Dnes Neděle - skorojasno 12°C
Zítra Pondělí - skorojasno 10°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
ODS, TOP 09 a lidovci půjdou do pražských komunálních voleb v koalici Spolu
Krátce po podpisu memoranda. V popředí stojí zleva Jiří Pospíšil, Marek Benda a Vít Šolle. Zdroj foto: Spolu

ODS, TOP 09 a lidovci půjdou do pražských komunálních voleb v koalici Spolu

Pražská ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do podzimních komunálních voleb společně v koalici Spolu, která bude stejná jako na parlamentní a vládní úrovni. Koaliční smlouvu chtějí mít hotovou do konce března. Za volební úspěch budou považovat výsledek nad 30 procent hlasů. Lídr kandidátky bude z řad občanských demokratů. Při podpisu memoranda o spolupráci to dnes řekli předsedové krajských organizací Marek Benda (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Vít Šolle (KDU-ČSL). TOP 09 a lidovci nyní v Praze v uskupení Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) vládnou s Piráty a Prahou Sobě, ODS je v opozici.  

Marek Benda, Jiří Pospíšil a Vít Šolle podepsali memorandum o vytvoření předvolební koalice Spolu pro říjnové volby do zastupitelstva hlavního města. Strany chtějí pokračovat v projektu, který uspěl i při podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Koalice Spolu získala v Praze 40 procent hlasů. 

„Zcela zjevně se ukázalo, že pražský výsledek nebyl jen součtem preferencí jednotlivých stran, ale přináší něco navíc v podobě ochoty i poměrně indiferentních lidí včetně těch mladších, jít volit slušnou a sjednocenou pravici. Spolu je fenomén, který by neměl být promarněn. Pokládám tedy za svoji povinnost v projektu pokračovat i na pražské úrovni a věřím, že i na jednotlivých městských částech nás budou kolegové následovat,“ řekl předseda pražské ODS poslanec Marek Benda. 

Podle předsedy pražské TOP 09 Praha a pražského zastupitele Jiřího Pospíšila voliči v Praze nevolili pouze proti Andreji Babišovi, ale koalice Spolu výrazně porazila i Piráty.

„Pražané tak svým hlasem dali jasně najevo, že chtějí pravicová řešení a preferují strany, které jim tohle řešení poskytnou – například v dopravě. Kdybychom se nepokusili vytvořit koalici Spolu i pro komunální volby, byla by to neúcta k jejich názoru. I proto jsem moc rád, že to vyšlo,“ řekl Pospíšil, který se náklonností k této předvolební koalici netajil, i když se TOP 09 v uplynulých týdnech bavila o možné spolupráci s hnutím STAN.

Strany dále chtějí podle dnes odepsaného memoranda navázat přímé a kooperativní vztahy mezi vládou České republiky a Prahou jako jejím hlavním městem v zájmu rozvoje zejména dopravní infrastruktury uvnitř i vně celé pražské metropolitní oblasti.

„Pražští lidovci budou jako součást pražské koalice Spolu hrát roli sociálního svědomí. Budeme prosazovat jednodušší život pro rodiny i seniory. Zaměříme se na řešení krize bydlení a na ekologická řešení, která nebudou neúměrně zatěžovat obyvatele Prahy,“ uzavřel předseda KDU-ČSL Praha Vít Šolle.

Dnes podepsané memorandum je definitivním stvrzením předvolební spolupráce. V následujících dvou měsících budou dopracovány programové části spolupráce, do konce března by měla být uzavřena koaliční smlouva.

Úspěchem pro koalici by podle Bendy byl zisk alespoň 30 procent. „Ale budu rád, když to bude co nejblíže výsledku, na který jsem v Praze dosáhli na podzim,“ řekl.

Anketa

Už víte, komu dáte hlas v podzimních komunálních volbách?

70%
(70%)
10.7%
(10.7%)
19.3%
(19.3%)
Na prvních 33 místech kandidátky bude mít ODS 18 míst včetně lídra, TOP 09 pak 12 pozic a lidovci tři místa. Kandidát na primátora bude z ODS. „Je to evidentně nejsilnější článek koalice, mají na výběr právo a my budeme jejich volbu respektovat. Skutečně nepředpokládám, že by vybrali někoho, kdo bude nepřijatelný,“ řekl Pospíšil.

I když Benda dnes odmítl o jakémkoli jménu spekulovat, v médích se skloňovalo například jméno poslance Bohuslava Svobody, který už v minulosti pražským primátorem byl. Šance má prý i Zdeněk Zajíček, předseda klubu zastupitelů ODS v pražském zastupitelstvu.

Uzavřením memoranda se nerozpadne koalice, která aktuálně v Praze vládne pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Uzavřeli jsme závazek a ten dodržíme. Podpis memoranda není krokem proti našim současným koaličním partnerům. I se STAN máme hodně společného, ale jen jsme si vyhodnotili, že s ODS je průsečíků ještě víc, takže do toho chceme jít na další volební období s nimi,“ dodal Pospíšil.


Autor: puc
Další články
Nahoru