Zde může být vaše reklama.

Pracovníci zoo počítali a kroužkovali plameňáky

Pracovníci zoo počítali a kroužkovali plameňáky

foto: ZOO Olomouc

26. 01. 2022 - 14:20

Pravidelná kontrola zdravotního stavu plameňáků proběhla v nedávné době v olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Pracovníci některým nasazovali nové kroužky, kontrolovali pohlaví i čipy. Ke kroužkování došlo také u mláďat. Zajímavostí u olomoucké party plameňáků je, že jsou zde stále někteří z těch, kteří v zahradě v roce 1978 zakládali chov.

„U takto zranitelných ptáků s vysokým rizikem úrazu musí být člověk při této činnosti obzvláště bedlivý a opatrný. Je zásadní, že se vše podařilo bez jediné komplikace,“ uvádí zoolog Jan Kirner.

Jak probíhá chov plameňáků v olomoucké zoo?

"Plameňáky růžové (Phoenicopterus roseus pozn. red) chováme od roku 1978, kdy jsme prostřednictvím proslulého Ing. Josefa Vágnera dovezli deset jedinců z Egypta. Tehdy obývali současný výběh klokanů rudých," prozradila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Následně se plameňáci stěhovali do míst pod pavilonem opic. Jejich výběh byl v průběhu let zvětšovaný, vybudována byla také nová voliéra. Zajímavé je, že někteří plameňáci si pamatují všechna stěhování i přestavby.

"Někteří plameňáci dovezení z Egypta stále žijí a svým věkem téměř 50 let patří k nejstarším obyvatelům zahrady. V Zoo Olomouc se vyklubalo celkem 119 mláďat," dodala Gronská.

Další články