Jihomoravský unikát - Záchranu života trénují ve speciálním středisku

3. 2. 2022

Dvě bezvládná těla v autě na střeše, nereagující dospělý ležící na skále, modrající kojenec na pohovce v panelákovém bytě. Nejen tyto situace, vyžadující záchranu života, nyní trénují jihomoravští záchranáři a jejich kolegové z IZS v unikátním moderním vzdělávacím a školicím středisku Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JmK) v brněnských Bohunicích.

Středisko bylo zprovozněno v lednu roku 2020 a jeho výstavbě a vybavení napomohla dotace z IROP ve výši 81 milionů korun. O tom, že se nákladný projekt vyplatil, je přesvědčena náměstkyně pro vzdělávání Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JmK) Jana Kubalová. 

„Na simulované scénáře je třeba modelové prostředí. A toho se nám dostalo až teprve po osmi letech od roku 2013, kdy jsme se školeními začínali a fungovali jen ve sklepních prostorách. Díky novému středisku, vybavenému moderní technikou a simulátory, můžeme teď vytvářet pro výcvik velmi realistické a věrohodné scénáře i situace,“ objasňuje. 

Podle Kubalové si cvičící skrze emoce a názorné situace snadněji zapamatují jednotlivé postupy, což zkvalitní jejich práci se skutečnými pacienty.

Cvičný byt i simulátor dopravní nehody 

K tréninku záchranářům slouží v prostorách budovy cvičný byt, plně vybavená standardní sanitka, simulátor dopravní nehody a také lezecká stěna. Technické vybavení prostor umožňuje i natáčet práci týmů ve všech tréninkových místnostech a posléze ji podrobně vyhodnotit s lektorem při pouštění záběrů. Budova nabitá moderními technologiemi však vyžaduje od lektorů větší přípravu než dříve.

mmr-leden-2022-brno_JmK.png.aspx?width=650&height=251

 „Před každým školením musíme sestavit scénář a podle něj naprogramovat simulátory, připravit promítané obrazy a veškerou potřebnou techniku. Byť je to náročnější, současný trend zkoušet si vyšetřování na simulátorech, je o mnoho bezpečnější, než tomu bylo před lety, kdy tato možnost ještě nebyla,“ zamýšlí se náměstkyně.

Prohlídka cvičného bytu vypadá stejně jako návštěva běžného bytu – je zde kuchyň vybavená spotřebiči, koupelna s karmou, WC, obývák a dětský koutek. Při tréninku nasimulovaných situací s úrazem či onemocněním pacienta, se skupinka školících pohybuje po cvičném bytě, zatímco lektor sleduje na monitoru její počínání. 

Podle daného scénáře jsou v bytě rozmístěny poraněné osoby v podobě figurín – pokročilých trenažérů. Těch tu mají celou rodinu – miminko, malé dítě, dospělého a těhotnou ženu. Proti dřívějším figurínám vykazují ty současné mnoho vyspělých funkcí. „Jsou to technicky a softwarově velice pokročilé simulátory. Dokáží stav a reakce pacienta věrohodně napodobit. Lektor už nemusí v průběhu výcviku do dění nijak zasahovat,“ zdůrazňuje náměstkyně. To výcvik velmi usnadňuje. „Například nasimulujeme počínající cyanózu pacienta naprogramováním rozsvícení modrého světla. Simulátor dokáže napodobit i dýchání včetně různých patologických situací. Simulátory umožňují hmatat puls, kontrolovat stav zornic, měnit rychlost srdeční akce i řadu dalších funkcí,“ líčí Kubalová. 

Záchrana života se trénuje i na lezecké stěně v přízemí budovy, kde lze napodobit komplikovaný terén. Pro nácvik slouží též simulátor dopravních nehod. „Někdy jsou záchranáři na místě nehody dříve než další složky IZS a musí si poradit s rychlým vyproštěním osob z vozu sami. Proto i tento simulátor má velké uplatnění,“ upozorňuje náměstkyně. 

Během roku ve středisku probíhá velké množství kurzů a školení nejen pro záchranáře, ale i pro lékaře, řidiče sanitek, operátory i studenty – budoucí zdravotnické záchranáře z Masarykovy univerzity. „Každoročně před zahájením kurzů školíme i naše lektory. Je jich kolem tří desítek,“ uzavírá náměstkyně záchranky.

Rozhovor s paní ředitelkou Zdravotnické záchranné služby JmK Hanou Albrechtovou naleznete na stránkách Deníku.cz.

Další článek k projektu Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje naleznete na webu Regiony nás baví.