Smrt fotografa Našice (†57) vzala i Macháčkovou: Nemám žádnou jeho fotku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt fotografa Našice (†57) vzala i Macháčkovou: Nemám žádnou jeho fotku!

Petr Našic byl nalezen mrtev ve svém bytě.
Petr Našic byl nalezen mrtev ve svém bytě. (Foto Petr Našic, ara)

Odešel uprostřed plánů a jako správný profesionální fotograf zůstal Petr Našic (†57) svým blízkým dlužen spoustu fotografií. Vždyť je přece dost času! Přitom se ten jeho bohužel hodně zkrátil. „Znali jsme se třicet let, a nemám žádnou jeho fotku,“ řekla deníku Aha! smutná Kateřina Macháčková (72). „A že jich za ty roky bylo, ale on to stále odkládal...“ Petr byl nejen fotografem, ale díky dlouholeté spolupráci i důvěrníkem mnoha českých celebrit.

Představitelka profesorky Králové v seriálu Život na zámku poznala Našice, když počátkem 90. let přišel spolu s režisérem Petrem Kracikem (63) do Divadla pod Palmovkou. „Díky nim zažilo divadlo mimořádnou éru,“ vzpomíná Kateřina vděčně. Našic byl podle ní neobyčejně schopný manažer. Vdechl libeňské scéně život. Inicioval třeba nezapomenutelné zájezdy na nejrůznější evropské festivaly.

„Měli jsme díky němu zážitky na celý život. Byl navíc skvělý fotograf a kromě toho, že od něj nemám jedinou fotku, tak u něj zůstaly i mé negativy z cesty do Finska. V posledních letech jsme se stále domlouvali, že to napravíme. V životě se ale nemá nic odkládat,“ povzdechla si Macháčková. „A představte si, že jeho fotografie inscenací, které jsem měli v divadle, vzala v roce 2002 velká voda. Asi to tak mělo být,“ dodává se smutkem v hlase. Našic byl plný energie a plánů až do posledních chvil. Nikoho by proto ani ve snu nenapadlo, že se jeho dny krátí...

Bojoval s cukrovkou, zabil ho covid?

Fotograf Petr Našic zemřel jen tři dny před svými 58. narozeninami, které by měl 29. ledna. Zprávu o jeho úmrtí oznámil manažer Robin Suchánek. „S bolestí v srdci a slzami v očích si vás dovoluji informovat o úmrtí významného českého fotografa Petra Našice, který zemřel ve věku 57 let. Byl nalezen ve svém bytě,“ zveřejnil producent ve středu večer. Podle informací deníku Aha! podlehl fotograf Petr Našic těžkému průběhu covidu-19 v kombinaci s cukrovkou, s níž dlouhá léta bojoval.

Moučková nechala vzkaz, co zaznělo na nahrávce? A Zagorová opět v bolestech

Video se připravuje ...

Důvěrník nejen Brodského: Bróďa trpěl různými strachy

Mezi hereckými kolegy byl Našic velmi oblíbený a s řadou z nich ho pojilo důvěrné přátelství. S hereckou hvězdou Vlastimilem Brodským (†81) vytvořil knihu Bróďa a spolupracoval na knize i s bývalou televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou (†92). Byl také dvorním fotografem režiséra Emira Kusturici (67). Nejdůvěrnější vztah měl ale s Brodským. „Bróďa měl i jiné promluvy než o ženských, třeba i o různý velikosti existencionálního strachu. Uznával ale i docela obyčejný strach. Strach z prvních filmovacích dnů, když hrál hlavní nebo velkou roli, strach před prvním krokem na jeviště, před každým představením. V civilu dokonce strach před plným krámem lidí, kam si chodil pro housky,“ prozradil Našic ve vzpomínce na Bróďu pro Divadelní noviny. „Měl ale ještě jeden strach, o kterém se mnou tenkrát dost často mluvíval. Strach z dlouhýho umírání. Ne ze smrti,“ vzpomínal fotograf.

Fotil i Formanova Amadea

Nejvíc Petra Našice proslavily fotky z natáčení Formanova Amadea v Praze, které se mohl jako jediný český fotograf zúčastnit v roce 1984. Tehdy mu bylo osmnáct let. „K Amadeovi jsem se dostal díky panu profesorovi Josefu Svobodovi, který jako slavný scénograf dělal do filmu divadelní scény. Bylo mi osmnáct, chodil jsem k němu na stáže a ukazoval jsem mu nějaké fotografie, tak mě tam dostal,“ vzpomínal Našic s tím, že fotil bez nároku na honorář a na place byl tak nějak trpěn. Výsledné snímky se začínajícímu umělci natolik povedly, že zaujali samotného Formana. „Dodnes visí u něho doma na zdi! Dokonce jsem od něj dostal i nádherný dopis. Ty fotografie vlastně procestovaly téměř celý svět. Byla spousta výstav a žijou si vlastním životem,“ těšil se fotograf.

Poslední rozloučení s Kamilou Moučkovou (†92): Rok po smrti zaznělo její poslední přání

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.