Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sáblíková i Novák truchlí. Zemřel rychlobruslař a olympionik Jiří Kyncl, bylo mu 59 let

Sportovní svět obletěla smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřel bývalý rychlobruslař Jiří Kyncl, historicky nejlepší mužský reprezentant, který na olympijských hrách v Calgary v roce 1988 obsadil 16. místo na trati 10 tisíc metrů.

Bývalý dlouholetý reprezentant Jiří Kyncl, mnohonásobný mistr Československa, byl bezesporu rychlobruslař s velkým sportovním srdcem a osobnost českého rychlobruslení, účastník ZOH v Calgary 1988 a ZOH 1992 v Albertville. Především na ZOH v Calgary upoutal svým výkonem, když v závodě na trati 10 tisíc metrů skončil na 16. místě. Jiří Kyncl svými výkony podržel naše rychlobruslení v povědomí české sportovní veřejnosti a ve své době se stal synonymen českého rychlobruslení v zahraničí, zejména v Nizozemí. 

Rodák z Poličky na Vysočině Kyncl rychlobruslařsky vyrůstal na přírodní dráze ve Svratce, kde před 35 lety zajel dodnes platný národní rekord na desítce časem 16:11,50. Po OH v Calgary reprezentoval Kyncl ještě na hrách v Albertville 1992. Od té doby nemělo české rychlobruslení v mužské kategorii pod pěti kruhy žádného zástupce. Od roku 1994 absolvoval pouze závody v Česku, naposledy startoval v roce 2001 na českém šampionátu.

Vlastně jedeme na pivko, vzpomíná Petr Novák 

Na Jiřího Kyncla vzpomíná nejen rodačka z Vysočiny Martina Sáblíková. Vzpomínku připojuje také trenér Sáblíkové Petr Novák, který Kyncla také vedl. „Jirka byl velký dříč. Když nás z letní přípravy ve Svratce volali na schůzi reprezentantů do Prahy, jezdili jsme tam i zpět na kole. Také v rámci přípravy. Abychom měli cestou zpět na Vysočinu před kopci motiv, říkali jsme si žertem, že vlastně jedeme na pivko...," vzpomínal před časem Petr Novák.

Jiří Kyncl pocházel ze Svratouchu na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje, později se usadil s rodinou v sousední Svratce. Po skončení rychlobruslařské kariéry závodil v kategorii masters v cyklistice za klub CK MTB Maraton Hlinsko a v běžeckém lyžování. V občanském životě pracoval v podniku Mars Svratka, podnikal s cyklistickým zbožím a působil jako obchodní zástupce.

Poslední rozloučení 

Poslední rozloučení s Kynclem se uskuteční v pátek 4. února ve 14 hodin na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český svaz rychlobruslení | Zdroj Český svaz rychlobruslení, ČTK, idnes.cz, wikipedia

Štítky Jiří Kyncl, rychlobruslení, úmrtí, Martina Sáblíková, rychlobruslař, Petr Novák, Calgary, olympijské hry, Kraj Vysočina, Svratka, Albertville

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sáblíková i Novák truchlí. Zemřel rychlobruslař a olympionik Jiří Kyncl, bylo mu 59 let | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.