Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vydří sirotci, nový druh motýla a malí orli. Přinášíme dobré zprávy z přírody

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Příroda neodpočívá ani v zimě. Navzdory mrazivému počasí vám proto přinášíme nejžhavější novinky o tom, co se takzvaně upeklo v říši zvířat. Prozradíme vám jediné – naši drobní přátelé se rozhodně nenudí.

Jedenáct orlích mláďat bude plachtit vzduchem

Kriticky ohroženým orlům královským se v České republice v uplynulém roce dařilo. Na jihu Moravy vyvedli jedenáct mláďat, což je oproti předchozímu roku nárůst. V roce 2020 se jednalo o sedm mladých. Ornitologové vloni napočítali celkem čtrnáct orlích párů. Jih Moravy je přitom v tuzemsku jediným územím, kde tito ptáci hnízdí.

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4 000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí jeho výskytu. Jedná se o původně stepní druh, který v České republice zahnízdil poprvé v roce 1998 na Břeclavsku. Druhové jméno královský získal tento druh orla podle majestátního dvoumetrového rozpětí křídel a bílým skvrnám na lopatkách připomínajícím královský hermelín.

Mládě orla královského narozené vloni na Břeclavsku. Foto: Hynek Matušík

Neobvyklý objev na Domažlicku

Úspěšní byli i přírodovědci, kteří během exkurze pro veřejnost na Domažlicku objevili nový druh motýla. Jde o první geneticky potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského nejen v chráněné krajinné oblasti, ale i na území celých Čech. 

Během výpravy účastníci zpozorovali netypické hnědásky jitrocelové, kteří měli neobvyklé vnější znaky. Jejich fotografie pak zooložka Zuzana Blažková rozeslala zkušenějším odborníkům v západních a jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Následující týden odchytila dva exempláře za účelem výzkumu. „Genetická analýza, takzvaná DNA Barcoding, potvrdila, že jde o hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci,“ uvedla Blažková.

Na lokalitu se teď intenzivně zaměří Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Správa Chráněné krajinné oblasti Český les. „Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky,“ dodala výzkumnice.

Foto: Zdeněk Faltýnek Fric, Správa CHKO Český les

Záchrana vydřích sirotků

V polovině prosince se podařilo zachránit dva zvířecí životy. U čerpací stanice u Šlapanova na Havlíčkobrodsku maminku dvou vydřích sourozenců srazilo auto a na následky zranění zemřela. Pozorní pracovníci pumpy si všimli opuštěných mláďat a předali je záchranné stanici v Pavlově, která se o ně postarala. „V současné době se oběma vydřím klukům daří dobře a už přijímají masitou potravu,“ předala dobrou zprávu záchranná stanice.

Foto: Stanice Pavlov

Zdroj: Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Jihlavské drbny, ČSO, Českých novin

Související články

Zaručeně zlepší den

Posouváte ráno budík? Podle vědců může být odkládané buzení prospěšné

Jak zjistit, zda jsou včely zdravé? Poklepejte na úl

Čech svou fotografií zaujal NASA. Pořídil snímek komety

ČR je osmnáctou nejšťastnější zemí světa, předstihla Slovensko

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Cvičit jógu je stále více moderní a trendy. Záda vám zajisté poděkují, pokud cviky provádíte…