V čele univerzity v pondělí skončila Danuše Nerudová (43). Funkční období nově zvoleného rektora Vojtěcha Adama (39), mělo začít právě v únoru. Adam ale rezignoval kvůli pochybnostem o některých jeho publikovaných článcích.

„Mendelova univerzita v Brně má větší váhu než akademická kariéra jednotlivce. Pevně věřím, že využiji pomyslně řečeno druhé šance a budu pokračovat v oblasti vědy, ve které jsem - neskromně říkám - přinesl řadu užitečného,“ uvedl Adam ve svém prohlášení. Jeho krok ocenila i dnes již bývalá rekorka Danuše Nerudová. „Nesmírně si jeho rozhodnutí vážím, protože vím, jak těžké pro něj bylo," uvedla.

Pochybnosti o zacházení s daty v některých článcích Adamova týmu se objevily už loni krátce po jeho zvolení rektorem. Vznikla expertní komise, která u šesti článků doporučila stažení z časopisů. U dalších tří článků komise doporučila stažení alespoň zvážit.

Absoloval ji i tam učil

Vysokoškolský zákon říká, že pokud škola neustavila některý ze svých samosprávných orgánů, přechází výkon působnosti na ministerstvo školství nebo na jinou veřejnou vysokou školu. Gazdík se rozhodl pověřit vedením Plagu, jenž univerzitu zná jako její absolvent a někdejší pedagog.

Akademický senát v pondělí zahájil proces výběru nového rektora. Zvolil členy volební komise, která připraví další kroky. Délku procesu odhadl předseda akademického senátu Jiří Skládanka zhruba na dva měsíce.

VIDEO: Exhumace těla zakladatele genetiky G. J. Mendela.

Video
Video se připravuje ...

Exhumace těla zakladatele genetiky G. J. Mendela. Masarykova univerzita