V zimě si můžete užít Šumavu i bez lyží a dokonce i s kočárkem

31. leden 2022

Běžky a sjezdové lyže – to jsou nejčastější prostředky, na kterých se návštěvníci Šumavy pohybují v zimě. Přitom i nelyžaři si na zasněžené Šumavě mohou přijít na své, třeba jen v pohorkách nebo třeba na sněžnicích.

Dobře se obléci, ideálně do několika vrstev, nazout kvalitní boty, vzít si svačinu do batohu a teplý čaj do termosky a můžete vyrazit třeba jen tak pěšky do okolí Modravy, Prášil nebo Stožce. Díky obcím, ale i Správě Národního parku Šumava jsou totiž některé turistické cesty prohrnované, takže se nemusíte brodit hlubokým sněhem nebo ničit běžecké stopy. Naopak, můžete vyrazit třeba i s kočárkem.

„Téměř v každé obci jsou upravované, protahovaného pěší, zimní vycházkové trasy. Ať už je to z Kvildy, kdy jdete za výhledem na Bučinu, nebo na Modravě podél Roklanského potoka můžete dojít až k Tříjezerní slati. Ale i na Prášilech, v okolí Srní, v okolí Stožce je možné najít prohrnované, zimní, pěší trasy," zmiňuje Josef Štemberk ze Správy Národního parku Šumava.

Jedna ze šumavských turistických tras

Další možností, jak objevovat krásy zimní Šumavy a přitom nebýt omezen jen prohrnovanými trasami v okolí obcí, je využití sněžnic. Dnes jsou sněžnice celkem populární a tím i jednoduše sehnatelné v nejrůznějších obchodech nebo v e-shopech. Pokud si ale nechcete hned kupovat sněžnice, ale jen si je vyzkoušet, fungují na Šumavě půjčovny. A svůj program výletů na sněžnicích nabízí také Správa Národního parku Šumava. „Kromě toho, že budete mít nějaký sportovní výkon – kdo není zvyklý, může ty nohy cítit- tak se ještě dozvíte o přírodě, o zákonitostech divoké přírody. Na každém programu máte možnost si sněžnice za drobný poplatek půjčit," dodává Josef Štemberk.

Na Šumavu je možné vyrazit také se skialpovým vybavením, tedy s lyžemi, u kterých je možné pro cestu do kopce uvolnit patu a zespoda na skluznici připevnit chlupatý pás, který dnes nemusí být samozřejmě z tuleně, který používali například trapeři v Americe. Šumavské kopce však nenabízejí úplně dobrý terén pro skialpové vyžití. Na jihu je to jen oblast Trojmezenské hornatiny. „Tam je ovšem rozsáhlé klidové území. Je možné se pohybovat pouze po značených trasách, po hřebenovce. Sjezd je leckde veden územím, kde by se vlastně lyžař neměl vůbec pohybovat, protože projíždí cenným územím, kde jednak jsou živočichové a může zde poškozovat i stromové zmlazení. Hlavně tam ale dělá hluk, vytváří stopy a zavádí tam další lidi, tudíž to není žádoucí, ať už je to na Trojmezné nebo na Smrčině," vysvětluje Štemberk.

Žádoucí to není ani v Královském hvozdu na Železnorudsku, tam jsou ale přímo vytvořené trasy pro skialpinisty. Je nutné také dodat, že ze zákona se lyžař nesmí v zimě pohybovat v lesním porostu a to v celé České republice.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio