V aule České zemědělské univerzity se rozdávaly medaile za odpovědné hospodaření

Zlatou medailí v programu Pestrá krajina 2021 byly oceněny za odpovědné a šetrné hospodaření, které má pozitivní vliv na přírodu a krajinu tři farmy a jedno vinařství. Ocenění získaly Dvůr Havransko na Nymbursku, farma Motýlí ráj z Hodonínska, Farma Člupy z Vyškovska a Vinařství Válka z Břeclavska. Laureáti dnes převzali medaile v aule České zemědělské univerzity v Praze. Akci pořádá Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) a letos bylo v jejím průběhu vyhlášeno zatím rekordních deset členských farem této stavovské organizace, které se umístily v programu Pestrá krajina.

Oceněné farmy jsou podle organizátorů programu ukázkovým příkladem toho, že promyšleně realizovat na svých hospodářstvích a v jejich okolí pestré osevní postupy, vysévat biopásy, budovat drobné vodní nádrže, obnovovat či vysazovat nové sady, remízky či aleje, nakládat šetrně s půdou, dělat mnoho dalších opatření, a přitom konkurenceschopně podnikat a vyrábět potraviny není otázkou velikosti obhospodařované výměry ani zaměření daného hospodářství.

Potvrdil to i Daniel Pitek, předseda hodnotitelské komise tohoto programu, která je složená z řady odborníků na krajinu a životní prostředí: „Již čtyři roky se nám prostřednictvím programu Pestrá krajina velmi dobře daří představovat široké veřejnosti velice zajímavé farmy z různých koutů republiky, z různého přírodního prostředí i různého zaměření. I letošní oceněné farmy jsou originální, každá mě jako hodnotitele i jako kolegu sedláka něčím zaujala a všechny naplňují ta nejpřísnější kritéria hospodaření s půdou a krajinou.“

Stříbrnou medailí v programu Pestrá krajina 2021 se může pochlubit celkem pět farem. Například Štéchův statek ve vesničce Ostrov na Příbramsku, který zdědila po svých předcích rodina Štechmüllerů, farma Jiřího Michaliska z Jakartovic na Opavsku, Vinařství a rodinná farma Valihrachových z Krumvíře na Břeclavsku, Farma Rosa na Trutnovsku, kde již po sedm generací sedlačí rod Jaroslava Rosy, a Rodinná farma Pašice Jana Chalupy na Českobudějovicku

Bronzovou medaili pak obdržela zemědělské veřejnosti dobře známá Farma Václava Velety v Lukavci na Pelhřimovsku, která je pokračovatelem zdejší pokusné stanice Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni.

Zlatí medailisté programu Pestrá krajina 2021

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down