Jan Jaroch
27. ledna 2022 • 04:30

Deset senzačních vítězů grandslamu: Chorvat z druhé stovky i britský blesk

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Grandslamová historie přinesla řadu překvapeníGrandslamová historie přinesla řadu překvapeníFOTO: koláž iSport.cz

    Tenisové grandslamy občas přinášejí úžasné příběhy. Třeba minulá sezona? Na triumfy Barbory Krejčíkové z Paříže nebo Emmy Raducanuové z New Yorku by si asi nevsadil vůbec nikdo na světě. A podobných senzací existuje víc... Projděte si deset nejpřekvapivějších šampionů a šampionek historie čtyř nejslavnějších turnajů.

  • 10. THOMAS JOHANSSON

    Australian Open 2002

    V předchozích sedmi melbournských vystoupeních se nedostal přes 3. kolo, v roce 2002 to však turnajové šestnáctce vyšlo. Pavouk se pročistil, Andre Agassi nenastoupil kvůli zranění, Pete Sampras, Jevgenij Kafelnikov či Lleyton Hewitt prohráli brzy. A tak Johansson přemohl v semifinále Jiřího Nováka a ve finále Marata Safina.

  • 9. FRANCESCA SCHIAVONEOVÁ

    Roland Garros 2010

    Ve 30 letech byla sedmnáctou nasazenou. Nikdo s ní nepočítal. Přesto po finálovém triumfu nad Samanthou Stosurovou líbala pařížskou antuku. Přitom to byla Australanka, která během turnaje vyřadila dvě největší favoritky Justine Heninovou a Serenu Williamsovou. Jenže Schiavoneová hrála titulový zápas jako v transu a zvítězila 6:4, 7:6.

    Francesca Schiavoneová překvapila triumfem v PařižiFoto Profimedia.cz

  • 8. MICHAEL CHANG

    Roland Garros 1989

    Dodnes je nejmladším grandslamovým vítězem historie. Bylo mu 17 let a 3 měsíce, když si americký střízlík podmanil antukovou Paříž. Ve 4. kole vykolejil Ivana Lendla podáním spodem a otočil z 0:2 na sety. Ve finále přemohl Švéda Stefana Edberga 6:1, 3:6, 4:6, 6:4, 6:2. Tehdy ještě netušil, že to byl první a také poslední grandslam, který získal.

  • 7. BARBORA KREJČÍKOVÁ

    Roland Garros 2021

    Pohádka o Popelce z Ivančic, která se léta lopotila, aby se vůbec podívala do elitní stovky, dostala po půl roce od překonání téhle mety nový rozměr. Nenasazená, až 33. tenistka světa, prolétla pavouky k velkému doublu. Za patnáct dnů strávila na kurtech 23 hodin a 21 minut. Zapsala tituly v singlu i deblu, čtvrtfinále v mixu. 14 výher, 1 porážka, to bylo její skóre.

    ŠOK na French Open! Krejčíková senzačně ovládla singl, získá titul i v deblu?
    Video se připravuje ...

  • 6. MARK EDMONDSON

    Australian Open 1976

    Nastoupil teprve ke třetímu grandslamu kariéry, v předchozích dvou případech nepřekonal druhé kolo. Roku 1976 v Kooyongu se ale vše sešlo. Díky skalpům mnohem slavnějších krajanů Kena Rosewalla a Johna Newcomba se zapsal do historie. Nikdy předtím ani potom nevyhrál grandslam hráč, který by figuroval tak nízko jako on – až na 212. místě žebříčku.

  • 5. GUSTAVO KUERTEN

    Roland Garros 1997

    Jednadvacetiletý mladík z Brazílie působil jako přízrak. Bujná hříva kudrnatých vlasů a široký úsměv z něj udělaly miláčka ochozů, nádherný jednoručný bekhend se stal postrachem soupeřů. V mladém věku, coby 66. tenista žebříčku, udolal všech sedm protivníků. V Paříži následně přidal ještě dva tituly, stal se i světovou jedničkou.

  • 4. IGA ŠWIATEKOVÁ

    Roland Garros 2020

    Ačkoliv měla na kontě juniorský titul z Wimbledonu a i na WTA Tour prokazovala talent, nikdo s devatenáctiletou Polkou z 54. místa žebříčku nepočítal. Jenže ona se prohnala podzimní Paříží jako bouře. Ve finále přemohla Američanku Sofii Keninovou 6:4, 6:1, cestou za trofejí šampionky neztratila ani set a přišla o pouhých 28 gamů!

    Iga Swiateková nečekaně ovládla říjnové Roland GarrosFoto Profimedia.cz

  • 3. BORIS BECKER

    Wimbledon 1985

    Vyhrál sice generálku v Queensu, coby sedmnáctiletému nenasazenému hráči se však v konkurenci velikánů jako John McEnroe či Jimmy Connors nevěřilo. Když ale ve finále ryšavý zelenáč přemohl Američana Kevina Currena, stal se prvním nenasazeným a také prvním Němcem, který Wimbledon ovládl. Později přidal ještě pět grandslamů včetně dvou Wimbledonů.

  • 2. GORAN IVANIŠEVIČ

    Wimbledon 2001

    Za dva měsíce měl oslavit 30 let, na žebříčku už se potácel ve druhé stovce (125.) a potřeboval coby bývalý trojnásobný finalista divokou kartu, aby se vůbec do Wimbledonu dostal. Před turnajem byl kurz na jeho triumf 150:1. Ale dokázal to, v nezapomenutelném pětisetovém finále udolal Australana Patricka Raftera 9:7 v rozhodující sadě.

  • 1. EMMA RADUCANUOVÁ

    US Open 2021

    Čtyřiačtyřicet let čekal britský tenis na svou další grandslamovou šampionku. Dostavila se jak blesk z čistého nebe. Osmnáctiletá Emma Raducanuová loni v New Yorku nastoupila do turnaje jako číslo 150 na světě, v deseti zápasech neztratila ani set a stala se první vítězkou, jež prošla k titulu z kvalifikace.

    Emma Raducanuová šokovala triumfem na US OpenFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud