Hlavní obsah

I zrzci si zaslouží ochranu, v Británii bojují aktivisté za jejich práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šikanování lidí kvůli barvě vlasů může mít podle ochránců lidských práv v Británii vážné důsledky. V nejhorších případech to může u dětí vést až k sebevraždě, varují. Se šikanou se prý setkávají zejména rusovlasí lidé, a proto si zaslouží ochranu.

Foto: Profimedia.cz

Rusovlasí lidé si podle britské organizace pro lidská práva zaslouží ochranu. Ilustrační foto.

Článek

Celou debatu ohledně ochrany práv rusovlasých lidí odstartoval případ, kdy byl ze základní školy Svatého Wilfrida v Sheffieldu vyhozen speciální pedagog kvůli šikaně dětí.

V rámci svého neblahého jednání se zaměřil i na jedno, které je zrzavé. Muž, který na škole působil 13 let, dával jednomu z chlapců dívčí přezdívky. A to vše kvůli tomu, že je hoch zrzavý.

Šediny už nejsou hendikep. Mladá učitelka je toho příkladem

Styl

Ředitelka organizace pro Lidská práva a rovné příležitosti v Británii Chrissy Meleadyová upozorňuje, že obětí šikany kvůli červené barvě vlasů se stávají každoročně tisíce dětí.

Je dokonce zaznamenán i případ, kdy rodina fyzicky trestala vlastní zrzavou dceru, protože její barvu vlasů považovala za ďábelské znamení. Celý případ vyvrcholil tím, že ji její sestry shodily ze schodů a házely po ní kamení.

Studie o zrzkách vyšla i u nás

Podle Meleadyové jsou v britské společnosti předsudky vůči rusovlasým zakořeněny dlouhou, tisíciletou tradicí.

Obzvlášť v anglosaském světě utkvělo přesvědčení, že zrzaví lidé jsou označeni ďáblem, postrádají duši a vyznačují se vyzývavým a promiskuitním chováním.

Knihy vás mohou urazit, varuje univerzita studenty. Hlavně pozor na Orwella a Becketta

Kultura

Lidskoprávní organizace chce boj za práva rusovlasých brát vážně. Nejedná se prý totiž jen o nevinné žerty, ale o vážný problém, který vede k šikaně dětí. Vtipy a narážky na zrzavé lidi jsou prý přitom zcela běžnou součástí britské společnosti.

I v České republice vznikla studie, která se zabývá potenciální diskriminací rusovlasých. Její autorka Kateřina Sýkorová zjistila, že zrzavé ženy jsou sexuálně aktivnější a mají větší počet milostných partnerů.

Podle závěrů studie za to mohou právě společenské stereotypy, které vytváří o rusovlasých dívkách obraz vášnivých a náruživých žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám