Celebrity

28. března 2024 10:00

David Laštovka

Bohumil Hrabal zemřel po skoku z okna. Vzhlížel ke spisovateli, jenž spáchal sebevraždu

Jiří Menzel vzpomíná na Bohumila Hrabala

Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Skřivánci na niti, Obsluhoval jsem anglického krále. To je jen stručný výčet věhlasných filmů, které podle předlohy knih Bohumila Hrabala natočil režisér Jiří Menzel. Světoznámý, ale zato svérázný spisovatel, velký milovník koček a piva, svůj život ukončil v roce 1997 sebevraždou.

Bohumil Hrabal byl poslední tři měsíce hospitalizován kvůli pohmožděným zádům v nemocnici na Bulovce. 3. února 1997 jeho život vyhasl po pádu z okna pátého patra nemocničního pokoje, v němž byl úplně sám. Přestože se objevily informace o tom, že se jednalo o neštěstí a Hrabal vypadl, když krmil ptáky na římse, což míval ve zvyku, případ byl policií uzavřen jako sebevražda. O této verzi je přesvědčen i profesor Pavel Dungl, přednosta ortopedické kliniky, kde slavný spisovatel ležel. „Ráno jsem k němu přišel a ptám se: ‚Jak jsi se vyspal?‘ Jen zabručel: ‚Vyspal, vyspal...‘ A pak řekl: ‚Dneska na mě Hlaváček mává.‘ Cože?! ‚Hlaváček na mě mává ze hřbitova,‘ zopakoval. Z okna jeho pokoje bylo vidět až na libeňský hřbitov, kde byl jeho kamarád, básník a malíř Karel Hlaváček pochován,“ popsal osudné okamžiky profesor Dungl v rozhovoru pro časopis Reflex.

Mohlo by vás zajímat: Zemřel otec Vojty Dyka. Co je spojovalo a proč měli jiná příjmení?

Hrabal vzhlížel ke spisovateli, který se oběsil

V tu chvíli neměl dobrý pocit a obával se, že se něco zlého může přihodit. Musel však odjet na poradu. Se spisovatelem se rozloučil se slovy, že si o tom promluví, až se vrátí. „Poradu jsem měl vždycky mezi desátou a půl jednou a tentokrát jsem spěchal. Znáte to, člověk má někdy takové neurčité tušení. A když jsem přijížděl ke klinice, tak se najednou ozvala rána a tři metry ode mě spadlo tělo. Leželo tváří k zemi, ruce vzpaženy. A já jenom viděl ty bílé nátepníčky, které dostal od své ženy, než umřela. Vyskočil jsem z auta a utíkal k němu. Vzali jsme ho na nosítka, přenesli dovnitř, ale všechny oživovací pokusy byly marné. Na místě byl mrtvý. Víte, co mě nejvíce zarazilo? Nikdy bych nevěřil, že je v tom fyzickém stavu, v jakém byl, byl schopen vylézt na okno. On si vystavěl stupínek a schůdky z knížek, které tu měl, a po nich vylezl na parapet,“ vyprávěl lékař.

Mohlo vám uniknout: Nebývalý zájem o chatu Bohumila Hrabala: Stovky lidí viděly unikátní nábytek i knihovnu

Hrabalův dobrovolný odchod z pozemského světa pro něj ale nebyl překvapením. „Několikrát napsal ‚páté patro, volný pád‘. To byla jeho jistá utkvělá idea, že z pátého patra se nejlépe končí život odvážného muže. A jeho pokoj byl na pátém patře, to byl velmi spokojen. A když jsme malovali a museli ho dát do sedmého patra, kde byl chviličku, tak jsem za ním přišel a říkám: ‚Tak co, je to stejný pokoj, jako byl?‘ Odpověděl: ‚Dunglíčku, je to strašně vysoko, dej mě zpátky na pátý patro.‘ To jsem viděl, že trvá a lpí na tom pátém patře,“ uvedl profesor Pavel Dungl v pořadu z Metropole.

Hrabalovi prý velmi imponoval ruský spisovatel Sergej Alexandrovič Jesenin, který spáchal sebevraždu v pouhých třiceti letech. „Vždycky říkal: ‚Jesenin, to byl gigant. Všechno, co považoval za nutné, napsal, a také všechno rozházel, rodinné jmění propil a pak přijel na svůj statek a oběsil se. To byl konec důstojný velkého literáta.‘ Každý, kdo se dokázal takhle sám rozhodnout, byl pro něj velký člověk. Takže pokud se i on pro sebevraždu rozhodl, byl to naprosto uvážený čin,“ uzavřel lékař.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.