Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sekání dřeva / foto: Adobestock

5 mýtů o kotlech na tuhá paliva

Možná si pamatujete staré zaprášené kotelny. Nebo znáte alespoň z vyprávění, kolik lopat uhlí bylo třeba přeházet do sklepa, aby se mohlo pravidelně přikládat.

Moderní kotle na tuhá paliva už nemají s touho historií nic společného a určitě vás překvapí, jak jednoduchá je jejich obsluha. Sepsali jsme pět nejčastěji zažitých představ o používání kotlů, které ale dávno neplatí.

Mýtus 1: Je třeba štípat dříví nebo skládat uhlí.

Kotle spalující uhlí mají stále své příznivce hlavně kvůli výhodné ceně paliva. Topení dřevem zase představuje osvědčený a tradiční způsob vytápění jak na chatách, tak v rodinných domech. Existuje ale i třetí možnost, čím topit v kotli na tuhá paliva. Kotel na pelety spaluje malé lisované válečky, které si můžete jednoduše koupit nebo objednat. Vyrábějí se ekologicky z dřevních pilin. Peletky se skladují jednoduše v pytlích (po 15 kilogramech) nebo volně ložené a jsou určené rovnou k nasypání do kotle.

Mýtus 2: Do kotle je nutné ručně přikládat.

Pokud topíte dřevem, tak se ručnímu přikládání nevyhnete. Ale přisypávání uhlí a především pelet si můžete ulehčit. Automatické kotle využívají svých velkých násypných šachet a dopravníků, a tak dokážou zajistit plynulý přísun paliva. Kotel na pelety sám zapálí oheň v hořáku, sám přikládá a v momentě, kdy už není další vytápění potřeba, oheň v hořáku uhasí. O zatápění a udržování ohně se tedy nemusíte skoro vůbec starat. Stačí pouze jednou za několik dnů doplnit zásobník paliva.

Mýtus 3: Po návratu domů je potřeba nejdřív zatopit.

Příchod do studeného domu nebo vstávání do ranní zimy není nic příjemného. Vývoj v technologiích zasáhl také do fungování automatických kotlů na tuhá paliva, které lze prostřednictvím internetu řídit na dálku. Pomocí aplikace a chytrého telefonu nebo počítače můžete automatický kotel na pelety zapnout a vzdáleně ovládat také teplotu v domě. Samozřejmostí je také napojení na pokojový termostat nebo venkovní čidlo teploty.

Mýtus 4: Kotel znečišťuje ovzduší.

Provoz kotlů na tuhá paliva a množství vypouštěných spalin je pod drobnohledem už řadu let. Nejen česká legislativa, ale také Evropská unie stanovila přísné podmínky, které musí všechny nově vyráběné kotle na peletky a další tuhá paliva splňovat. Používaný pojem ekodesign označuje požadavek na nízkoemisní provoz kotlů podle nařízení Evropské unie. Dopad na životní prostředí a okolní ovzduší je tedy minimalizovaný jak při používání dřeva a pelet, tak i v případě uhlí.

Mýtus 5: Provoz kotlů bude brzy zakázaný.

V České republice bude od září 2022 zakázané provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy, tedy takové, které vypouštějí více škodlivin. Používání všech ostatních ekologických kotlů na tuhá paliva je bez omezení podporováno a navíc na kotle spalující biomasu (dřevo, pelety) můžete získat dotaci.

5 mýtů o kotlech na tuhá paliva

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!