INZERCE

Spotřeba zemního plynu. Foto: Pixabay

Další dodavatel oznámil zdražení. Skupina innogy zvýší cenu plynu u běžných smluv o 19 procent

Největší dodavatel zemního plynu na českém trhu innogy Energie zvedne od března ceny. Dotknou se hlavně základního ceníku Standard, kde se celková roční platba za dodávku plynu pro domácnosti a malé firmy zvýší o ‍19 ‍procent. Smluv s fixovanými cenami se podle innogy zdražení nedotkne.

Pro modelového zákazníka, který na zemním plynu pouze vaří, reprezentuje nový ceník innogy nárůst měsíční platby o 30 korun. Zákazník v bytě si měsíčně připlatí 180 korun a rodině v menším rodinném domě narostou náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem o 400 korun měsíčně.

„Vývoj na velkoobchodních trzích je neúprosný. Do našeho nákupního portfolia se dostává stále více plynu za výrazně vyšší ceny. Ceny energií bohužel neklesají, a naopak se drží na vysokých úrovních. Naším zájmem ale bylo, abychom ceny udrželi stabilní přes zimu, kdy je spotřeba nejvyšší. K úpravě cen tak přistupujeme až na konci topné sezóny,“ komentoval rozhodnutí ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

K 1. březnu přistoupí innogy také k úpravě některých ceníků elektřiny. U základního produktu Standard naroste celková roční platba domácnosti s nejčastější distribuční sazbou D02d o 14 procent. Taková domácnost roční spotřebě 2,5 MWh zaznamená navýšení měsíční platby o 190 korun. Zdražení se týká pouze zákazníků v distribuční zóně E.GD a PREdistribuce, zákazníků na distribučním území ČEZ Distribuce se zvýšení ceny netýká.

Nové ceny se dotknou jen části odběratelů innogy. „Většiny našich stávajících zákazníků se toto navýšení cen netýká. Například u elektřiny využívá jistotu dlouhodobých fixních produktů 90 procent zákazníků, u dodávek zemního plynu má s innogy zafixované ceny přes 60 procent domácností,“ doplnil Konvalina. Na takové domácnosti a firmy zdražení dopadne až ve chvíli, kdy jim skončí fixační období.

Vzhledem k pozici innogy na trhu s plynem a nepříznivému vývoji na velkoobchodních trzích lze očekávat, že následně ke zdražení přistoupí i další dodavatelé. Zatímco innogy navyšuje ceny energií v postupných krocích, lídr trhu s elektřinou ČEZ zdražil skokově s platností k 1. lednu.

Tomáš Rovný