reklama

Metnar se stal členem výboru z rozhodnutí dolní komory v úterý. Nahradil v něm Taťánu Malou (ANO). S tím, že výbor povede, se počítalo již dříve. Koncem loňského listopadu, když členové výboru zvolili na první povolební schůzi Janulíka, Metnar ve výboru ještě nemohl figurovat kvůli neslučitelnosti funkcí. Byl tehdy stále členem vlády v demisi.

Janulík dnes uvedl, že rezignoval vzhledem k politické dohodě. Metnar ve volbě získal hlasy všech 14 přítomných členů. Do jeho potvrzení plénem výbor dočasně řídí místopředseda Pavel Růžička (ANO), jenž v něm působil už v minulém volebním období. Dalšími místopředsedy jsou noví poslanci Jan Hofmann (ODS) a Josef Flek (STAN).

Branný výbor projednává zejména legislativní návrhy v obraně, rozpočtové kapitoly ministerstva obrany a Národního bezpečnostního úřadu a návrhy na zapojení českých vojáků do zahraničních misí. Jeho členové se zabývají i dalšími armádními záležitostmi, mimo jiné zbrojními zakázkami. V minulém volebním období výbor vedla nynější ministryně obrany Jana Černochová (ODS).