Jak odvodnit organismus? Proč vzniká zavodnění těla

Lidské tělo zadržuje vodu v těle hned z několika důvodů. Může se jednat o banální záležitost, ale také o závažnější problém. Jak na odvodnění organismu, proč vzniká zavodnění a co pomáhá se dozvíte v tomto článku.

Jak se projevuje zavodnění organismu?

Dospělé lidské tělo je tvořeno z poloviny vodou. Někdy se stane, že se v těle nahromadí více vody a člověk se pak necítí dobře. Připadá si oteklý a hodně se potí. V případě zavodněného organismu se může jednat o větší zdravotní problém a člověk by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Projevy zavodnění:

  • Otoky – je to nejčastější projev zavodnění organismu. Mohou být příznakem vážnějšího onemocnění, jako je snížení funkcí štítné žlázy, srdeční slabost.
  • Obtížné hubnutí – v případě, že držíme dietu a cvičíme, avšak nedaří se nám zhubnout, může jít o nahromadění tekutiny, a ne o tukové polštáře. V takovém případě fyzická aktivita zavodnění organismu ještě zhoršuje.
  • Potivost – máte stále vlhké dlaně.
  • Srdeční a dechová nedostatečnost
  • Změny krevního tlaku
  • Celulitida – může být jedním z prvních příznaků, objevuje se nejen u lidí s nadváhou, ale také u štíhlých, a dokonce i u mužů.
zavodnění těla
Zdroj foto: paintings / Shutterstock.com

Příčiny zavodnění organismu

Nejčastější příčinou zadržení vody v těle je špatná životospráva. Jedná se zejména o nadměrný přísun cukrů, soli a konzumace polotovarů obsahujících velké množství konzervačních látek.

Mezi další rizikové faktory zavodnění:

  • Obezita
  • Dlouhodobá dehydratace – při nedostatečném pitném režimu může tělo najet na takzvaný úsporný režim a dělá si zásobu vody.
  • Užívání některých léků
  • Těhotenství – typicky příznak těhotenství, zvlášť na jeho konci, kdy se zvyšuje nejvíc tělesná váha. Nejedná se však o závažný problém. Po porodu vymizí.
  • Poruchy lymfatického systému – lymfatický systém koluje v těle stejně jako krev. Dojde-li k jeho zpomalení nebo rovnou k neprůchodnosti, začne se tekutina hromadit.
  • Další onemocnění – zavodnění organismu vás může upozornit také na nemoc ledvin, jater nebo srdeční choroby.
  • Užívání léků – jedná se především o hormonální antikoncepci.
  • Hormonální výkyvy – otoky rukou před menstruací, nabírání na váze při menopauze.
  • Nepravidelný pohyb – dlouhé sezení nebo stání v práci.
  • Úrazy, operace

Co pomáhá na odvodnění organismu?

Přímo samotné zadržování vody v těle není nebezpečné. Poukazuje však na jiné onemocnění nebo se z dlouhodobého hlediska může podílet na vzniku nemoci – nejčastěji se jedná o selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Proto bychom s odvodněním organismu neměli otálet.

Léky na odvodnění

Na trhu je nepřeberné množství přípravků, podporujících odvodnění organismu. Před započetím léčby je vždy vhodné zjistit příčinu obtíží.

Obzvlášť odvodnění organismu u ženy, která je těhotná, by mělo proběhnout pod lékařským dozorem, aby neohrozila své zatím nenarozené dítě.

Léky na předpis

Nejúčinnější metodou, jak co nejefektivněji dostat přebytečnou vodu z těla zaručí léky na odvodnění organismu z lékárny. Nazývají se diuretika. Také se běžně používají k léčbě vysokého krevního tlaku nebo srdečního selhávání.

Vhodné léky jsou:

  • Furosemid,
  • Verospirom,
  • Moduretic.

Nemocný však musí chodit na pravidelné lékařské prohlídky, protože užívání těchto léků na odvodnění organismu je spojeno s určitými riziky.

Volně dostupné léky na odvodnění

Při potížích, které nemají vážnější příčinu, jako například těhotenství, můžeme volit dostupné přípravky na odvodnění organismu. Přirozeně pomáhají odstranit přebytečnou vodu z těla a poskytují optimální podmínky pro odstranění toxických látek.

V lékárnách jsou volně prodejné léky na odvodnění organismu – takzvané doplňky stravy. O této možnosti byste se také měli poradit se svým lékařem.

Zajímavým doplňkem stravy na odvodnění organizmu je z lékárny dr. Max přípravek Forfemina – tablety na odvodnění organismu z extraktu klikvy velkoplodé. Má příznivý vliv na močový systém.

Byliny na odvodnění

Odvodnění organismu přírodní cestou má také mnoho zastánců. Vyzkoušejte odvodnit organismus bylinkami.

Mezi nejznámější bylinky na odvodnění organismu, které přispívají ke správnému vylučování vody z těla, řadíme:

Tyto bylinky, kromě toho, že jsou močopudné a podporují tak odvod vody z těla, obsahují také velké množství minerálů a vitamínů.

Jsou vhodné k přípravě čajů, nasekané do polévky, nebo do salátů. Nemusí sloužit pouze k vnitřnímu užití, ale také k přípravě masek nebo lázně.

Kopřivová lázeň

Připravte si kopřivovou lázeň, pokud máte nateklé ruce nebo nohy. Příprava je velmi jednoduchá, levná a účinná.

Postup:

  1. 2 hrsti sušených kopřiv necháme přes noc louhovat v 5 litrech vody.
  2. Poté směs přivedeme k varu a krátce povaříme, necedíme.
  3. Ruce nebo nohy máčíme 20 minut v této lázni.

Co na odvodnění organismu z těchto tří možností je právě pro vás nejlepší varianta, byste měli vždy prokonzultovat alespoň s lékárníkem. Přípravků na odvodnění organismu je totiž na trhu velké množství.

Kopřiva
Zdroj foto: leopictures / Shuttestock.com

Jak na prevenci proti zadržování vody v těle

Na internetu probíhá řada diskuzí na odvodnění organismu. Co udělat pro své tělo, abyste se takových debat nemuseli vůbec účastnit?

Postupů, jak předejít vzniku zadržování vody v těle je hned několik:

  1. Úprava životosprávy – Pokud vám již voda v organismu nadbývá, na nějakou dobu zcela vylučte z jídelníčku takzvané kyselinotvorné potraviny. Jedná se především o uzeniny, maso a obiloviny. Naopak vhodné jsou okurka, rajče a špenát.
  2. Pravidelná pohybová aktivita – nemluvíme zde o náročném cvičení, ale o lehké aktivitě, při které dbáte na pravidelné dýchání. Například jóga, lehká turistika, plavání či jízda na kole.
  3. Lymfatické masáže
  4. Hydratace organizmu – pravidelné pití vody je základ.
  5. Přísun minerálů a vitamínů

Potraviny na odvodnění organismu

Výběr potravin je velmi důležitý. Vyvarovat byste se měli nadměrnému konzumování kořeněných jídel, polotovarům, přeslazeným jídlům či naopak přemíře soli. Nemusíte pak užívat tolik léků na odvodnění organismu.

V čem je voda důležitá?

Zní to sice dost protikladně, ale voda je velmi důležitá. Pokud ji tělu nedodáte, udělá si své vlastní zásoby ve vašem těle. Dejte tělu vody více a budete se cítit lépe. Dopřejte mu také čaj na odvodnění organismu.

Sůl a její dopady na organismus

Vodu může zadržovat také velký přísun soli do těla. Váš denní příjem soli by neměl překročit 2000-2500mg. Vyhněte se konzervovaným jídlům, protože sůl se používá ke konzervaci potravin. Opatrně také při konzumaci sýrů.

Vlákniny a vitamíny

Konzumace potravin bohatých na vlákninu čistí močové cesty a ledviny. Díky tomu se také vyloučí nadbytečná tekutina.

 Bohatým zdrojem vlákniny jsou:

  • celozrnné cereálie
  • lněná semínka
  • zelenina připravená v páře.

Zeleninu nepečte ani nevařte. Ztratila by veškeré živiny a vlákninu.

Z ovoce řadíme na první místo ostružiny, jahody, maliny, borůvky a jiné bobule, plné antioxidantů, vitamínů a vlákniny.

V čem pomůže káva, čaj a brusinkové šťávy?

Káva a čaj jsou známé pro své močopudné účinky. Proto před případnou dehydratací byste pití těch nápojů měli doplnit vodou. Stejnou funkci zastává i brusinková šťáva, která pomáhá z těla vyplavit toxiny.

Snažte se dodržovat správné stravovací návyky a prášky na odvodnění organismu začněte užívat, až budou opravdu potřeba.

Čaj na odvodnění organismu

Máte možnost také kombinovat. Odvodnění organismu tabletami podpořte bylinkovým čajem.

Postup přípravy čaju na odvodnění

Lžičku sušených listů maliníku – pokud máte možnost čerstvých, použijte jednu hrst – nechte 15 minut louhovat v 250 ml vody. Poté listy vytáhněte a vypijte.

Pijte 3x denně.

Nepodceňujte zavodnění organismu.

Zdroj: healthline.com

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.