Město Ostrava hledá nového dodavatele elektřiny, pomoc potřebují desítky organizací

3. únor 2022 06:20

Krach dodavatele energií Lumius dostal do problémů i ostravský magistrát. Celkem 25 městských organizací totiž muselo přejít k takzvanému dodavateli poslední instance, u kterého jsou ceny mnohonásobě vyšší. Městu se tak provoz nemocnice, divadel, domovů seniorů a dalších zařízení prodraží řádově o desítky milionů korun. Urychleně proto hledá nového dodavatele.

„Pokud se budeme odvíjet od aktuálních cen na energetických burzách, dopad v rámci jednoho roku na těch 25 dotčených městských organizací by mohl být v řádu 50 až 60 milionů korun,“ počítá náměstek primátora Radim Babinec (ANO), o kolik se městu prodraží elektřina.

Čtěte také

Na některé městské organizace je dopad velmi citelný. Jde třeba o Ostravské komunikace, které ve městě kromě cest provozují i veřejné osvětlení. „V lednu jsme běžně platili asi dva miliony korun, po krachu je to u dodavatele poslední instance kolem deseti milionů,“ vysvětluje Josef Babka (KSČM), předseda dozorčí rady a opoziční zastupitel, o kolik se zvýší náklady pod takzvaným dodavatelem poslední instance.

Třeba Národní divadlo moravskoslezské se snažilo nového dodavatele najít po vlastní linii. „V režimu dodavatele poslední instance jsme byli krátce. Dojednali jsme si lehce sníženou cenu, ale pořád se to pohybuje v zhruba pěti až šestinásobku toho, co jsme platili dříve, takže nějaký velký rozdíl v tom není,“ říká mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Město v těchto dnech urychleně připravuje výběrové řízení pro nového dodavatele energií. „Rozhodli jsme se urychlit vypsání velké veřejné zakázky neboli otevřeného řízení, do kterého už se mohou přihlásit skutečně všichni, a to na období do konce roku 2023,“ dodává Radim Babinec.

Dodal, že úlevou pro město by byla i úsporná opatření v některých organizacích. Třeba městská nemocnice kvůli péči o pacienty anebo domovy seniorů na to ale nemůžou přistoupit.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související