Richard Seemann: Konec éry Angely Merkelové je definitivní

03.02.2022 16:22 | Komentář

Vztah emeritní německé kancléřky Angely Merkelové a křesťansko-demokratické CDU nikdy nebyl vášnivý, ale tempo vzájemného odcizení je téměř dechberoucí, konstatuje ARD, a to se netýká jen Friedricha Merze. Kde je nyní Angela Merkelová, táží se její stoupenci, když živou ji naposledy viděli v obchodě na berlínské Mohrenstrasse, kde projížděla s nákupním vozíkem kolem pultu s klobásami a regálem s vínem.

Richard Seemann: Konec éry Angely Merkelové je definitivní
Foto: Repro Youtube
Popisek: Angela Merkelová zjistila, že si zapomněla roušku

Chtějí vidět, jak si zařídila svou novou kancelář, kde Helmut Kohl kdysi bydlel poté, co byl s její pomocí sesazen a předtím žena svrženého šéfa NDR Margot Honeckerová. Merkelová je jediná z těchto osobností, kdo odešel dobrovolně a nyní byla ještě vidět, když nedávno šla v hlavním městě do divadla na "Rozbitý džbán" Heinricha Kleista. Jisté je jen to, že dnes již jako důchodkyně zdvořile odmítla čestné předsednictví CDU, které jí nabídl nový stranický šéf Friedrich Merz. Znamená to definitivní rozchod mezi Merkelovou a CDU, konec vztahu, který byl užitečný, ale nikdy nebyl vášnivý? - táže se Tagesschau ARD. Nebo proto, že je takové čestné předsednictví prostě zastaralé a nepřineslo poslednímu čestnému předsedovi Kohlovi věčnou čest, když se jeho s titulu zbavil počátkem roku 2000 v rámci skandálu se stranickými dary?

Merkelová to dokázala, protože sama není známá přehnanou ješitností a vytrvalou touhou po uznání, takže lze s jistotou předpokládat, že pro ni tento titul znamenal málo. Vzala na vědomí, že zvolení Merze novým šéfem CDU znamená definitivně konec její éry, kdy ani její důvěrníci už ve vedení strany nehrají roli. Helge Braun, loajální šéf jejího kancléřství šel s třeskem dolů, důvěrnici Anette Widmann-Mauzovou vyhodili z prezidia, její nástupce Armin Laschet zcela propadl a spolubojovnice Annegret Kramp-Karrenbauerová opustila Berlín.

Naopak CDU přebírá antipod Merkelové , který je opět někdo s klasickou křesťansko-demokratickou DNA: muž, ze Západu, konzervativní, kdysi člen legendárního mužského sdružení CDU „Andenpakt“. Stručně řečeno: Merz je tak odlišný od ženy , která přeměnila zmatek z vědecké věže východoněmecké berlínské akademie věd do kypícího bonnského politického establishmentu, konstatuje komentář ARD. Počátkem tisíciletí se na nejvyšších post CDU dostala žena, z východu, rozvedená, outsider, bez stabilního západoněmeckého zápachu. V každém případě nedogmatický, každopádně pragmatický, která minula mocné premiéry, kteří s ní ani počítali.

Nehoda dějin, jak troubil Merz na každém rohu, ale mýlil se - CDU se k Merkelové přiblížila - ne naopak. "Fyzička moci" se rychle naučila především jednoduchou rovnici: Získání moci a udržení moci funguje pouze se stranou a jejím prostřednictvím. CDU nikdy nebyla jejím skutečným domovem a Merkelová neoslovila CDU, strana oslovila ji. Protože v tzv. Volebním spolku pro ni vždy nade vše platila jedna věc – kancléřství, které proměnilo kariéru Merkelová ve volební úspěch a vládní moc.

Barevným způsobem otočila zastaralý korzet hodnot západní CDU a otevřela její dveře pro nové městské voliče. Byla 16 let kancléřkou a 18 let stála v čele CDU – a přesto CDU a Merkelová zůstaly si navzájem podivně cizí. Její poslední vystoupení v létě 2021 před tiskem hlavního města to odhalilo v odpovědi, kde se chystá strávit poslední volební večer. Tvářila se jako již jen vysloužilý patriarcha, který se po ztrátě moci rychle a horlivě obrací k novým věcem, protože její éra již je pouhou historií, končí svou úvahu ARD.

Nastává nová doba, o které včera večer hovořil nový sociálně demokratický spolkový kancléř Olaf Scholz v Today's Journalu ZD , že společným úsilím Německa a jeho spojenců je zabránit vypuknutí války v Evropě a jeho další setkání mezi Scholzem a Vladimirem Putinem se proto uskuteční "brzy".

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…