metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 22 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

PORFIX nabírá lidi, v roce 2023 spustí výrobu nových tvárnic

  14:27
Praha 3. února 2022 (PROTEXT) - Skupina PORFIX, která ve svých závodech v České a Slovenské republice vyrábí komplexní stavební systém z pórobetonu, roste. Původně slovenský výrobce se sídlem v Zemianskych Kostoľanoch vstoupil na český trh v roce 2006, když koupil výrobní závod v Trutnově. O 10 let později realizoval akvizici výrobního závodu v Ostravě. Aktuálně obsluhuje český i slovenský trh a tržby skupiny dosahují téměř 75 mil. EUR ročně. V roce 2023 hodlá spustit novou výrobní linku. Portfolio produktů tak doplní o vápenopískové tvárnice. Pro stavebníky jsou zajímavé především hlukově-izolačními vlastnostmi.

Výrobní linka na vápenopískové tvárnice bude zprovozněna v závodě Ostrava. Investice do nové výroby dosáhne 10 mil. EUR a výroba i prodej tvárnic budou zahájeny příští rok.

"K rozšíreniu ponuky nás vedie snaha o doplnenie komplexného stavebného systému a uspokojenie rastúceho dopytu po týchto výrobkoch, ako aj po pórobetóne ako takom. K rozšíreniu ponuky nás vedie predovšetkým vysoký záujem o stavebný materiál vo všetkých krajinách strednej Európy. Za posledný kvartál minulého roka sme navýšili výrobné kapacity o 10 percent, a pokiaľ by som mal porovnať rok 2021 a 2020, potom výnosy skupiny vzrástli o takmer 15 percent. Zdôrazníme tak komplexnosť produktového portfólia PORFIX," říká předseda představenstva Martin Kováč.

S navyšováním výrobních kapacit také souvisí poptávka po zaměstnancích. Ostravský závod PORFIX momentálně zaměstnává 120 lidí a jen letos potřebuje přijmout dalších 10. Pro celou skupinu pracuje v obou zemích a třech závodech (Ostrava, Trutnov, Zemianske Kostoľany) celkem 500 osob.

Vápenopískové tvárnice vynikají především schopností akumulovat teplo a zvukově izolovat interiéry budov. Jsou těžší a pevnější než pórobeton, proto se využívají zejména ke stavbám vícepodlažních nebo nebytových objektů. "Sú skvelou voľbou v prípade nízkoenergetických domov. Vďaka veľkej objemovej hmotnosti zaistia vo vnútri príjemnú klímu – v zime neprepustia teplo von, v lete neprepustia teplo dnu. Výrazne znižujú náklady na vykurovanie a skracujú vykurovaciu sezónu," vysvětluje M. Kováč.

PORFIX a.s. vyrábí komplexní stavební systém tvárnic, příčkovek, překladů, U-profilů, stropních nosníků a stropních vložek. Doplňuje ho zdicí malta PORFIX. Stavby z PORFIXu splňují nejpřísnější evropská kritéria na statiku a teplotechniku. Společnost navazuje na tradici založenou v roce 1958 stavbou závodu v Zemianskych Kostoľanoch. Během půl století překročila její produkce zdicího materiálu objem 12 milionů m3.

Výrobky charakterizují mimořádné tepelně-izolační vlastnosti, nízká objemová hmotnost, vynikající fyzikálně-mechanické parametry, požární odolnost, lehká opracovatelnost, vysoká užitná hodnota, funkčnost a nízká pořizovací cena. Díky těmto vlastnostem se uplatňují při výstavbě rodinných domů, chat i hospodářských budov.

Kontakt:

www.porfix.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Domeček hříbeček. Betonová lobby o byznys nepřijde, ale zdroje ubývají

vydáno 1. května 2024  11:00

Nic není nemožné. Vedle obnovitelných energií mají lidé i obnovitelné stavební materiály. Není to jen dřevo. Kámen, písek, cement, beton, štěrk. Převaha...  celý článek

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

vydáno 1. května 2024  17:22

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté uzavřít silnici v obci Srní. Mezi obcemi Hrádek a Jehnědí...  celý článek

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

vydáno 1. května 2024  16:42

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i tragickou dohru. Záchranáři museli zasahovat u tří...  celý článek

Akci náměšťské letecké základny navštívilo přes 40.000 lidí, tvořily se kolony

vydáno 1. května 2024  13:38

Armáda dnes veřejnosti poprvé představila nové vrtulníky systému H-1. Jejich ukázky byly součástí programu Dne otevřených dveří 22. základny...  celý článek