Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko čeká pořádně větrný víkend

26. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od čtvrtka bude zesilovat západní až severozápadní proudění. Na horách se objeví i vichřice. Česko čeká pořádně větrný víkend Zdroj fotografie: 123rf.com

Od čtvrtku nás budou přecházet jednotlivé frontální systémy, a to v zesilujícím severozápadním proudění. Silnější proudění je způsobeno výraznějším tlakovým gradientem mezi tlakovou výší nad západní Evropou a tlakovou níží nad Skandinávií. Tento tlakový rozdíl se vyrovnává právě silnějším větrem. 

Již v pátek bude vanout čerstvý severozápadní vítr, který může v nárazech dosahovat 15-20 m/s. Tedy pro představu až okolo 70 km/h. Vítr o víkendu ještě zesílí, v sobotu se mohou především odpoledne vyskytnout nárazy opět až okolo 70 km/h. Na východě bude však vítr během soboty slabší. 

Vůbec nejsilnější vítr přinese pravděpodobně neděle, kdy se bude vyskytovat čerstvé severozápadní proudění s nárazy větru na celém území ČR až 90 km/h. Na horách budou hodnoty vyšší, zde může vítr v nárazech dosahovat až 110 km/h. V pondělí příštího týdne by měl již vítr slábnout.  



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024