Ložnice podle feng shui. Jak ji uspořádat?

Ložnice je důležitou místností pro odpočinek. Ložnice podle feng shui může pozitivně ovlivňovat váš spánek. Co byste měli nebo neměli mít ve vaší ložnici ve stylu feng shui?

Naučte se pro lepší kvalitu spánku harmonizovat svou ložnici dle feng shui.

Feng shui patří mezi starodávná čínská umění. Má za úkol nastolit harmonii a rovnováhu kolem vás. V našich západních končinách toto umění není příliš rozšířené, je však velmi inspirující a může vám pomoci při zařizování interiéru nejen vaší ložnice. Pokud si chcete podle feng shui zařídit celý dům určitě začněte ložnicí a pak obývacím pokojem.

Feng Shui
Zdroj foto: Dmitry Pistrov / Shutterstock.com

Ložnice feng shui

Ve feng shui ložnici byste měli mít nábytek správně rozložený. Místnost by měla ležet co nejdále od vstupních dveří, jedná se totiž o osobní prostor, ve kterém byste měli zachovat dostatečné soukromí. Dále se také nehodí mít ložnici blízko záchodu či koupelny, ty totiž odčerpávají z místnosti energii.

Místnost na spaní byste měli ponechat skromnou, nevybavujte ji proto přemírou nábytku, co by mohl potlačovat volnost a pocity svěžesti. Pokud máte pocit, že je prostor příliš prázdný, vyplňte ho raději květinami, s těmi však buďte opatrní a raději volte ty, jež nemají špičaté listy, mohly by totiž působit příliš agresivně. Dále můžete vybavit místnost lampičkami či obrazy, zvolit můžete i jiné doplňky.

V pokoji by neměla být ani televize a počítač, případně také cvičební pomůcky. Jestliže se bez televize neobejdete, měli byste ji na noc alespoň zakrýt a všechny přístroje vytáhnout ze zásuvek. Elektromagnetické pole, které tyto přístroje vydávají, totiž dokáže na náš organismus výrazně působit a ubírat energii.

Na noc byste dle feng shui měli také zavírat všechny dveře v ložnici. Díky tomu totiž umožníte co nejlepší a nejvýživnější tok energie. To povede k posílení vašeho zdraví a vztahu.

Zdroj foto: Archi_Viz / Shutterstock.com

Postel podle feng shui

Dle feng shui je postel nejdůležitější součástí. Právě proto byste se měli zaměřit na její správné umístění.

Zde jsou základní pravidla pro to, jak ideálně umístit postel:

  • Postel by měla stát čelem k plné stěně, případně alespoň bokem. Jestliže totiž hlava není chráněna stěnou, proudí ke spícímu negativní energie, což může mít za následek psychické problémy.
  • Postel by neměla být nohama blízko ke dveřím, těmi totiž proudí do místnosti silný proud aktivní energie, která může při spánku působit velmi rušivě a nepříjemně.
  • Nejlepší osou je severojižní strana, hlava by měla mířit na sever, ten je totiž nejklidnějším směrem.

Směřování hlavy

Může se to zdát až neuvěřitelné, ovšem kvalitu vašeho spánku ovlivní i to, jakým směrem směřuje při spánku vaše hlava.

  1. Na sever – tato možnost je velmi komfortní, řeší nespavost, hodí se zejména pro starší osoby a unavené lidi, tato poloha totiž podporuje klid.
  2. Na jih – tento směr pomáhá proudění energie, zpomaluje regeneraci během spánku. Navíc podpoří vaši vášeň.
  3. Na východ – orientace skvěle se hodící zejména pro mladší osoby, hodí se pro růst dětí, také podporuje profesní růst.
  4. Na západ – to může podpořit lenost, hodí se tak pro hluboký spánek. Dále také podporuje zlepšení příjmů.
  5. Severovýchod – jedná se o nevhodnou orientaci pro spaní, mohou se vám totiž často zdát nepříjemné sny.
  6. Severozápad – podporuje zdravý spánek a hodí se pro starší osoby.
  7. Jihovýchod – tato orientace podporuje komunikaci, osobní růst, aktivitu a kreativitu.
  8. Jihozápad – díky tomu k vám bude proudit klidná energie, může ovšem způsobit ztrátu životní rovnováhy, což někdy vede až k depresím.
Feng shui
Zdroj foto: Archi_Viz / Shutterstock.com

Prostor kolem postele

Kromě toho, kam v místnosti postel postavíte, je důležité také její okolí. Správně by postel měla být přístupná z obou stran. Pokud je totiž dostupná jen z jedné strany, je omezeno proudění pozitivní energie do postele. Z toho důvodu se nevyspíte dobře, jelikož budete vy a vaše tělo neustále hledat jiné možnosti, jak načerpat energii, což bude rušit váš spánkový cyklus.

Prostor nad postelí byste měli ponechat prázdný, bez dekorací, lamp, zrcadel a polic. Díky tomu bude energie správně proudit, tím si zajistíte klidný a ničím nerušený spánek. Na noční stolek si můžete před spaním odkládat náramek feng shui, popřípadě knihu se stejnou tématikou.

Důležité je také to, jaký materiál postele zvolíte. Tím nejvhodnějším je dřevo. Vybírat byste měli z takových postelí, které mají pevné čelo a nemají úložný prostor. Čelo totiž zajišťuje pocit jistoty, díky absenci úložného prostoru dosáhnete volného proudění vzduchu a energie pod postelí.

Jak vymalovat ložnici podle feng shui?

Ke správné rovnováze v této místnosti byste měli volit raději uklidňující barvy, ty totiž podpoří nejlepší tok energie a posilní spánek. Vybrat si můžete z širokého spektra barev od bílé až po čokoládovou. Pro interiéry se doporučují jemné a klidné barvy ve stylu feng shui, například šedá, béžová či světle zelená. Vyhnout byste se rozhodně měli sytým a jasným barvám. Ty totiž mají silně aktivní energii a mohou tak působit negativně, čímž naruší spánek.

Zdroj foto: Archi_Viz / Shutterstock.com

Zrcadlo v ložnici feng shui

Zrcadlo v ložnici podle feng shui má zvláštní symboliku. Jestliže nějaké v ložnici máte, mělo by být na místě, kde na něj neuvidíte z postele. Dle feng shui partnerským vztahům mohou zrcadla výrazně škodit. Opticky totiž znásobují počet osob v místnosti. Více osob tedy může předpovídat nevěru. Navíc jsou považována za vstupní bránu duchů. Ovšem i přesto, zda na duchy nevěříte, může být zrcadlo rušivé, aniž bychom si to uvědomovali.

Doporučujeme: Do jaké místnosti umístit zrcadlo?

Dekorace feng shui

Obrazy do ložnice feng shui

Dle pravidel feng shui byste se měli snažit s doplňky co nejvíce šetřit. Jelikož každá věc, kterou do ložnice umístíte, má vliv na vaše vnímání a pocity, aniž byste si to třeba vůbec uvědomovali. Pokud chcete posílit partnerský vztah, můžete na zdi umístit společné fotografie nebo vybrat obrazy feng shui. Obrazy do ložnice feng shui by ste měli vybírat uklidňující a měly by vyzařovat spíše pozitivní energii. Důležité je také aby byly obrazy v páru, není vhodné mít v ložnici jen jeden obraz, ale dokupte k němu i druhý.

Kytky do ložnice podle feng shui

Co by však v této místnosti rozhodně nemělo být, jsou smutné výjevy, agresivní obrazy či suché rostliny a kytky feng shi – ty symbolizují mrtvou energii. Pokud chcete prostor projasnit rostlinami, umisťujte je daleko od postele a volte takové, které mají zakulacené listy například Magnolie.

Osvětlení a větrání

Tyto dvě věci by se mohly zdát jako zdánlivě nepodstatné, i tak ale dokážou výrazně ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Ložnice feng shui by měla být často větraná, aby byl vzduch neustále okysličený a čerstvý. Dle čínského umění totiž nemůže být dobrá energie v místnosti, kde není dobrý a čistý vzduch. Vždy proto myslete na intenzivní větrání.

Osvětlení je velmi důležité, jelikož symbolizuje jednoho z nejsilnějších představitelů energie. Nejvhodnějším osvětlením jsou svíčky, ovšem pouze takové, které neobsahují žádné nepříznivé látky. Svíčkami si však v dnešní době pravděpodobně moc neposvítíte. Proto volte několik stupňů osvětlení či matné světlo.

Zdroj foto: Archi_Viz / Shutterstock.com

Ložnice je místem klidu

Nejdůležitější je pro harmonizaci ložnice zachovat ji místem odpočinku. Snažte se odstranit všechny nadbytečné věci, jež by mohly blokovat váš klidný spánek. V prostoru by se nemělo nacházet nic, co je v kontrastu s pasivitou. Rušivé může být například i akvárko s rybičkami, ty jsou totiž neustále v pohybu i přes noc.

Rozhodně není vhodné mít v ložnici umístěný pracovní stůl či počítač. Pracovní koutek byste měli oddělit alespoň kusem nábytku, paravánem či jiným způsobem, neměli byste však na něj z postele vidět. Úplně nejlepším řešením je, když umístitnite pracovnu do jiné místnosti, aby ložnice byla opravdu místem odpočinku, kde můžete načerpat novou energii.

Základem celého feng shui je, abyste se vy sami v ložnici cítili dobře a abyste mohli čerpat dostatek nové energie pro kvalitní spánek a úspěšné zvládnutí dalšího dne. Zamyslete se nad tím, zda by nebylo vhodné vaši ložnici zjednodušit. Přeci jen se vám bude o mnoho lépe spát, pokud získáte čistou a prostornou místnost, ve které vás nebudou ani podvědomě rušit další podněty. Pokud nevíte, kde začít s vybavením do ložnice feng shui, zkuste se zbavit elektroniky a nevhodných květin.

Pak už stačí pouze přesunout nábytek dle toho, aby odpovídal tomuto tradičnímu čínskému umění.

Zdroj: mindbodygreen.com

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.