Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mendelovu univerzitu v Brně do zvolení nového rektora povede exministr Plaga

Mendelovu univerzitu v Brně povede do zvolení nového rektora náměstek ministra školství a dřívější ministr za ANO Robert Plaga. Pověřil jej současný ministr Petr Gazdík (STAN), oznámila dnes mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. V čele univerzity v pondělí skončila Danuše Nerudová. Dneškem mělo začít funkční období zvoleného rektora Vojtěcha Adama, jenž však rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích.

Vysokoškolský zákon říká, že pokud škola neustavila některý ze svých samosprávných orgánů, přechází výkon působnosti na ministerstvo školství nebo na jinou veřejnou vysokou školu. Gazdík se rozhodl pověřit vedením Plagu, jenž univerzitu zná jako její absolvent a někdejší pedagog.

Akademický senát v pondělí zahájil proces výběru nového rektora. Zvolil členy volební komise, která připraví další kroky. Délku procesu odhadl předseda akademického senátu Jiří Skládanka zhruba na dva měsíce. Zatím podle mluvčího univerzity Filipa Vrány zůstávají ve funkcích dosavadní prorektoři Nerudové.

Pochybnosti o zacházení s daty v některých článcích Adamova týmu se objevily loni krátce po jeho zvolení rektorem. Vznikla expertní komise, která u šesti článků doporučila stažení z časopisů. U dalších tří článků komise doporučila stažení alespoň zvážit.

Adam v uplynulých týdnech zdůrazňoval, že pochybení neměla vliv na hlavní výstupy článků a že se snaží vše uvést do pořádku. Rezignaci zprvu odmítal, v pondělí se rozhodl, že do čela univerzity nenastoupí, aby nepoškozoval její dobré jméno a nerozděloval akademickou obec. Nerudová mu poděkovala, měl by prý nyní dostat možnost očistit své jméno. Senátorům v pondělí řekla, že pokud by Adam nerezignoval, hrozila škole izolace, přišla by o zástupce v pracovních skupinách České konference rektorů i grantových agenturách.

Vojtěch Adam neustál kritiku a rezignoval na post rektora

Vojtěch Adam se nestane novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně. Uznávanému devětatřicetiletému chemikovi zlomila vaz kritika vědecké obce i končící rektorky Danuše Nerudové, kteří poukazovali na jeho etická pochybení při výzkumu. Adam dnes...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, školy, vysoké, personální, Brno, Robert Plaga, Mendelova univerzita v Brně, Vojtěch Adam, univerzita, Danuše Nerudová, Petr Gazdík, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká konference rektor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelovu univerzitu v Brně do zvolení nového rektora povede exministr Plaga  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.