Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Mimořádné sněžení zasáhlo Athény a Istanbul, města zasypalo přes čtvrt metru sněhu

Z hlavních (či největších) evropských měst dnes ráno nejvyšší sněhovou pokrývku hlásila Moskva, kde leží 45 cm sněhu. Hned další příčky neobvykle obsazují Athény a Istanbul. Na okrajích Athén leží až 40 cm sněhu a v Istanbulu je to až 35 cm sněhu. Athény a Istanbul v posledních 24 hodinách zasáhlo mimořádně vydatné sněžení. V centru Athén leží kolem 25 cm sněhu, na letišti je 30 cm a ve vyšších polohách na severním okraji Athén kolem 40 cm sněhu. Podobné množství sněhu hlásí také Istanbul. V obou městech si vydatné sněžení vyžádalo rozsáhlé komplikace. Na silnicích zůstaly v autech uvězněni tisíce lidí. V Athénách na dálnici lidé čekali v autech i přes 10 hodin. S rozdáváním vody a jídla lidem pomáhala armáda. Vláda v Athénách vyhlásila na dnešek pracovní volno a uzavřela školy. V obou městech také zůstávají uzavřena letiště a pod náporem těžkého a mokrého sněhu padají stromy.

Sněžení
Noční sněžení v Athénách 24. ledna, zdroj: facebook.com

Sněžení
Noční sněžení v Athénách 24. ledna, zdroj: facebook.com

Sněžení
Noční sněžení v Athénách 24. ledna - těžký mokrý sníh lámal větve stromů, zdroj: facebook.com

V Athénách jde o jedno z nejvydatnějších sněžení za posledních 40 let. Vydatné sněžení se zde vyskytlo také v minulém roce v únoru, kdy město zcela ochromilo. I z toho důvodu lidé nyní tamní vládě vyčítají, že se příliš na příchod podobné situace nepřipravila a opět vedla ke kolapsu celého města.

Vydatná sněžení v obou městech způsobil příliv chladného vzduchu od severu, který nad mořem nabral vlhkost a přinesl vydatné sněžení na návětrné straně hor. V Athénách se vyskytovaly také bouřky.