Proč je tygr oranžový?  
Rozmanitost přírody je obdivuhodná. Mnozí tvorové hýří barvami, aby upoutali opačné pohlaví, jiní zase využívají kamufláž aby splynuli s okolím. Pro predátory je výhodné neprozradit se předčasně, protože právě to může rozhodnout, zda bude jejich výpad úspěšný, nebo lovec zůstane o hladu.

Mlok skvrnitý Martin Filip + Tereza Procházková. Wikipedie, CC BY-SA 3.0.
Mlok skvrnitý Martin Filip + Tereza Procházková. Wikipedie, CC BY-SA 3.0.

Oranžová barva v přírodě nepatří k těm nejhojnějším. A když už, tak je varováním. Její nositel chce okolí upozornit na hrozící nebezpečí. Hlásá například nech mne být, mám v sobě jed. V našich končinách takovou strategii využívá mlok skvrnitý. Kdo jeho žlutooranžových barev nedbá, jed samandarin se už postará, aby mu to utkvělo v paměti.

 

Housenka motýla Megalopyge opercularis. Kredit: Geoff Gallice, Flickr, CC BY 3.0
Housenka motýla Megalopyge opercularis. Kredit: Geoff Gallice, Flickr, CC BY 3.0

Také oranžové zbarvení u housenek hlásá „nech mne napokoji!“. Jakkoliv může sametovost housenky motýla Megalopyge opercularis svádět k pohlazení, není radno tak činit. Chlupy obsahují jedovaté ostny, které i člověku mohou způsobit bolestivé podráždění pokožky, vyrážku a u alergiků dokonce puchýře a dýchací obtíže. Dokonce i my lidé volíme žlutooranžovou na vodorovné dopravní značení, když dochází ke změně jízdních pruhů. Nebo když odbočujeme, blikáme oranžově. Také u dlouhých návěsů a rozměrných nákladů pomocí oranžových světel a odrazek upozorňujeme okolí na riziko. To, jak podvědomě vnímáme oranžovou, nejspíš nevzali v úvahu ani někteří političtí koučové. Ale zpět k tygrům. Jejich oranžovost byla pro vědce dlouho záhadou. Proč si kamufláž tmavých pruhů ničí něčím takovým, co pozornost burcuje strachem?

 

Tygr indický (Panthera tigris tigris) female, Kanha National Park, India. Kredit:  Charles J. Sharp - Own work, from Sharp Photography, sharpphotography.co.uk  CC BY-SA 4.0
Tygr indický (Panthera tigris tigris) female, Kanha National Park, India. Kredit: Charles J. Sharp - Own work, from Sharp Photography, sharpphotography.co.uk CC BY-SA 4.0

Nelogičnost tygrů ale svou logiku má. Jen se musíme oprostit od antropomorfismu. Naše vnímání barev vychází z trichromatického vidění světa. V sítnici máme tyčinky a čípky. Zatímco tyčinky jsou ideální pro vidění za šera, čípky oplývají schopností vnímat modrou, zelenou a červenou. Až na osoby se zrakovou vadou, vidíme trichromaticky. Tato výsada lidoopů a některých opic ale mezi živočišstvem není až tak běžná. Ze savců chybí například psům, koňovitým i jelenovitým. Těžko říci, jak jejich dichromatické vnímání světa vidí oranžovou, ale s největší pravděpodobností jsou na tom jako mnozí barvoslepí. Ti oranžovou popisují jako šedozelenou. Oranžová barva jelenovitým tedy hodně splývá se zelenou. Pro tygry by bylo asi lepší, kdyby byli zelení, ale do zeleného pigmentu v srsti se evoluci moc nechtělo. Výjimkou jsou asi jen lenochodi. A i u těch jsou za jejich zeleným zbarvením řasy.

A protože hlavní potravou tygrů jsou dichromatičtí jelenovití, oranžová je z toho, co měli tygři „k dispozici“, nejspíš snadnou (z pohledu dostupnosti pigmentu) a tudíž i nejlepší volbou - kořisti se zdají nazelenalí.

 

Závěr

A protože tygři mají také dichromatické vidění, nejspíš ani oni neví, že jsou oranžoví.


Pramen

BBC One „Animals Behaving Badly

Datum: 31.01.2022
Tisk článku

Související články:

Evoluční kořeny zraku u žahavců     Autor: Stanislav Mihulka (21.10.2007)
Zhoršují nám sacharidy zrak?     Autor: Josef Pazdera (03.12.2007)
Zrak a hmat si kibicujú do kompetencií     Autor: Dagmar Gregorová (14.04.2009)
Dokonalé bifokální čočky má potápník     Autor: Jaroslav Petr (06.08.2010)
Neznámý bystrozraký kambrický predátor     Autor: Dagmar Gregorová (01.07.2011)
Zrak pro rozhraní dvou světů     Autor: Dagmar Gregorová (26.07.2011)
Porno ženám utlumuje primární zrakovou korovou oblast     Autor: Josef Pazdera (24.04.2012)
Mohammedovo šmírovací oko     Autor: Josef Pazdera (26.06.2013)
Lidské oko může vidět duchy přízračného zobrazování     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2018)



Diskuze:

Vinkler Slavomil,2022-02-01 06:23:33

Nepřipomíná vám to tygra? :-)
https://www.decathlon.cz/p/lovecka-softshellova-bunda-500-oranzova-fluo/_/R-p-181911?mc=8494235&c=ORAN%C5%BDOV%C3%81
Jinak Tygr v indii žije v suché buši s oranžovou suchou trávou. Sibiřský je v zásadě skoro světle nahnědlý.

Odpovědět


Re:

Milan Lodža,2022-02-01 09:50:19

Problém s uživením nemají indičtí tygři v době, kdy je tam sucho - to už je jim hej. Problém mají v době, kdy je vše zelené a doba dešťů. Několik let tam běžel dokonce "Přikrmovací program", teď už na něj nejsou peníze.

Odpovědět

Nevíte někdo...?

Jiří Veselý,2022-01-31 23:52:15

A nevíte někdo, čím je to, že se tygři rozhodli nabarvit si kožich, ale jeleni na to kašlou a mají oči furt zastaralý?

Odpovědět


Re: Nevíte někdo...?

František Luft,2022-02-01 07:28:04

Nemůžu říct, že bych věděl, ale z obecných principů - Nestačí, že by to šlo v tom zvířeti zařídit líp, musí k tomu vést evoluční cesta.

Odpovědět

Barvy-psí kousky a koniny

Florian Stanislav,2022-01-31 19:12:30

https://cs.wikipedia.org/wiki/Barevn%C3%A9_vid%C4%9Bn%C3%AD
"Kůň nemá čípky citlivé na zelenou barvu. Naproti tomu ptáci, plazi a ryby mají obvykle tetrachromatické vidění[zdroj?], tedy čtyři druhy čípků. Rekordmanem je strašek, který svýma dělenýma očima rozeznává barvy v kombinacích z celkově 12 barevných kanálů spektra."
Strašek paví je korýš.
Že kůň nemá čípky na zelenou barvu, to mi hlava nebere. Kůň si při pastvě trávu rád vybírá.
https://www.zoopraha.cz/aktualne/ostatni-clanky/11699-jak-zvirata-vidi
Vidění zvířat očima odborníků, stručně a jasně.
"O psech se dříve tradovalo, že vidí černobíle. Dnes víme, že to není pravda. Mají v oku dva druhy čípků – o jeden méně než lidé – a barvy vnímají, ovšem nedovedou rozlišit červenou od zelené, které jim splývají v jakýsi odstín žluté."
https://www.equichannel.cz/jak-vidi-kun
Kůň vidí hodně zelených odstínů, je tam i barevná srovnání s člověkem.
Shodnout se dá na tom, že kůň se pase a pes štěká.

Odpovědět


Re: Barvy-psí kousky a koniny

Vinkler Slavomil,2022-01-31 19:19:34

Ono s těmi barvami co vidí živočichové, je třeba zacházet opatrně. Hlavonožci mají údajně jen jeden typ buněk světločivých. Vidí monochromaticky? Ale přesto se dokáží velice dobře přizpůsobit barevnému okolí.

Odpovědět


Re: Barvy-psí kousky a koniny

Lenka Farska,2022-01-31 20:30:03

Jak je to s kamufláží barvoslepých je hezky popsáno tady: https://www.osel.cz/5716-kamuflaz-barvoslepych-hlavonozcu.html

Odpovědět


Re: Re: Barvy-psí kousky a koniny

Vinkler Slavomil,2022-02-01 06:19:11

Z tohoto vycházím. Nicméně hypotéza je hezká a robustní, jenom chybí množství nezávislých potvrzení. Líbí se mi to, ale ruku do ohně bych nedal.

Odpovědět


Re: Barvy-psí kousky a koniny

Matouš Radimec,2022-02-03 13:17:00

Ad "Že kůň nemá čípky na zelenou barvu, to mi hlava nebere. Kůň si při pastvě trávu rád vybírá."

V první chvíli bych i souhlasil, ale pak mi došlo, co pravidelně zažívám při focení - pokud potřebujete detaily něčeho, kde převažuje jedna barva, je ideální tuto barvu odstranit (pokud nevadí změna barevnosti). Potom totiž vylezou tvary a odstíny. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že barvená fotka pralesa je prostě zelený chaos. Jakmile se však převede do greyscale, okamžitě vylezou tvary rostlin, stromů, listů... U rostlin jsou typické tvary mnohem spolehlivější ukazatel druhu než barvy (které se mohou lišit i u sousedních rostlin dost výrazně).

Z tohoto pohledu mi vychází, že to, že kůň si může dovolit být vybíravý, je právě díky schopnosti v záplavě zeleně najít tu správnou rostlinu (nebo se jiné vyhnout). Třeba i cestou odstranění právě té zelené, která žádnou další informaci nepřináší, protože zelenou má v sobě všechno kolem něj.

Odpovědět


Re: Re: Barvy-psí kousky a koniny

Florian Stanislav,2022-02-03 14:02:25

Myslel jsem na to, že tráva nesvítí, ale vydává světlo odražené. Jestliže tráva pohlcuje barvu červenou, tak zbytek spektra se složí na barvy v převaze zelené ( komplementární barvy jsou červená- zelená a žlutá- modrá), ale přesvědčilo mě schéma vidění barev u koně , které jsem už uváděl.
https://www.equichannel.cz/data/imgs/00319240l.jpg
V podstatě kůň nemá čípky na červenou barvu, zbytek se složí na odstíny s mnoha odstíny zelené ( žlutozelené).
Dělal jsem kdysi barevné fotografie na papír postupně ve třech barevných lázních, kde výsledek jsou barvy reálné, mezistupně barevné víc detailů neukážou.
To si snadno zkusíte třeba v programu Photofiltre (je zdarma), kde lze měnit (u zelené louky) RGB barvy nebo dávat barevné nádechy nebo převést na černobílou. Víc detailů nevidím.

Odpovědět

Volba?

Vinkler Slavomil,2022-01-31 17:14:38

Nevím, není to nařízení EU? V USA a nyní i v EU musí lovci nosit z důvodů bezpečnosti oranžové vesty, nebo klobouky.

Odpovědět

Barvoslepí

Z Z,2022-01-31 17:11:48

V článku sú nepresne farboslepí považovaní za jednu skupinu s rovnakou vadou.
Ide však o ich najväčšiu skupinu, ktorej chýba vnímanie červenej farby.
Môžu byť aj farboslepí s chýbajúcim vnímaním zelenej alebo modrej farby, tí by oranžovú asi prirovnali k inej farbe ako šedozelenej.

Odpovědět


Re: Barvoslepí

Pavel A1,2022-01-31 21:41:32

A paradoxně za barvoslepé jsou považováni i lidé, kteří (velmi vzácně) mají čtyři typy čípků, a tedy vnímají barvy lépe než my všichni ostatní.

Odpovědět

Nejlepší volba?

Jiří Veselý,2022-01-31 15:11:38

No, a proč teda tygr blbne s oranžovou, když moh bejt klidně šedivej a jelenovitej by si toho ani nevšimnul?

Odpovědět


Re: Nejlepší volba?

Josef Pazdera,2022-01-31 16:33:19

Podle stávajících znalostí jelenovití zelenou barvu rozeznávají velmi dobře, i její odstíny. Oranžová se jim má jevit hodně do zelena a tím i výrazně splývat s okolím. Čistě šedá by takový účel nesplnila.

Odpovědět


Re: Re: Nejlepší volba?

Jiří Veselý,2022-01-31 17:31:40

Chudák ta huňatá housenka, když přijde jelenovitej. :-)

Odpovědět

vidíme trichromaticky. Tato výsada lidoopů a některých opic ale mezi živočišstvem není až tak běžná.

Z Z,2022-01-31 13:23:19

Len ako zaujímavosť, niektoré živočíchy však vidia tetrachromaticky či až pentachromaticky.

Odpovědět

Ondrej Kucharik,2022-01-31 12:57:11

"A protože hlavní potravou tygrů jsou dichromatičtí jelenovití, oranžová je z toho, co měli tygři „k dispozici“, nejspíš tou nejlepší volbou."
Co mali k dispozicii a preco je to najskor ta najlepsia volba?

Odpovědět


Re:

František K,2022-02-01 18:25:22

často sa pri vykladaní takýchto tém pozastavím nad tým istým. Hovoríme o evolúcii. Nikto s triezvym pohľadom na svet o nej nepochybuje. Avšak často sa spomína práve to, čo ste spomenuli vy. Slepá evolúcia má na výber. Často má na výber len obmedzený počet možností, ktoré aplikuje na konkrétny druh živočíchov. Je niekde hypotéza, ktorá by aspoň trochu exaktne podchytila to, ako môže mať niečo ako slepá, náhodná evolúcia v niečom poriadok, a dokonca si vyberá z istého počtu možností?

Odpovědět


Re: Re:

David Nečas,2022-02-03 12:38:55

Různé pigmenty jsou různě stabilní za různých podmínek, náročné na tvorbu, vyžadují různé prvky, etc. Co přesně na tom nechápete? Nikdo neříkal nic o pořádku ani výběru z několika předepsaných možností: k disposici = přináší evoluční výhodu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

František K,2022-02-03 17:32:32

1. "Nikdo neříkal nic o pořádku ani výběru z několika předepsaných možností" -- "A protože hlavní potravou tygrů jsou dichromatičtí jelenovití, oranžová je z toho, co měli tygři „k dispozici“, nejspíš tou nejlepší volbou." Ak máte mať voľbu, musíte mať na výber.

2. v článku sa nepíše nič o "poriadku"... "Oranžová barva v přírodě nepatří k těm nejhojnějším. A když už, tak je varováním. Její nositel chce okolí upozornit na hrozící nebezpečí. Hlásá například nech mne být, mám v sobě jed. V našich končinách takovou strategii využívá mlok skvrnitý. Kdo jeho žlutooranžových barev nedbá, jed samandarin se už postará, aby mu to utkvělo v paměti.
Také oranžové zbarvení u housenek hlásá „nech mne napokoji!“. "
Máte to priamo tam, vážený pane, skúste si to prečítať ešte raz.

Ak si uvedomíte, že napríklad varovné sfarbenie, a to aj kombinácia farieb, napríklad aj u včiel, a teda žlto čierna, či u mloka škvrnitého vyššie, pavúk Argiope bruennichi, had korálovec a podobne. /pochopte, že tu nemôžem vypísať všetky kombinácie, farby či rôzne vzory všetkých živočíchov, na ktorých sa toto vzťahuje/ Má viac živočíchov a má to rovnaký význam.
To, čo nechápem je presne to, o čom som písal. Prečo niektoré živočíchy v rôznych častiach sveta často používajú podobné spôsoby, akými dávajú najavo okoliu svoje vlastnosti. Navyše, tiger, ako je uvedené v tomto článku, využíva oranžovú farbu na kamuflovanie preto, pretože živočíchy, ktoré loví, vidia túto farbu ako odtieň zelenej, a preto lepšie splýva s prostredím. Iné živočíchy túto farbu vidia inak, ale to pre tento prípad /a teda tigra/ je nepodstatné, keďže on loví tie, ktorým prispôsobil farbu srsti. V prvom rade si uvedomte, že nejakým spôsobom tento odtieň musí takpovediac trafiť, inak, ak by sa trafil do odtieňa, ktorý by dotyčné živočíchy videli naďaleko, asi by si veľmi nezalovil. Navyše odvolávať sa na slepý evolučný výber formou pokusu a omylu, kedy by sa rodili tigre s inými farbami srsti nemá zmysel,a to z mnohých dôvodov. O.i pokým by sa narodil tiger s vhodnou farbou, tých odtieňov by muselo byť "otestovaných" pomerne dosť, a je otázne, či by tigre nevyhynuli skôr, ako by sa narodil ten s vhodnou farbou. Ako je teda možné, že jeho farba zodpovedá vlastnostiam zraku ním lovenej zveri? Ako sa hovorí, mnoho vecí vidí ten, kto oči pre videnie má, a na evolúcii je zaujímavé to, že v mnohých prípadoch, ako som písal na začiatku, dodržiava nejaký systém, nech už ho definujete na báze sfarbenia či iných vlastností organizmov, ktoré nesúvisia s týmto článkom. /keďže teraz sa bavíme o tigrovi, nebudem sem ťahať nič viac, vážený pane/.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Z Z,2022-02-03 19:33:58

Z obrazných vyjadrení, aby bol text zaujímavejší, vyvodzujete nezmyselné závery aby ste do toho nejako zamontovali svoje náboženské predstavy.
Pre evolúciu nie je nutný "systém" -> "poriadok" -> "dizajnér" -> Boh, ktorý by to musel riadiť, kontrolovať, vyberať len z tých možností, čo mu dovolíte a pod.
Ak má tiger smolu, že sa narodí biely, tak bude hladný, lebo bude viacej nápadný.
Taká mutácia môže dobre prežívať tak akurát v ZOO či iných chovoch.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

František K,2022-02-03 20:37:08

vážený Z Z, ukážte mi, prosím, moje "zamontované náboženské predstavy".
Moje "vyvodzovanie nezmyselných záverov na základe obrázkových vyjadrení" je zvláštne odvodzovanie Vami, a je skutočne zaujímavé ho sledovať. Naozaj ste tu za mňa predložili absolútne iný pohľad, ako som prezentoval. Nerozumiem, aký súvis má niečo ako pohľad na evolúciu, čoby systémový, nie náhodný proces s vkladaním, ako píšete, "náboženských predstáv". Skutočne je za potreby do diskusie vstúpiť takýmto spôsobom? Vysvetlite mi ešte, prosím, váš názor že "pre evolúciu nie je nutný systém".
Rád sa priučím. PS - ako ste dospeli k postupnosti "systém" -> "poriadok" -> "dizajnér"... " by ma nesmierne zaujímalo. Máte rovnaký názor, ak poviem ja, alebo ktokoľvek iný, že vo fyzike je poriadok? Asi áno. Takisto na matematiku... Typ niektorých ľudí to skrátka takto "vie" všakže. Želám vám veľa šťastia.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

František K,2022-02-03 20:50:14

ešte rád dodám, že "obrazové vyjadrenie, aby bol text zaujímavejší" ako píšete, je, ak neviete, reálny živočích, rovnako tak aj tie, ktoré som vymenoval. Nie je to fantastická ilustrácia umelca, ale salamandra škvrnitá https://sk.wikipedia.org/wiki/Salamandra_%C5%A1kvrnit%C3%A1
Ešte raz, prajem pekný večer.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Z Z,2022-02-03 21:22:42

"ako ste dospeli k postupnosti "systém" -> "poriadok" -> "dizajnér"... " by ma nesmierne zaujímalo."
Jednoducho. Je to typické šablónovité myslenie, že niečo nemôže existovať "len tak", že niečo zložitejšie musí "niekto riadiť" či "stvoriť", či už objekt alebo proces ako evolúciu. Aj keď sa hneď "nevybalí" "Boh", tak je ten úmysel zrejmý. Inak by ste sa predsa ohradili, že to nie je pravda, lebo ste ateista.

Písal som o "obraznom" vyjadrení, nie o "obrazovom".
Že je nezmyselné špekulovať, ako si tiger volí farbu z nejakej obmedzenej palety, keď si nič "nevolí" ale má buď šťastie alebo smolu s akou farbou a vzorom srsti sa narodí.
Podobne z vyjadrenia, "že nositeľ nejakej farby sa o niečo snaží" sa nedajú robiť ďalekosiahle závery, keďže sa nedá brať úplne doslova.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

František K,2022-02-03 21:39:58

argumentácia na tejto úrovni nemá konca. Ako chcete. Ak sa ale zamyslíte nad tým, o čom píšete, máte rozpor vo vlastných tvrdeniach. Napriek všetkému vám želám pekný večer :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz