Do Kyjeva dorazila další zásilka americké vojenské pomoci

foto Na kyjevském letišti dnes přistál americký vojenský letoun se zásilkou vojenského vybavení a munice.

Kyjev - Na kyjevském letišti dnes přistál americký nákladní letoun se zásilkou vojenského vybavení a munice. Jde o třetí dodávku z balíku vojenské pomoci ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,35 miliardy Kč) poskytované Ukrajině v době, kdy čelí hrozbě možného vojenského útoku ze strany Ruska, napsala agentura Reuters.

"Naši partneři zvyšují objem vojenské pomoci. Nyní v jejím rámci vítáme třetí letoun od vlády Spojených států," řekl novinářům ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Nejnovější zásilka obsahuje 300 odpalovacích zařízení a protitankové řízené střely Javelin, uvedla ruská tisková agentura TASS s připomínkou, že předchozí zásilka o hmotnosti více než 80 tun dorazila v neděli 23. ledna a první (více než 90 tun) o den dříve. Javelin má podle dostupných informací dostřel až 4750 metrů. Patří k moderním střelám typu "vystřel a zapomeň", tedy jednou zaměřený cíl si už najde sama, přičemž dokáže tanky ničit shora, v nejslabším místě, které představuje vrchní část věže. Podle některých analytiků by střela mohla účinně likvidovat ruské tanky T-90, přestože jsou chráněné i reaktivním pancířem a systémem vlastní obrany Štora.

Američané poskytují Ukrajině největší podporu ve snaze odvrátit nový útok Ruska, které u ukrajinských hranic shromáždilo na 100.000 vojáků. Moskva popírá, že by se chystala na sousední zemi zaútočit.

USA loni věnovaly Ukrajině bezpečnostní pomoc v hodnotě více než 650 milionů dolarů a celkem za více než 2,7 miliardy dolarů (asi 58,66 miliardy Kč) od roku 2014, kdy po vyhnání proruského prezidenta z Kyjeva a nastolení prozápadní vlády Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání separatistů v ruskojazyčném regionu Donbas na východě Ukrajině. Tamní konflikt si podle některých neoficiálních zdrojů vyžádal více než 13.000 mrtvých. Moskva přímé zapojení do konfliktu stále popírá, i když ukořistěné a zničené zbraně i zajatci z řad ruských vojáků svědčí o opaku.

Ukrajina je vděčným příjemcem americké pomoci, nicméně kritizovala jako "předčasnou" částečnou evakuaci rodin zaměstnanců amerických a dalších zastupitelských úřadů.

Ukrajinští představitelé se snaží uklidnit znepokojené obyvatelstvo, že ruská invaze není na spadnutí, ačkoliv podle nedávného průzkumu polovina Ukrajinců pokládá tuto hrozbu za reálnou. Ministr Reznikov dnes v parlamentu ujišťoval, že není důvod se domnívat, že invaze je přede dveřmi, protože ruské jednotky ještě nevytvořily "bojová uskupení" k průniku přes hranice. "Nebojte se a dobře se vyspěte. Nemusíte mít sbalené věci," prohlásil ministr.

Podobně prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí národ uklidňoval slovy, že situace "je pod kontrolou". Dnes vyzval krajany, aby nepodléhali panice a zachovali klid. "Myslete kriticky, logicky a pozitivně. Ať byste během dne četli, viděli či slyšeli jakékolivzprávy, mějte na paměti, že po 24 hodin a sedm dní v týdnů pracujeme a uděláme vše, abyste byli v míru, teple a sytí a aby všichni byli zdrávi," prohlásil. Evakuace části velvyslanectví ještě podle něj neznamená nevyhnutelnou eskalaci. "Není to jednoduché, ale je naděje," dodal podle agentury Unian.

Ale Reznikov v rozhovoru odvysílaném v pondělí pozdě večer připustil, že "rizikové scénáře jsou možné a pravděpodobné v budoucnu".

"Ukrajinské úřady se snaží zabránit destabilizaci a panice v zemi, a z toho pramení uklidňující prohlášení, že ruská invaze nehrozí," usoudil analytik Volodymyr Fesenko. "Plány Kremlu zahrnují rozvrácení situace na Ukrajině, vyvolání hysterie a strachu mezi Ukrajinci. Pro Kyjev je čím těžší udržet situaci pod kontrolou," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď