Jan Podroužek
2. února 2022 • 04:50

Slavia řeší kádr na Evropu: přišla o jedno jméno, chybí odchovanci

Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může udělat maximálně tři změny. A ještě přichází o jedno místo na soupisce kvůli odchodu Jana Kuchty do Lokomotivu Moskva. Slavia – a taky Sparta – do dnešní půlnoci odesílají na UEFA soupisky pro jaro v Konferenční lize. Zatímco Letenští podobu svého kádru řešit nemusí, pro českého mistra kvůli chybějícím odchovancům starším 21 let to téma je.



V polovině února se rozběhnou všechny hlavní kontinentální klubové soutěže. Liga mistrů, Evropská i Konferenční ligy, v níž má Česko dva zástupce. Sparta proti Partizanu Bělehrad, Slavia proti Fenerbahce Istanbul. Nejdřív je ale potřeba splnit nutnou administrativu. V případě Sparty nejde vůbec o nic, pro Slavii jde ovšem o zásadní záležitost – musí řešit podobu soupisky pro evropské poháry.

Český mistr má totiž dlouhodobě ve svém kádru nedostatek klubových odchovanců starších 21 let. UEFA od každého účastníka vyžaduje alespoň čtyři. Jsou-li jen tři, zůstává z celkových 25 míst na soupisce „za trest“ jedno volné. Pokud jsou dva, dvě volná místa. A když je jenom jeden, což byl případ Slavie z loňského léta, smí klub zapsat pouze 22 jmen, z nichž alespoň dva vždy musí být brankáři.

Jenže teď v lednu opustil „sešívané“ i poslední vlastní odchovanec starší 21 let, Jan Kuchta, vedení tak muselo zúžit evropský kádr o dalšího hráče.

Zároveň UEFA povoluje účastníkům udělat oproti podzimní podobě soupisky pouze tři změny. Slavia přivedla do kádru během ledna především Yiru Sora a Maksyma Talovierova, zároveň mimo evropský kádr stojí Jakub Hromada, David Hovorka, Lukáš Provod a Mads Emil Madsen.

Kdyby slávisté škrtli „jen“ tři hráče, směli by kvůli odchodu Kuchty doplnit pouze dva, aby se vešli do svého nového limitu 21 jmen. Kádr ale opustí kromě odcházejících Ubonga Ekpaie, Nicolae Stancia a právě Kuchty ještě jedno jméno – Ladislav Takács, jenž je taky jednou nohou pryč, po reoperaci čistění menisku řeší přesun za Ekpaiem do Baníku Ostrava.

To českému mistrovi vytvořilo prostor pro tři nová jména – těmi by podle informací deníku Sport měli být Yira Sor, Mads Emil Madsen a Maksym Talovierov.

Mimo by tak měli zůstat David Hovorka, Jakub Hromada a taky Lukáš Provod, jenž by sice patřil mezi vyvolené, jenže kvůli jeho trvající rekonvalescenci s ním realizační tým nemůže na sto procent počítat pro dvojzápas s Fenerbahce. Kdyby Slavia postoupila, musí se bez Provoda ve zbytku soutěže zkrátka obejít.

Na evropské soupisce prozatím zůstává Jan Bořil, který od říjnového derby nehrál soutěžní zápas kvůli vážnému zranění kolene. Hrozil mu dokonce konec kariéry. Po prodělané operaci v Německu se ale podle slov kouče Jindřicha Trpišovského odhaduje, že by se v horizontu zhruba půl roku mohl připojit zpět k týmovému tréninku.

Každý klub nad rámec registrace na listu A může využít každého hráče mladšího 21 let, který je v klubu alespoň dva roky. Ti se zapíšou na takzvaný list B, to na podzim platilo třeba pro brankáře Jana Sirotníka a Christiana Fülopa, obránce Kryštofa Obadala nebo taky pro záložníka Daniela Samka.

Stejnou výhodu by mohla Slavia uplatnit v případě Denise Alijagiče, Denise Višinského a Filipa Prebsla, všechny ale pouští do Slovanu Liberec. U jediného Prebsla se přesun dokončí teprve v případě, až bude jasné, za jak dlouho dokončí léčbu natažených vazů v kotníku.

Soupiska Slavie pro jaro v Konferenční lize

(velkými písmeny pravděpodobné změny oproti podzimu)

Brankáři: Aleš Mandous, Ondřej Kolář

Obránci: Taras Kačaraba, Aiham Ousou, Oscar Dorley, Alexander Bah, Ondřej Kúdela, Jan Bořil, MAKSYM TALOVIEROV

Záložníci: Lukáš Masopust , Tomáš Holeš, Srdjan Plavšič, Petr Ševčík, Ibrahim Traoré, Ondřej Lingr, Peter Olayinka, MADS EMIL MADSEN, YIRA SOR

Útočníci: Ivan Schranz, Stanislav Tecl , Michael Krmenčík

Vyřazení: Nicolae Stanciu (řeší přestup do Wu-chan Three Towns), Jan Kuchta (přestup do Lokomotivu Moskva), Ubong Ekpai (hostování v Baníku Ostrava), Ladislav Takács (rekonvalescence, řeší odchod do Baníku Ostrava)

Další hráči mimo soupisku: Lukáš Provod, David Hovorka, Jakub Hromada

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Trpišovský: Stanciu byl nejlepší hráč ligy. Možná přijde jeden útočník
Video se připravuje ...

Dloubák: Sparta a přestupy? Spíš posily z vlastních zdrojů. Co titul? A jde o poslední Hložkovu sezonu?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud