Město řeší nárůst nákladů na elektrickou energii

2/2 2022

Společnost Lumius s. r. o. dne 11. ledna 2022 oznámila operátorovi trhu pozbytí možnosti dodávat elektřinu.

Město řeší nárůst nákladů na elektrickou energii

Ilustrační foto. Autor: MMO

Ukončení dodávek ze strany této společnosti, která byla významným dodavatelem elektřiny pro magistrát a některé městské obvody, postihlo i 25 městských organizací (z celkového počtu 155). Od 12. ledna 2022 byly těmto institucím zahájeny dodávky elektřiny dodavatelem poslední instance.

Okamžitě byly zahájeny kroky k řešení situace. „V průběhu minulého týdne proběhlo jednací řízení bez uveřejnění směřující k získání spolehlivého náhradního dodavatele pro přechodné období do 30. června 2022. Neobdrželi jsme ale žádnou přijatelnou nabídku a uvedené zadávací řízení muselo být zrušeno. Urychleně je proto připravováno vyhlášení nového zadávacího řízení, tentokrát na období až do konce roku 2023, jehož vypsání předpokládáme 15. února. Očekáváme, že o něj již bude, s ohledem na délku období, větší zájem,“ doplnil Radim Babinec, náměstek primátora.

Nárůst nákladů na elektřinu bude v řádu desítek miliónů korun v závislosti na tom, kdy a za jakých podmínek se podaří vysoutěžit nového dodavatele. Město je připraveno tyto zvýšené náklady pokrýt ze své rozpočtové rezervy s tím, že samozřejmě počítá i s přijetím úsporných opatření na straně dotčených organizací.