Petr Klein Svoboda do filmu vybral nikdy nezveřejněné záběry, kterých má prý asi 15 hodin, na plátna kin a teď už i do televize se dostává klasický formát hodiny a půl. Petrův tatínek byl totiž vášnivý amatérský filmař a natáčel si téměř vše. Včetně těch zdánlivě obyčejných okamžiků domácí pohody, kdy mu Hana, jíž se říkalo Šiška, slibuje uvařit česnečku, anebo si jde na zahradě pověsit mokré plavky. „Takovej krásnej pohled z okna nikdo nemá,“ libuje si Karel Svoboda, muž, jenž během své úspěšné kariéry spolupracoval s nejvýraznějšími umělci české hudební scény, zatímco „šmíruje“ manželku skrze okno. V dokumentu ale na Hanku, která v roce 1993 podlehla ve 46 letech rakovině, vzpomínají také známé osobnosti.

V dokumentu se objeví řada dosud nikdy nepublikovaných soukromých záběrů z rodinného archivu, a zazní unikátní vzpomínky Svobodových přátel včetně Heleny Vondráčkové (74), Petry Janů (69) či Františka Ringo Čecha (78). Film se naopak vůbec nevěnuje Svobodově pozdější životní etapě – manželství s Vendulou Pizingerovou, smrti jejich dcery Klárky (†5), ani nejmladšímu synovi Jakubovi (16). Vše se točí kolem Karlovy lásky k Šišce. Ostatně podle Petrovy sestry Jany (49), která ve snímku také účinkuje, by její slavný táta takového úspěchu bez Hanky nedosáhl. „Když psal, díval se na Hanku tak láskyplně, že psal vlastně pro ni,“ potvrzoval i Karel Gott (†80), který pro dokument natáčel asi půl roku před svou smrtí.

VIDEO: Unikátní dokument o Karlu Svobodovi uvidíte na ČT1 v sobou 29. ledna ve 21:20

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi Bohemia Motion Pictures

„Byla takovej veselej duch celýho baráku. Organizovala návštěvy a hrozně ráda se smála. Na to si pamatuju,“ vzpomínal na ni známý komik Karel Šíp (76). Václav Neckář (78) prozradí, jak se Svoboda s Hankou seznámil na natáčení filmu Kulhavý ďábel režiséra Juraje Herze (†83). A diváci se rovněž dozví, jak velkou roli ve svatbě Svobodových sehrála Eva Pilarová (†80). „Karel mi jednou říkal, že se strašně zamiloval. Tak jsem mu řekla, ať se ožení, ale on, no jo, jenže já nemůžu sehnat prstýnky. Tenkrát totiž nebylo k sehnání zlato. A kvartýr že taky nemají. Tak jsem jim sehnala kvartýr i prstýnky, oženil se, a já vždycky dodávám, že od té doby pro mě nic nenapsal,“ smála se zpěvačka.

Dokument Šťastná léta končí právě Hančinou smrtí. „Věděl jsem, že máma posledních pár let bojuje s nemocí, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že bojuje o život,“ komentuje to sám Petr Svoboda s tím, že ta další, mnohem těžší léta tátův postoj k životu změnila - a do konceptu Šťastných let mu to už nezapadalo. Dokument má lidem slavného skladatele opět ukázat jako bezstarostného tátu od rodiny, jakým byl v jeho očích. „Já si ho pamatuju jako srdečnýho a veselýho chlapa a mrzí mě, že jedna z prvních věcí, které lidem s jeho jménem naskočí, je sebevražda. Konec jeho života byl hodně smutnej, ale už jsem tak daleko, že se můžu ohlížet na to krásný,“ prozradil Petr Klein Svoboda ve Studiu Blesku.

Fotogalerie
85 fotografií