Tereza Ramba se o druhém porodu rozepsala na sociální síti. „A druhý den. Orgasmický porod. Když tohle přede mnou někdo po prvním porodu řekl, měla jsem chuť ho umlátit těžkou palicí,“ svěřila se herečka.

Čekala jsem Teodoru, ale přišla Miřenka. Mira. Míra. V takovém klidu a lásce. Jako když se vám do duše rozprostírá zamilovanost. Ve vlnách, v tlaku, kdy každou další sekundou jsi blíž k zázraku a o bolesti se nedá mluvit…, “ netajila se Tereza.

Orgasmus u porodu jen jednou

Podle slov Majky Staňkové, která ženy doprovází k porodu už sedmnáct let a sama je mámou čtyř synů, pojem orgasmický porod ve společnosti automaticky vzbuzuje pocit něčeho ezoterického a alternativního, protože máme zafixováno, že porod je bolestivá záležitost, kterou musíme přežít. „A najednou to někdo spojuje se slovy jako je orgasmus, blaho, extáze a podobně. A my máme pocit naprostého úletu,“ vysvětluje vnímání spojení orgasmický porod Staňková.

Takový porod podle odbornice ale nenese vlastnosti orgasmu, jako procesu, který zažíváme u milování. Vtip je v hormonech. „Když žena rodí, tak se u ní vyplavují stejné hormony jako u orgasmu. Hormonální výbava je totožná. Jen vede v danou chvíli k jiným procesům. Hormony odpovědné za porod, jsou odpovědné i za orgasmus, takhle jednoduché to je,“ vysvětluje Majka Staňková, která přiznala, že se za svou dlouhou praxi setkala pouze s jedním porodem, který doprovázel skutečný orgasmus.

Jde o pocit respektu a blaha

„Orgasmický porod je ve skutečnosti spíš pocit štěstí, blaha, respektu. Porod jako prožitek,“ vysvětluje Staňková s tím, že takový porod souvisí s naplněním ženiných potřeb u porodu.  Žena porodí podle vlastních přání, pocitů, nikdo ji neruší, nikdo na ni netlačí, nikdo na ni nemluví, nikdo se jí nedotýká, když to nepotřebuje.

„Může rodit v pohodě, což znamená, že to sice pořád bude hodně náročný děj, ale my jsme k němu vybaveny a když máme možnost soustředit se jen na naše tělo, když to umíme podpořit dobrým mentálním nastavením a skvělými lidmi ve svém okolí, když to umíme podpořit vizualizacemi nebo uvolněným dechem, tak to děťátko dokáže být opravdu porozeno velmi jemně,“ vysvětluje Staňková s tím, že ani to samozřejmě nevylučuje porodní bolest. „Pořád je to velmi silný děj, ale ta žena může odejít s pocitem neuvěřitelného respektu, blaha a klidu.“

Samotné spojení orgasmický porod se zřejmě rozšířilo po zveřejnění stejnojmenného amerického dokumentu Orgasmický prod z roku 2008, jehož autorkou je dula Debra Pascali-Bonaro.

Jde to i v porodnici

Majka Staňková také zdůrazňuje, že takový porod můžeme prožít kdekoli. „Rozhodně to není tak, že něco takového může žena zažít výhradně doma.  V Česku máme vstřícné porodnice, které se začínají čím dál víc proměňovat. Stejně tak jejich personál. Jako dula působící v Brně, zažívám už několik let, že s podporou personálu můžeme zažít moc pěkné porody,“ dodává Staňková.

Podcast Maminka: Jak si vybrat porodnici?

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Jak si vybrat porodnici? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií