Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při testování zaměstnanců bylo 1,3 pct pozitivních, 13 pct firem omezilo provoz

Test na přítomnost nemoci covid-19.
Test na přítomnost nemoci covid-19.
Foto: Pixabay

Při testování zaměstnanců na covid-19 ve firmách mělo podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR pozitivní antigenní test 1,3 procenta pracovníků. Výsledky má od 196 společností, kde se ve dvou kolech testovalo téměř 150.000 pracovníků. U konfirmačních PCR testů, na které odesílá pozitivně testované většina podniků, se část nákaz nepotvrdila.

Přes 13 procent společností muselo kvůli vysokému počtu zaměstnanců v izolaci či karanténě omezit provoz. Celkově firmy podle dat ministerstva zdravotnictví za první týden do pátku nahlásily přes 22.000 pozitivních samotestů.

Průzkum podle viceprezidenta svazu Jana Rafaje potvrdil, že firmy zvládly všechny své zaměstnance otestovat uplynulého týdne dvakrát. Ze 150.000 zaměstnanců byl výsledek antigenního samotestu u 1982 z nich byl pozitivní. Většina firem následně poslala tyto pracovníky ke konfirmačním PCR testům, u kterých se ovšem až 30 procent nákaz nepotvrdilo. Podle Rafaje je proto vhodné, aby firmy konfirmační PCR testy využívaly, jinak hrozí, že přijdou o část zaměstnanců kvůli nepřesným antigenním testům zbytečně.

Povinné testování zaměstnanců ve firmách začalo minulý týden, trvat by mělo do poloviny nebo konce února. Pro většinu firem podle svazu testováním nevznikl problém s nedostatkem zaměstnanců. Upravit či omezit provoz muselo v minulém týdnu kolem 13 procent podniků. Alespoň jednoho zaměstnance v karanténě či izolaci mělo přes 80 procent firem, u většiny z nich však šlo o maximálně pět procent personálu. V 15 procentech případů testování firmy zaznamenaly odmítnutí testu u svého zaměstnance.

Přes 78 procent podniků využívá podle svazu při testování samovyšetřovací testy. To je mnohem více než při předchozím povinném testování ve firmách loni na jaře. Důvodem podle Rafaje je, že na rozdíl od loňska nyní odborné vyšetření v testovacích centrech hradí samotní zaměstnavatelé, zatímco loni na to přispíval stát. Firmy nejčastěji kupovaly testy v hodnotě do 60 korun za kus, loni využívaly většinou dražší testy.

Průzkum svazu dále ukázal, že zaměstnavatelé v reakci na nový režim testování rozšířili možnost práce z domu. Přes 47 procent firem tak v posledních dnech zvýšila počet zaměstnanců na home office, dalších 42 procent podniků zavedlo práci z domova už dříve.

Všichni zaměstnanci včetně očkovaných a po prodělané nemoci covid-19 se musejí testovat antigenními testy dvakrát týdně. Další test mají povinnost podstoupit nejdříve třetí den po předchozím. V případě pozitivního výsledku následuje pětidenní karanténa.

Témata:  COVID-19 koronavirus firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy