PREVIEW: Čína má dvě konkurenceschopné lajny, ale...

Foto: Instagram Kunlun Red Star

2. února 2022, 12:39

Marek Hedbávný

Čína měla velkolepé plány, jak využít pořádání olympiády k hokejovému vývoji ve své zemi: ať už šlo o vytvoření vlastního týmu v KHL nebo o nové tréninkové programy, z nichž jeden se v sezoně 2019/2020 týkal zapojení týmu China Golden Dragon do české 2. ligy.

Jenže...

Všechny plány zůstaly na půli své cesty. Kunlun je v KHL jasně poslední a China Golden Dragon ve zmíněné druholigové sezoně schytával od amatérů jeden debakl za druhým...

Zájem o hokej v Číně měly vyvolat také hvězdy v čele se Sidneym Crosbym, Alexandrem Ovečkinem nebo Connorem McDavidem, jenže i absence hokejistů z NHL nehraje čínskému hokeji do karet. 

Jo, možná jsou Číňané z krátkodobého hlediska rádi, že jejich očekávané prohry v základní skupině nebudou 0:20, ale třeba jen 1:6, přesto...

Z dlouhodobé perspektivy jde o promarněnou příležitost. Vlastně pro celý hokej jako takový.

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 12. místo

Osobnost týmu – Brandon Yip

V šestatřiceti letech je nejstarším hokejistou na čínské soupisce – a pro většinu čtenářů také nejznámější. Yip hrál v letech 2009 až 2014 v NHL, třeba za Colorado a Nashville. Ve své nováčkovské sezoně se blýskl 23 body ve 38 zápasech! Jinak šlo ale především o defenzivního útočníka, který vnášel do hry pořádný rozruch. Yip má předky právě z Číny a nyní povede její reprezentaci z pozice kapitána.

Foto: Instagram Kunlun Red Star

Pohled hokej.cz

Brankáři (7/15): Číňanům půjde hlavně o to, aby si na domácí olympiádě neutrhli ostudu. Hodně odvislé to bude od výkonů Jeremyho Smitha. Jasně, v Kunlunu má špatné statistiky (úspěšnost zákroků pod 90 % a průměr inkasovaných branek nad 4,00), ale... Všechno je pochopitelně odvislé od celé defenzivy Rudé hvězdy. V jiném týmu by Smithova čísla jistě vypadala daleko lépe. Ostatně, za sebou má hodně zajímavou kariéru, dokonce to dotáhl až do NHL. Na brankářském postu tedy mohou být Číňané konkurenceschopní.

Obránci (3/15): Severoameričany na čínské soupisce čeká v Pekingu pořádná šichta. Jejich ice time se bude muset pohybovat v závratných výšinách, jinak to pro pořadatelskou zemi skončí fiaskem. Jasným lídrem je někdejší bek Detroitu Ryan Sproul, který ve 48 zápasech v KHL nasbíral hned 24 bodů. Je to bek, kterého by v nominaci neopomenuli ani ostatní účastníci her. Hodně se bude mluvit o Jakeu Cheliosovi, synovi legendárního obránce Chrise Cheliose. Na rozdíl od otce měla jeho kariéra v NHL jepičí život – po pěti zápasech za Detroit už další šance nepřišla. Chelios je hodně spolehlivý při bránění, o čemž svědčí třeba jeho statistika +/-, v níž je letos pouze na -7 bodech. Vzhledem k tomu, že hraje za suverénně poslední tým v soutěži, jde vlastně o skvělé číslo. Ještě lépe je na tom v tomhle ohledu Zach Yuen, který se dokonce drží na nule. Čtvrtou zámořskou posilou je Jason Fram, se čtrnácti body druhý nejproduktivnější bek Kunlunu. Na olympiádě si zahraje i 21letý Ty Schultz, který prošel juniorskou WHL. Další jméno, které nezní zrovna čínsky, je Denis Osipov. Rodák z Moskvy vyhrál Gagarinův pohár s Magnitogorskem, ve 34 letech už je ale hodně za zenitem své kariéry, o čemž mimo jiné svědčí, že ročník započal v Rumunsku. Zbytek obrany tvoří Číňané, z nichž největší prostor by měl – stejně jako je tomu v KHL – dostat Žuej-nan Jen.

Útočníci (2/15): Vzhledem k tomu, že na olympiádě nestartují hráči z NHL, nakonec ve srovnání s ostatními nebudou první dva čínské útoky až tak špatné. O kvalitách Coryho Kanea a Ethana Wereka čeští fanoušci dobře vědí. Nejvíc se čeká od Spencera Fooa, který má zkušenosti z NHL a aktuálně je lídrem bodování Kunlunu: 33 bodů ze 48 zápasů je opravdu slušné číslo. V čínské reprezentaci se potká se svým mladším bratrem Parkerem Fooem. O pozici nejlepšího střelce Kunlunu se se Spencerem Fooem dělí Tyler Wong, i on má za sebou solidní roky v zámoří. Nejporozuhodnější kariéru prožil kapitán Brandon Yip – v jeho případě nešlo v NHL pouze o epizodku. Už pátým rokem v Číně působí kanadský rodák Luke Lockhart. To je dohromady sedm jmen, které utvoří poměrně konkurenceschopný základ útoku. Otázkou bude, co předvedou ostatní – tedy rodilí Číňané. Za zmínku stojí snad jen Žu-ti Jing, Ce-Šeng Čang a Peter Zhong. V KHL ovšem nedostávají v podstatě žádný prostor – a najednou mají hrát na olympiádě proti Američanům, Kanaďanům a Němcům... Trenéru Ivanu Zannatovi asi nezbyde nic jiného než odehrát celý turnaj na tři pětky. 

Ostatní (5/10): Čínu, stejně jako ostatní, čekají tři těžké zápasy ve čtyřech dnech. Vzhledem k tomu, že se dá čekat, že první dvě formace budou hodně přetěžované, jim asi budou rychle docházet síly. Domácí atmosféra a odhodlání největších outsiderů asi trochu pomohou, zázraky se ale čekat nedají... 

CELKEM: 17/55.

Soupiska

Brankáři:
Pcheng-fej Chan, Paris O'Brien, Jeremy Smith (všichni Kunlun, KHL).

Obránci:
C'-meng Čchen, Pcheng-fej Čang, Jake Chelios, Jason Fram, Denis Osipov, Ty Schultz, Ryan Sproul, Zach Yuen, Žuej-nan Jen (všichni Kunlun, KHL).

Útočníci:
Ce-sen Čang, Parker Foo, Spencer Foo, Ťia-ning Kuo, Cory Kane, Žu-ti Jing, Luke Lockhart, Sü-tung Siang, Juncheng Yan, Ethan Werek, Tyler Wong, Brandon Yip, Peter Zhong (všichni Kunlun, KHL).

Foto: Instagram Kunlun Red Star

Koho sledovat? Ethan Werek
V Česku strávil jen půl roku, stihl si však udělat parádní jméno: výraznou měrou se v sezoně 2018/2019 podepsal pod třinecký titul. Od té doby, už třetím rokem, hraje v Kunlunu. Zatímco loni ovládl jeho týmovou produktivitu, letos tolik výrazný není. V jaké formě bude pod pěti kruhy?

Tajný trumf – Ce-sen Čang
Ce-sen Čang je zřejmě nejlepším hokejistou z výběru, který se skutečně narodil v Číně. Na šampionátech nižších divizí vždy patřil k nejproduktivnějším hráčům a jako jeden ze tří čínských hráčů dostává aspoň nějaký prostor i v Kunlunu. Ale aby nedošlo k mýlce, žádná velká sláva to stejně není: Čang v devatenácti duelech nebodoval a moc produktivní nebyl ani v předešlých sezonách o patro níž ve VHL.

Talent – Parker Foo
Mladšího bratra Spencera Fooa kdysi v pátém kole draftovalo Chicago, následně strávil tři roky v univerzitní NCAA – avšak bez výraznějších úspěchů. V Evropě by každopádně mohl prorazit, ve 23 letech má stále potenciál se zlepšovat. V Kunlunu je se sedmnácti body ze 35 zápasů čtvrtým nejproduktivnějším útočníkem.

Citelná absence – Cliff Pu 
Většinu čínského výběru pro domácí olympiádu musí tvořit naturalizovaní cizinci – řada z nich má nicméně skutečně asijské kořeny a čínské předky. Jedním takovým měl být i Cliff Pu, který před sezonou podepsal smlouvu s Vídní, nakonec ji ale kvůli vidině olympiády rozvázal a přesunul se do Kunlunu. V čínské nominaci ovšem chybí. Spekuluje se, že se do výběru nevešel, protože Čína chtěla mít na soupisce víc svých rodáků. Oficiální důvod ale není znám. 

Trenér – Ivano Zanatta a Clayton Beddoes
Jako hokejista byl Ivano Zanatta opravdu slušný, reprezentoval třeba Itálii na olympiádě. Jeho trenérská kariéra je však přece jen pozoruhodnější: spoustu let strávil v Luganu, trénoval také bohatý Petrohrad a jako asistent dovedl Lva Praha do finále KHL.  

Foto: khl.ru

Předchozí umístění na ZOH
1998 – nekvalifikovali se
2002 – nekvalifikovali se
2006 – nekvalifikovali se
2010 – nekvalifikovali se
2014 – nekvalifikovali se
2018 – nekvalifikovali se

Program v základní skupině
10. února – Čína vs. USA
12. února – Čína vs. Německo
13. února – Čína vs. Kanada

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz