Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak to aktuálně vypadá se sněhem na horách v Česku?

27. 1. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 1. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nižších polohách je stále sněhu spíše poskrovnu, hory jsou na tom podstatně lépe. Jak to aktuálně vypadá se sněhem na horách v Česku? Zdroj fotografie: 123rf

Přes jeden metr sněhu hlásí hřebeny Šumavy, konkrétně na Blatném vrchu je okolo 105 cm sněhu. V dalších částech Šumavy je už sněhu míň, například Plechý má okolo 80 cm sněhu. V Krušných horách je sněhu o pár desítek centimetrů míň, například na Měděnci bychom našli okolo 20 cm sněhu. 

Pokud se podíváme do Krkonoš, tak zde je situace podobná jako na Šumavě, na hřebenech leží okolo 80 cm sněhu. V orlických horách na hřebenech leží okolo půl metru sněhu. Podobně jsou na tom také Jeseníky, kde například na Šeráku bychom naměřili 47 cm sněhu. Nakonec Beskydy, kde na Lysé hoře leží aktuálně 54 cm sněhu. 

V následujících dnech by mělo na horách sněhu přibývat, ovšem nížiny se souvislejší sněhové pokrývky v horizontu dalších 7 dní pravděpodobně nedočkají. Mohlo by nasněžit v pátek nebo příští týden v úterý, ale tento sníh hned roztaje, neboť chladnější dny bude rychle střídat oteplení. Třeba v sobotu naměříme v nížinách i +6 °C.  



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024