Klokotská alej v Táboře je oficiálně nejkrásnějším stromořadím v zemi

31. leden 2022 09:50

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu. Tak zní motto celonárodní ankety Alej roku, kterou už jedenáct let pořádá sdružení Arnika. Letošním vítězem se stala Klokotská alej v Táboře. Přihlášeno bylo 93 stromořadí z celého Česka.

Lipová alej vede od Klokotského kláštera a je jakousi spojnicí nebo mezi Táborem a Klokoty, které bývaly samostatným sídlem. „Dočetli jsme se, že alej byla založena kolem roku 1836, takže dosáhla už 185 let. To je úctyhodný věk na takto krásnou alej, která si podle mě prvenství stoprocentně zaslouží,“ říká Jana Hralová, místní patriotka, která Klokotskou alej do soutěže přihlásila.

Stromořadí tvoří 93 lip a tři olše, částí aleje vede i křížová cesta. „Nedávno jsem dokonce četla článek, že tudy prochází silné energetické centrum, takže na tom, co tu vnímám, pocitu, že je tady opravdu energie z těch stromů, musí být něco pravdy,“ komentuje Jana Hralová.

Klokotská lipová alej

V části, která se svažuje k Tismenickému potoku, jsou nejstarší stromy aleje. Některé z nich mají obvod až k pěti metrům. „Jsou i pětiramenné, rozvětvují se. Přemýšleli jsme, že bychom ještě do nové ankety Strom roku nominovali ten spodní strom, ten nejvíce rozvětvený,“ dodává Jana Hralová.

Pro vítěznou Klokotskou alej hlasovalo v anketě 999 lidí. Podpořila ji i Dana Peterková. „Je úžasná, my tudy chodíme už léta. Žiju tady 40 let, takže to tu známe, chodíme tady denně se psem na procházku a moc se nám tu líbí,“ říká.

Soutěž Alej roku pořádá sdružení Arnika. Slavnostní vyhlášení a předání hlavní ceny, jedná se o let balónem, se uskuteční přímo v Klokotské aleji v Táboře v květnu pod rozkvetlými korunami stromů.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související