Vandalové se nevyhýbají ani hradu Karlštejn. Do jeho zdí vyrývali svá jména už před 400 lety

29. leden 2022

Majestátní silueta hradu Karlštejn vyvolává pocit, jakoby měl stát rozkročený mezi kopci navždy. Starobylý hrad však trápí nejen neduhy stáří, ale také nevychovaní návštěvníci. Vandalové se podle kastelána Lukáše Kunsta nevyhýbají ani této památce. Redaktorce Báře Kvapilové ukázal místo, kam svá jména vyrývali zbrojnoši už před 400 lety.

Cimbuří mezi první a druhou bránou hradu pokrývají nevzhledné nápisy, které kdosi kamenem vyškrabal do omítky. Historické zdi pokrývají srdíčka, křestní jména nebo necudné obrázky. „Je to věc, která nás trápí a kterou řešíme pořád,“ rozhlíží se kastelán Lukáš Kunst. Když se podaří vandaly chytit při činu, často argumentují tím, že nikde není napsané, že se po zdech čmárat nesmí.

„Je to napsané v takovém malém sešitku, který se jmenuje Zákon o státní památkové péči. Poškozování národní kulturní památky je trestný čin,“ vysvětluje Lukáš Kunst. Odstranění podobných nápisů je časově i finančně náročné. Navíc na opravených zdech se nápisy časem objeví znovu.

V chodbě kaple Sv. Kateřiny zanechávali vzkazy zbrojnoši už před 400 lety

Památku na výtržníky mají na Karlštejně i v malé chodbě u kaple Sv. Kateřiny. Návštěvníci tam najdou důkaz, že touhu zanechat po sobě stopy na zdech této památky mívali i zbrojnoši, kteří tudy procházeli před 400 lety.

Jak staré jsou nápisy v chodbě ke kapli Sv. Kateřiny? A kdo slavný tam zanechal svůj podpis? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.