Firmy se přetahují o pracovníky, lidem dávají víc peněz, aby nešli jinam

  12:42
Firmy ve Zlínském kraji zvedají mzdy svým zaměstnancům, někde výrazně více než před rokem. Mají strach, aby jim lidé neodešli jinam. Například největší zaměstnavatel v kraji, otrokovická pneumatikárna Continental Barum, letos bude zvedat mzdy o sedm procent.

Výroba v otrokovické pneumatikárně Continental Barum. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Firma, která zaměstnává přes pět tisíc lidí, s tímto výsledkem uzavřela dodatek ke kolektivní smlouvě. V Continental Barum jednali o vyšších mzdách pro zaměstnance od podzimu. Nárůst se promítne do tarifní i prémiové části mzdy, včetně individuálních prémií a navýšení všech příplatků, například za práci na odpolední a noční směně nebo o víkendech.

„Navýšení zaznamenají zaměstnanci také v benefitním programu zaměstnanecké cafeterie. Roční částka, kterou zaměstnavatel každému zaměstnanci na jeho účet poukazuje, se v roce 2022 zvýší o 25 procent a vyšší bude i motivační bonus za nulovou absenci,“ přiblížila mluvčí Continental Barum Regina Feiferlíková.

Loni dostali dělníci v Barumu přidáno 2,5 procenta a technickohospodářské profese 1,5 procenta. Průměrná mzda dělnických profesí tam byla 46 tisíc korun.

Ve zlínské strojírenské firmě Tajmac ZPS se vyjednávání s odbory také protáhla do letoška. Dohodli se na dvoukolovém navýšení: první platí od ledna, druhé bude od července.

„Souhrnně půjde o růst o necelých 10 procent. Dáváme to ale lidem fixní částkou, nikoliv procenty. Podporuje to více nižší mzdy a méně vyšší mzdy,“ nastínil finanční ředitel Tajmacu Jan Kurinec.

Přidávat v nejisté době? Podniky řeší dilema

Loni ve firmě řešili přidávání individuálně, nikoliv plošně. Teď je situaci jiná. „Menší firmy se nám snaží zaměstnance přetahovat, čemuž musíme čelit. Současně jsme ale pod tlakem z hlediska cen při exportu, abychom byli i nadále konkurenceschopní. Ocitáme se tak v kleštích,“ upozornil Kurinec.

Podobné dilema řeší i další firmy, které se snaží letos přidávat více než loni, i když situace není jednoduchá. Rostou ceny energií i materiálů, jichž navíc bývá nedostatek. Stejně tak náhradních dílů. Do toho musejí podniky investovat a inovovat, aby držely krok s konkurencí.

„Firmy trpí absolutním nedostatkem zaměstnanců s žádanou kvalifikací i zaměstnanců vůbec,“ zdůraznil předseda Krajské hospodářské komory Zlínského kraje Robert Zatloukal.

Bystřický výrobce nábytku Ton není výjimkou. Kolektivní smlouvu tam uzavřeli loni na čtyři roky s tím, že navýšení mezd bude o sedm procent.

„Předpokládáme však, že růst bude v tomto roce vyšší a bude se pohybovat v průměru okolo 10 procent,“ upřesnila mluvčí Tonu Lenka Sršňová.

Nejsou lidi, vše komplikuje vysoká nemocnost

Výroba v Tonu jede naplno, ovšem brzdí ji právě nedostatek pracovníků. „Nedaří se nám obsazovat volná pracovní místa na dělnických pozicích tak rychle, jak bychom potřebovali. Je to způsobeno vyšší nemocností, která je spojená také s koronavirem a nedostatkem pracovníků na pracovním trhu,“ doplnila Sršňová.

Na potíže s nedostatkem lidí si stěžují také ve Slováckých strojírnách v Uherském Brodě, kde kolektivní smlouvu uzavřenou nemají, přesto tam už zaměstnanci dostali přidáno.

„V osobním ohodnocení dostali od začátku roku 500, nebo 700 korun. Na tom, jestli bude nějaké další navýšení mezd, se domluvíme v březnu,“ řekl ředitel Slováckých strojíren Jiří Rosenfeld.

Vsetínský výrobce stínící techniky Climax, kde pracuje téměř 600 lidí, se už také dohodl na tom, že bude přidávat více než loni. A to o sedm až deset procent, podle pozice zaměstnance.

„Kolektivní smlouvu nemáme, ale mzdové výměry na rok 2022 byly již všem zaměstnancům předloženy. Zvýšení mezd pro letošní rok výrazně přesahuje loňskou inflaci,“ poznamenal ředitel Climaxu David Žabčík.

Zakázek je hodně, ale chybí materiál

Firma má zakázek hodně, ale brzdí ji nedostatek čipů, které používá do motorů a ovládacích komponentů.

„Z tohoto důvodu máme velké množství zakázek pouze ve stavu ‚připraveno k výrobě‘ a termín dodání jsme schopni stanovit až po dodání všech komponentů. Jsme ale optimisté,“ nastínil Žabčík.

Ve zlínské Kovárně Viva se tento týden dohodli na tom, že se mzda u všech zaměstnanců navýší od začátku února o 800 korun měsíčně, přičemž loni to bylo o 500 korun.

„Předpokládaná výše odměny za podíl na hospodářském výsledku se navýší na 10 tisíc korun v každém pololetí 2022. Když se firmě bude dařit, vedení rádo vyplatí více, protože se na dobrém výsledku podílíme společně,“ sdělil ředitel Kovárny Viva František Červenka.

Rožnovský výrobce polovodičů a integrovaných obvodů On Semiconductor, kde pracuje přes 1 700 lidí, bude přidávat od dubna. A také více než loni. „Důvodem je rychlejší růst mezd na trhu práce, z něhož při přípravě rozpočtu vycházíme,“ nastínila mluvčí firmy Lenka Střálková.

Autor: