hledat

Tags:

Na Sklizni2021 zazářil James Cole, ale blýskla se i hromada dalších jmen z Čech, Slovenska, Jamajky nebo UK

Sdílej

Na desce „Sklizeň/Harvest 2021“ se podařilo propojit tak různorodá jména jako James Cole, Horace Andy, Mr.Lex nebo velkou část české reggae scény. Nabité dvojalbum vyšlo nenápadně koncem loňského roku a najdete na něm tracky od artists z Česka, Slovenska, Jamajky, Francie a UK.

Žánrovým Andělem oceněná „Sklizeň 2011“ před deseti lety provětrala český reggae a dancehall rybníček. Na instrumentálkách (v reggae culture tzv. “riddimech”) od produkce Coco Jammin jste tehdy mohli slyšet aktuální jména kolem Cocomana, ale i první mezinárodní spolupráce – každý artist měl na desce pár singlů. Sklizeň byla ale od začátku víc než jen producentská kompilace. Tvrdé jádro tvořila víceméně stabilní parta, která začala spolupracovat a potkávat se na stagi. Jména jako Dr.Kary, MessenJah, Mic-Key Dreadalist (Urban Robot) nebo třeba Colectiv může společně vídat na akcích i ve studiu dodnes.

 

Hudební síť se postupně rozšiřovala, ať už směrem k novým talentům u nás nebo daleko za hranice. Jamajka, UK, Afrika, Francie,… Mezinárodní kontakty do projektu přinesl taky Selector Boldrik, top sběratel exkluzivních dubplates a letitý hudební spolupracovník Cocomana. Na dalších Sklizních jste tak mohli najít třeba Spice, Ward 21, Sai Sai nebo jamajského veterána Strangera Cola. Zároveň z projektu vzešla spousta lokálních singlů, které se staly klasikou – Tak už to bal, Terorista, Hop Hop nebo Za Obzorem.

Letošní Sklizeň/Harvest 2021 vyšla jako dvojdeska, kde najdete lokální a mezinárodní stranu. Na České a Slovenské části najdete velkou část místní reggae scény od Cocomana, Dr.Karyho a MessenJaha, přes Pokymana (MCho slovenských Medial Banana) nebo Pull up unity, až po nová jména jako Dorsey, EllyZ nebo Sis Elo. Zároveň vás možná překvapí sloky od Jamese Cola, Emsy nebo Zveriny. Mezinárodní strana tentokrát přinesla jamajské legendy jako Horace Andy nebo Mr.Lex, spoustu spojení na Francii – Dadoo, Jo Corbeau nebo Gari Greu z Massilia Sound System, zazní taky hlas Sista Carmen – vokalistky mezinárodního bandu United Flavour nebo Deadly Hunta z UK.

Z více než padesáti jmen na Sklizni se těžko vybírá, desku si ale můžete poslechnout sami. Ať už v digitální distribuci, na YouTube Coco Jammin nebo na fyzických CD. Na YouTube najdete taky kompletní mixtape, kde máte všechny tracky připravené v hodinovém balíčku. Dejte si tenhle nabitý showcase a najděte svoje favority. Reggae a dancehall produkce ze střední Evropy míří zase o kus dál do světa.

Křest desky proběhne 26.2.2022 v pražském Crossu a na pódiu potkáte víc než dvacet vystupujících. Velkou část MCs z lokální strany doplní francouzský veterán Jo Corbeau, který je i patronem desky.

CD si můžeš objednat zde.

Tagy: