La Repubblica: USA chtějí po Itálii rozhodnější postoj k Ukrajině

foto Ilustrační foto - Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini opouští budovu soudu v Palermu. (snímek z 23. října 2021)

Řím - Spojené státy chtějí po vládě v Římě rozhodnější postoj ke krizi mezi Ukrajinou a Ruskem, napsal dnes deník La Repubblica. Podle listu Itálie patří společně s Německem k velkým zemím v NATO s nejopatrnějším přístupem k této otázce. Itálie je navíc v posledních dnech zcela pohlcena svou vnitřní politikou, a to hlavně volbou nové hlavy státu. Řím nedávno také udělil vysoké státní vyznamenání významnému ruskému oligarchovi, který je na americkém sankčním seznamu.

K rozhodnějšímu postoji podle římského deníku vyzval Itálii americký prezident Joe Biden při pondělní videokonferenci s evropskými lídry. Hlavním tématem jednání na dálku bylo právě napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Itálie sice na jednání vyjádřila podporu ukrajinské suverenitě, společně s Německem ale patří k evropským zemím, jež jsou nejopatrnější ohledně tvrdému postupu vůči Moskvě, řekly deníku diplomatické zdroje. Na rozdíl třeba od Španělska Řím do východní Evropy nevyslal dodatečné vojenské jednotky.

Současný postoj je ve velké míře dán tím, že italská politika v posledních dnech žije hlavně svými domácími tématy, například volbou prezidenta republiky. "Je jasné, že (italský premiér Mario) Draghi nebyl schopen či nechtěl v posledních týdnech sledovat zahraničněpolitické záležitosti, jako jsou Libye či současný souboj mezi Ruskem a Ukrajinou," řekl deníku nejmenovaný diplomatický zdroj.

Itálie ale také velmi dbá na ekonomické vztahy s Moskvou, které by další sankce mohly výrazně poškodit. Malá italská prounijní Radikální strana upozornila, že minulý týden vyšel dekret, kterým Itálie udělila své nejvyšší vyznamenání, které může dát zahraničním občanům, ruskému bankéři a oligarchovi Andreji Kostinovi. Ten je přitom od roku 2018 na americkém sankčním seznamu. V polovině loňského roku Itálie udělila stejné vyznamenání, Hvězdu Itálie, několika členům ruské vlády.

Ve středu pak Italsko-ruská obchodní komora v Moskvě uspořádá on-line debatu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mezi členy komory jsou polostátní firmy jako energetický koncern Enel a čestným členem představenstva je i italské velvyslanectví v Moskvě. Italský postoj ale není zcela překvapivý. Již dříve Řím v Evropské unii podporoval omezení či zrušení sankcí proti Rusku, které EU zavedla po okupaci Krymu.

Mezi nejhlasitější odpůrce sankcí patřil vůdce Ligy Matteo Salvini, který se vrátil do vládní koalice na začátku loňského roku, když se zrodila vláda široké koalice vedená stávajícím premiérem Draghim. Salvini a jeho strana poukazovali především na nepříznivé dopady na italský průmysl a potravinářství. Vstřícný vztah k obchodu s Ruskem ale razí i představitelé dalších parlamentních stran.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď