Život bez hluku zajistí vhodná protihluková izolace

Nikdo nechce žít v hluku. Bohužel pokud máte hlučné a nepřizpůsobivé sousedy, se kterými není rozumná domluva, nebo je prostě váš byt či dům nevhodně postavený, je touha po klidu skutečně jen marným snem. Vždy se ale najde řešení. Akustická izolace je řešení, které může výrazně zvýšit kvalitu vašeho bydlení. A i když něco stojí, rozhodně se vyplatí do ní investovat.

Protihluková izolace
Zdroj foto: Iurii Davydov / Shutterstock.com

Jak izolovat stěny?

Na izolaci stěn je možné použít celou řadu materiálů. Poměrně běžně se používá akustická pěna nebo izolační panely. V každém případě ale platí, že je nutné oslovit odborníky, řádně vše zaměřit, zhodnotit stavebně technické možnosti a až poté vybrat vhodné řešení. Klíčové je myslet také na protipožární odolnost. Odhlučnit je možné jen jednu místnost, nebo kompletně celý byt. Dají se použít také předstěny ze sádrokartonu a minerální vlny, ale samozřejmě uberou trochu z užitného prostoru celého bytu, s čímž je třeba dopředu počítat. Za ten pocit klidu a ticha se to ale nejspíš vyplatí. Nic není lepší než se v noci pořádně vyspat a přes den si užít soukromí a vyhnout se nedobrovolnému špehování toho, co dělají sousedé.

Odhlučnit jde také strop a podlahu

Při snaze o omezení hluku pocházejícího z okolních bytů hraje klíčovou úlohu třeba i výběr podlahy. Je jasné, že zrovna dlažba není v tomto ohledu ideální volbou. Daleko lépe například izoluje koberec nebo korková podlaha. Pod podlahu je také možné umístit akustické desky nebo může být řešením kročejová izolace. Stropní podhledy zase zabrání pronikání hluku z bytu nad vámi a působí dobře také jako tepelná izolace.

Na akustickou izolaci je potřeba myslet také tehdy, pokud my sami víme, že budeme produkovat zvýšený hluk. Například tehdy, pokud plánujeme v bytě hrát na hudební nástroje. Je vhodné dopředu myslet na ostatní a zajistit dobrou izolaci na vlastní náklady.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.