Soubor Pavel Haas Quartet nahrál nové album a chystá se na zahraniční turné

foto Ilustrační foto - Soubor Pavel Haas Quartet

Praha - Soubor Pavel Haas Quartet nahrál loni v listopadu v pražském studiu Domovina nové album Brahmsových kvintetů a nyní se chystá na zahraniční turné. Album, které by mělo vyjít letos v květnu, bude obsahovat Smyčcový kvintet č. 2 G dur a Klavírní kvintet f moll Johannese Brahmse. Podobně jako v případě titulu s kvintety Antonína Dvořáka si Pavel Haas Quartet přizval speciální hosty – svého bývalého člena a violistu Pavla Nikla a klavíristu Borise Giltburga. ČTK o tom informoval Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon.

"V České republice zájemci soubor uslyší 2. února na koncertu v Brně, poté se vydá na turné po Evropě a Severní Americe," uvedl Drvota.

Pavel Haas Quartet zavítá do prestižních koncertních sálů v Gentu, Štýrském Hradci, Vídni, Hamburku, Norimberku, Berlíně, Amsterdamu či v Londýně a zúčastní se předních hudebních festivalů. V březnu kvarteto čeká sedm koncertů v Kanadě a USA.

Od loňského roku má soubor novou členku Luo-ša Fang, která vystřídala violistu Jiřího Kabáta. Uznávaná houslistka a violistka čínského původu, laureátka významných mezinárodních soutěží, bývá zvána k orchestrům jako sólistka, ale je i zkušenou komorní hráčkou. Vedle ní tvoří Pavel Haas Quartet violoncellista Peter Jarůšek, houslistka Veronika Jarůšková a houslista Marek Zwiebel.

Soubor byl založen v roce 2002 a nese jméno českého skladatele první poloviny 20. století Pavla Haase (1899-1944). Za 17 let působení na hudební scéně dosáhl pozice mezinárodní interpretační elity. Od roku 2004 získalo kvarteto řadu prestižních cen - mimo jiné vítězství v mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro nebo vítězství v mezinárodní soutěži smyčcových kvartetů Premio Paolo Borciani. V roce 2018 kvarteto pošesté obdrželo "Oscara klasické hudby" - ocenění britského hudebního měsíčníku Gramophone za nahrávku Kvintetů op. 81 a 97 Antonína Dvořáka. České album bodovalo v kategorii Komorní hudba.

Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil Pavel Haas Quartet mezi deset nejlepších smyčcových kvartet všech dob vedle takových jmen, jakými jsou Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet nebo Borodin Quartet. V říjnu 2019 vyšlo souboru zatím poslední album se Smyčcovými kvartety č. 2, 7 a 8 Dmitrije Šostakoviče.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď