Ivan Noveský: Řešení energetické krize nesnese prodlevu

29.01.2022 23:15 | Komentář

Zakladatelka pracovní skupiny „Energie není luxusní zboží“ Alena Vitásková, členové Ivan Noveský, Vladimír Štěpán, Jiří Chvojka, Hynek Beran, Vladimír Vlk apelují na politiky, aby energetickou krizi řešili

Ivan Noveský: Řešení energetické krize nesnese prodlevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Noveský

Ing. Ivan Noveský, člen pracovní skupiny dne 29. 1. 2022 sdělil:

Členové expertní skupiny „Energie není luxusní zboží“ dlouhodobě upozorňují na rizika hrozící České republice a navrhují řešení energetické krize, zejména vládě, ústavním činitelům a také ve veřejném prostoru. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Evropská energetická krize vznikala postupně několik let, a to zejména likvidací fungující a bezpečné evropské energetiky pod hesly „Green Deal“, „Energiewende“, apod.  Česká vláda ani Energetický regulační úřad (ERÚ) na veškeré signály omezování zdrojů a nárůstu cen v Evropě vůbec nereagovaly. Přestože čeští občané a český průmysl jsou, i díky úplné privatizaci a liberalizaci energetiky, více ohroženi než zbytek V4, o státech západní Evropy ani nemluvě.

Jejím oficiálním spouštěčem pak byl krach jednoho z největších překupníků energií v říjnu 2021 s okamžitým zásahem domácností a postupně se promítá do všech oblastí ekonomiky. Nejen průmysl, doprava, služby, zemědělství, ale prakticky všechny oblasti života každého českého občana, českého živnostníka a každé české firmy jsou přímo závislé na cenově dostupné energii. Energetická krize se v ČR již projevila obrovskou inflací a po 3 měsících se ukazuje, že je smrtící i pro velké a silné firmy, které ruinuje nárůst cen energií o stovky %. Energetická krize v ČR již přerůstá do krize hospodářské, se kterou bude spojen nárůst nezaměstnanosti a další, pro občany i stát likvidačními dopady.

Vláda premiéra Babiše v demisi ztratila rozhodující měsíce, když se snažila zmírnit některé sociální dopady na nejchudší občany vytvořením „energetických žebračenek,“ odpuštěním DPH, ale vůbec neřešila podstatu problému. Navíc k tomu určený úřad, (ERÚ) nevyužil zákona a nevydal vyhlášku na bezpečný přechod milionu odběrných míst k dodavatelům poslední instance (DPI).

Nově vytvořená vláda premiéra Fialy zjevně kopíruje postup vlády předchozí a opět neřeší příčiny. 

K tomuto nelze mlčet. Skutečně si vláda neuvědomuje šílená rizika, která z neřešení energetické krize plynou? Opravdu neslyší zoufalé volání českému průmyslu, dopravy, zemědělství, služeb? Zjevně ne, protože mj. i v prioritách předsednictví ČR zůstává „dokončování jednotného trhu s elektřinou a plynem“ a nikoliv řešení z podstaty chybné energetické politiky.

Vláda České republiky se musí zmobilizovat a začít aktivně řešit příčiny, nikoliv následky, než ji ekonomické, hospodářské a sociální důsledky této krize doslova smetou. Experti působící ve skupině „Energie není luxusní zboží“ proto znovu nabízí České vládě i ústavním činitelům aktivní pomoc při řešení energetické krize v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…