Divadlo J. K. Tyla Plzeň [Nová scéna]

Sunset Boulevard

Premiéra: 4.12.2021 | 2:50
Podle filmu Billyho Wildera. Překlad: Michael Prostějovský. Dramaturgie: Pavel Bár. Scéna: Lucie Loosová. Kostýmy: Andrea Pavlovičová. Choreografie: Lukáš Vilt. Dirigenti: Kryštof Marek, Dalibor Bárta. Režie: Lumír Olšovský.
Poslední uvedení: listopad 2023.
Strhující muzikál podle stejnojmenného oscarového filmu. Ačkoliv sláva stárnoucí herečky němých filmů Normy Desmondové nenávratně odešla se zvukovým filmem, ve vlastních vzpomínkách a představách Norma stále zůstává tou největší hvězdou ze všech. Když se za dramatických okolností setkává s nepříliš talentovaným mladým scénáristou Joem Gillisem, beznadějně se do něj zamiluje a zároveň uvěří, že právě on jí může pomoci ve vytouženém návratu na stříbrné plátno. V nablýskané hollywoodské „továrně na sny“ plné falešného pozlátka však zdánlivá upřímnost a úsměvy jen zakrývají pokrytectví a nevděk...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Divadlo J. K. Tyla Plzeň
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
70 %
70221000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Iva Bryndová 70 %
Volby

Hodnocení (23)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
29.4.2022 | 1132 hodnocení
+ souhlasím
V Plzni nastudovali další kvalitní světový muzikál. Hudba A.L.Webbera je tradičně skvělá, na podařené scéně L.Loosové se pak odvíjí příběh, který dává vzpomenout na atmosféru filmů pro pamětníky. Pěvecky se hercům daří opět skvěle, velice hezké je přebásnění M.Prostějovského. Herecky mě nejvíce zaujala Ch.Režná. Vztah stárnoucí herečky (S.Topinková-Fořtová) a mladého scenáristy (P.Režný) pro mě zůstal trochu záhadným, rozvíjel se hlavně ve slovech. Vše obklopující pozlátko Hollywoodu je trochu kontraproduktivní, postavy v člověku moc sympatií nevzbuzují, pomíjivost slávy a života pak nepůsobí tak depresivně, jak by mohla.
Iva Bryndová  70 %
17.2.2022 | 551 hodnocení
+ souhlasím
Výrazná, bohatá a efektní výprava, skvělá hudba A. Lloyd Webbera, výborné pěvecké výkony jak ústřední dvojice, tj. S. Topinkové Fořtové a P. Režného, tak Ch. Režné - to vše jsou klady plzeňské inscenace. Co bohužel příliš nefunguje, je dramatický oblouk - vývoj vztahu mezi Normou a jejím scénáristou, v němž od počátku nejsou příliš jasné motivace a záměry ani jedné z ostav. Samotné texty písní je sice částečně osvětlují, ale uvěřitelnost tomu vývoji bohužel příliš nedávají. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Veronika K.  50 %
9.4.2023 | 113 hodnocení
+ souhlasím
Naprostý souhlas s hodnocením uživatelů Rejpalka a VasekN.
Rejpalka  40 %
27.11.2022 | 209 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
I přes skvělou hudbu Andrewa Lloyda Webbera mě tenhle muzikál nijak neoslovil. O velkoleposti se tu nedá hovořit ani omylem, auto Normy tlačí zezadu kulisáci, Joe vylezá z bazénu zpoza nějaké plastové plachty...S. Topinková Fořtová se mnou emociálně neudělala vůbec nic (nominace na Thálii za konkrétně co?) Víc než Pavel Režný se mi líbila jeho manželka Charlotte jako Betty, milá byla i company v čele s Lukášem Ondrušem jako Artiem. Největší herecký výkon pak podal nenápadý Pavel Klečka jako Normin věrný sluha max. Opulentnost se bohužel nekonala, ačkoli hudba je to skutečně krásná.
TuTen  70 %
29.9.2022 | 5 hodnocení
+ souhlasím
Hudba A. L. Webbera je v tomto kusu opravdu fantastická. V podstatě tvoří velkou devizu celého nastudování i díky orchestru, který vše zvládl vychytat. Stáňa Topinková je uhrančivá, zranitelná, drsná, jak by Norma měla být. Pavel Režný se snaží, ale věřit mu je vedle o mnoho tříd herecky i pěvecky lepší Charlotty a paní Stáni těžké. Režijně místy zvláštně postavené, celkový dojem veskrze pozitivní.
Divadlo2022  80 %
19.9.2022 | 8 hodnocení
+ souhlasím
Kvalitní dílo, které si právem zaslouží nominaci na Thalii. Stanislava Topinková-Fořtová byla skvostná ve své Normě Desmond. Pavel Režný právem dostal šanci na hlavní roli a obstál na výtečnou. Scéna je působivá. I když si neodnáším žádný, muzikálový hit, byl to rozhodně skvěle trávený večer v DJKT.
Čiko  70 %
14.3.2022 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
75% Výborně napsaný muzikál, kterému se na českých jevištích daří. V Plzni hlavně skvělé výkony Charlotte Režné a Pavla Režného, dobrá i Stanislava Topinková-Fořtová nebo distingovaný sluha Jiřího Kubíka. Líbila se mi scénografie a nádherné byly též kostýmy Normy Desmond.
Přesto bych tam obecně viděl malé rezervy. Není to top plzeňský muzikál, ale doporučuji jeho shlédnutí.
Bišu  80 %
18.2.2022 | 217 hodnocení
+ souhlasím
Opět skvělý výkon S. Topinkové-Fořtové a Pavla Režného, nápaditá scénografie.
Guildenstern  60 %
18.2.2022 | 440 hodnocení
+ souhlasím
Této inscenaci něco chybí a troufnu si říci na všech frontách. Weberova hudba omílá cca pět motivů a obsahuje povážlivě mnoho citací z jeho předchozích děl. Režie scény nepointuje dobře a mezi čísly je dost hluchých míst. Kýčovitá scéna a kostýmy a operetní stylizace jsou sice samozřejmě záměr, ale oku a uchu zrovna nelahodí. P. Režný skvěle zpívá a dobře se na něj kouká, tak velký prostor ale herecky zkrátka neutáhne, S. Topinková má promyšlené a krásně vystavěné árie, po emoční stránce mě však nezasáhla. Repríza s P. Klečkou o poznání lepší než s J. Kubíkem. Nicméně leckomu může podoba výpravného "velkého" muzikálu stačit na hezký večer.
VasekN  50 %
16.2.2022 | 32 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Andrew Lloyd Weber v tomhle díle vykrádá sám sebe víc než v kterémkoli jiné. To působí až úsměvně a celkově tak libreto zaseklé v čase, kdy vznikl film, shazuje ještě víc. Stanislava Topinková Fořtová je velmi dobrá, přesto její výkon neoslní tak, jak by asi měl. Pavel Režný je opět Pavlem Režným, což se možná v jednom až třech titulech snese, ale v každém by to už být nemuselo. Naprosto otřesné choreografie (motání se mezi sebou snad ani nemůže být nazýváno choreografií, ne?) Je to solidní, ale znovu rozhodně vidět nemusím. Skvělý pěvecký výkon Pavla Klečky, za něj díky! 50 %
MartinB  60 %
29.1.2022 | 126 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
55 % Hlavní dvojici Normy a Joea a jejich představitelů zastínili herci vedlejších rolí Betty a Maxe. Charlotte Režná jako Betty krásné využila svůj hlas a milý, přirozený herecký projev. Max Pavla Klečky ovládl jeviště v každé scéně, kde se objevil. Ač nenápadný sluha, tak neskutečně silná osobnost. Skvělá byla company, kde má každá postava svůj vlastní malý příběh. Ikonická scéna, kdy zní píseň "Jednou za život", mě neoslovila vůbec po žádné stránce. Vyzdvihnout musím geniální scénu Lucie Loosové a to, jakou neskutečnou práci s kostýmy si dala Andrea Pavlovičová. Smekám před oběma dámami!
JaneEyre  90 %
11.1.2022 | 111 hodnocení
+ souhlasím
Nádherný muzikál s dokonalou hudbou A. L. Webbera a také nádhernou scénou a napínavým příběhem. Obsazení se povedlo, Stanislava Topinková Fořtová je jako Norma Desmond naprosto dokonalá jak pěvecky, tak herecky a kolik vystřídá kostýmů! Především její píseň Jednou za život patří k vrcholu představení. Pavel Režný ji jako vypravěč skvěle doplňuje a také podává skvělý výkon,především ke konci druhé části. Kouzelná je také Charlotte Režná. V menší roli vynikne také výborný Lukáš Ondruš. Company rovněž skvělá. Škoda operního zpěvu J. Kubíka,do muzikálu se nehodí,herecky je ale dobrý.
Martin21  70 %
9.1.2022 | 457 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Famózní orchestr, hezké kostýmy, skvělá režie. Pavel Režný mne velmi zaujal, dokazuje, že je výtečným muzikálovým hercem mladé generace. Charlotte Režná v roli Betty je milá, hezky hraje, zpěv lehce slabší. V titulní roli Normy Desmond bych si ovšem dovedl představit jinou herečku. Stanislava Topinková Normu hraje tak, jak má, ovšem mne neoslovuje její pěvecké ztvárnění této úchvatné role. Chtělo by to větší hlas. V tomto jediném bodě mne více oslovila ostravská verze a Norma Desmond v podání Kataríny Hasprové.
75%.
DivadelniFan  70 %
9.1.2022 | 346 hodnocení
+ souhlasím
75%
Plzeň si stále drží svou kvalitu, ale zrovna tohle nebude dílo, na které budu jezdit opakovaně. Jsem však moc rád, že jsem mohl v tak úžasné roli vidět bravurní Stanislavu Topinkovou Fořtovou. Takhle vypadá muzikálová hvězda. Pavel Režný jako vždy bezchybný, v závěru mě z jeho výkonu mrazilo. Charlotte Režná herecky i pěvecky kouzelná. Z company mě nejvíce zaujaly Karolína Jägerová a Hana Spinethová. Co se scénografie týče, líbil se mi dům Normy a bazén. Kostýmy byly velmi slušivé a orchestr vynikající. Jako celek mě ovšem představení neuchvátilo tolik, jako jiné muzikály v DJKT.
Dingo  80 %
16.12.2021 | 22 hodnocení
+ souhlasím
Do Plzně dorazil další skvělý titul. Vše funguje tak jak má. V hlavních rolích výborní Stanislava Topinková i Pavel Režný.
J.anek  90 %
16.12.2021 | 476 hodnocení
+ souhlasím
Už se mi stýskalo po choreografiích Lukáše Vilta - hlavně ta krejčovská je parádní, má noblesu, švih i vtip.
Hvězdou je Pavel Režný, to on je vypravěčem příběhu, jeho očima všechno sledujeme. Je spolehlivým průvodcem po vlastním osudu. Stanislava Topinková je jako Norma Desmond tak trochu v pasti svých okázalých kostýmů a ponurého domu (parádní scénografie). Ve správné chvíli ovšem září jako diamant. Skvěle funguje sluha Pavla Klečky - všudypřítomný a neviditelný zároveň. A Charlotte Režná je jako Betty nádherně upřímná, chytrá, opravdová. A zamilovaná scéna s Joem patří k nejsilnějším.
Mamaria  90 %
6.12.2021 | 31 hodnocení
+ souhlasím
"Slyšela jsem, že jsou dobří, ale že jsou takhle dobří!" zněla spontální hláška neznámé divačky. Hudba dechberoucí, zpěv famózní, scéna a kostýmy opulentní - muzikál superlativů? Ale hlavně, hraje se dobře, a hraje se o důležitých věcech, o ceně za život ve lži, o ceně za sebeúctu. Gratulace a velký dík Stáně Topinkové, Pavlovi Režnému i všem ostatním.
RaB  50 %
5.12.2021 | 364 hodnocení
+ souhlasím
Po několika reprízách musím upravit hodnocení - choreografie je stále strašná, P. Režný stále hrát neumí (ale zpívá skvěle), nicméně celému jevišti vládne fantastická S. T. Fořtová - je zajímavé sledovat zejména její mimiku, kdy roli dodává i ten nejmenší detail. Výborná též Ch. Režná, která ve společných scénách s P. Režným má jasně navrch.
Snad si to představení časem sedne a company "vynechá" některé choreografické prvky, protože to opravdu nefunguje.
Ale stále si myslím, že S. T. Fořtová mohla dostat lepší výroční roli než vysloužilou herečku.
Applejuice  60 %
1.12.2023 | 367 hodnocení
Aleska  60 %
27.3.2023 | 27 hodnocení
Vladimír10  90 %
26.3.2023 | 623 hodnocení
HawkeyeSaw  70 %
20.12.2021 | 221 hodnocení
Lera  90 %
15.12.2021 | 76 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.