná plocha: 266,96 m²

hrubá podlahová plocha: 402,37 m²

užitná plocha: 304,42 m²

plocha pozemku: 1 150 m²

projekt: 2017

realizace: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Tomeu Canyellas

Zdroj: www.linka.news

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěný nábytek kamenné fasády nízkoenergetické stavby novostavby pohledový beton terasy vily
Sdílejte článek

Diskuze