WMCE v únoru 2022: Vítězí opět Italové

WMCE v únoru 2022: Vítězí opět Italové
2. února 2022 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Únorové pořadí hitparády World Music Charts Europe přineslo opět velkou nadílku nahrávek ze Středomoří. Tradičně úspěšní interpreti z jižní Itálie obsadili tentokrát rovnou čtyři místa v první dvacítce. Mezi nejlepšími alby světa zůstává i druhé sólové CD zpěvačky a violoncellistky Doroty Barové.

Na první místo v únorové hitparádě WMCE postupuje společná nahrávka italského houslisty a zpěváka Maura Duranteho a britského kytaristy a producenta Justina Adamse, známého jinak ze spolupráce s Robertem Plantem. Jejich album se jmenuje Still Moving. Duranteho někdejší kolegyně z kapely Canzoniere Grecanico Salentino Maria Mazzotta, klesá po dvou měsících z prvního místa na šesté se společným albem s francouzskou skupinou Pulcinella Grifone. Druhé místo obsadil výběr písní z jižní Itálie A Sud di Bella Ciao a nováčkem na 13. místě je italská zpěvačka Maria Moramarco s albem duchovních písní Stella Ariente.

Jižní Evropa však má v žebříčku zastoupení i na dalších pozicích. Na sedmém místě debutuje skupiny Alenti z Řecka s albem Jasmine, na 16. místě je mezinárodní španělská skupina Ogún Afrobeat s albem Unite a v žebříčku stále figuruje také kyperské trio Monsieur Doumani s albem Pissourin, tentokrát na 19. místě.

Ze sedmého místa na čtvrté postupuje ambiciózní projekt íránského skladatele Ehsana Matooriho Voices And Bridges, věnované perské poezii a její konfrontaci s verší dalších básníků z celého světa. Naopak velmi osobně laděnou instrumentální hudbu nabízí na svém albu Göç turecký skladatel a hudebník Cihan Türkoğlu.

Top 20: www.wmce.de

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!